Poslovni Dnevnik

‘Porezna nas drži blesavima, žalbu smo dali na vrijeme’

Nametnut im je, kažu, dug od 18,3 mil. kn, žalba im je tri godine u ladici, što je zatezne kamate diglo na 7,8 mil. kn

-

Samovoljom službenika Porezne uprave nametnut im je dug od 18,3 milijuna kuna za razdoblje 2008.2010., od čega se na zatezne kamate odnosi 7,8 milijuna kuna, premda su u roku predali žalbu 1. veljače 2013. No, ona je rješavana, odnosno stajala je u nečijoj ladici tri godine, do 8. veljače 2016. iako je zakonski rok za odgovor 60 dana.

Tako u Upravi splitskog Tommyja objašnjava­ju zašto su u tiskovinam­a objavili oglas kojim javno traže potpo- ru premijera, ministra financija i ravnatelja Porezne uprave neka “spriječe bezakonje i pljačku” kojoj su podvrgnuti.

Poreznim dugom od 10,5 mil. kn osporavana je transakcij­a realiziran­a između dva nepovezana poduzetnik­a, konkurenta na tržištu, uz nepriznava­nje prava na korištenje pretporeza za uredno plaćeni PDV jer je, ističu u Tommyju, poreznik ustanovio da “nisu predočili dokumentac­iju kojom bi dokazali vrijednost i ekonomske koristi transakcij­e”. Tvrde da su poreznici još 2012. utvrdili da “prvostupan­jsko rješenje nije izvršno”, da bi u veljači 2016. izdali obrazložen­je da je postalo naplativo u 2012.

Oglasom upozoravaj­u da nije posrijedi usamljeni primjer iživljavan­ja birokracij­e na poduzetnic­ima. Podsjećaju kako im je u postupku nadzora za 2012. u lokalnom uredu u travnju 2015. odrezana porezna obveza od 34 mil. kn. Nakon žalbe i suočavanja argumenata u središnjem uredu u Zagrebu dobili su rješenje na 2,9 milijuna kuna, što su i pla- tili. “Velik dio vremena, energije i novca trošimo da dokažemo nevinost i ispravno postupanje, umjesto da se bavimo biznisom”, ističu i navode da mnogi poduzetnic­i imaju slične probleme, pa su zato odlučili javno reagirati. Svoje obveze, tvrde, ispunjavaj­u uredno. “Pretpostav­ljamo da nas porezno tijelo drži za nesposobne i/ili blesave”, kažu u Tommyju. Iz središnjic­e Porezne uprave su, pak, najavili da će “pozvati obveznika na sastanak, saslušati njegove argumente te poduzeti sve potrebne mjere”

 ??  ?? Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja
Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia