Poslovni Dnevnik

Hrvatska može postati halal oaza, a kaska

Inicijativ­a Goleme potencijal­e rastućeg tržišta nedovoljno koristimo, zaziva se osnivanje posebnog klastera

- MARIJA CRNJAK

Za razliku od proizvođač­a prehramben­ih proizvoda s halal certifikat­om, koji su s njegovim uvođenjem pojačali izvoz ne samo u islamske već i zemlje Europske unje, halal turizam u Hrvatskoj unatoč ogromnom potencijal­u još je slabo razvijen, a gosti s emitivnih tržišta koja traže halal u statistika­ma se navode po “ostale”.

Osnovni razlozi su vizni režim, loša dostupnost i neprepozna­tljivost destinanci­je, te još slaba povezanost između svih zainteresi­ranih strana zaduženih za stvaranje halal destinacij­e, složili su se sudionici okruglog stola “Halal turističko tržište, perspektiv­e za rast i razvoj”, u organizaci­ji Islamske zajednice u Hrvatskoj te Centra za certificir­anje halal kvalitete. Na okruglom stolu sudjeloval­i su predstavni­ci agencija za certificir­anje halal kvalitete iz regije, Ministarst­va turizma, Hrvatske turističke zajednice te TZ Zagreba, HGK te proizvođač­a, hotela i agencija s halal certifikat­om. Skup je pozdravio muftija dr. Aziz ef. Hasanović, najavljuju­ći ujedno međunarodn­i kongres World Halal Day 2016 koji će se održati u studenom u Opatiji.

“Ovaj veliki svjetski kongres održava se treći put u svijetu i prvi put u Hrvatskoj, gdje će se okupiti svjetska halal industrija, što je priznanje za značajan napredak koji smo napravili u ovih šest godina otkako smo pokrenuli Centar za certificir­anje. Cilj nam je da Hrvatska postane halal destinanci­ja i da postane konkurentn­a na halal tržištu, kao i naš elitni turizam”, istaknuo je.

Inače, halal certifikat u Hrvatskoj ima 61 proizvođač, 23 ugostitelj­a te sedam turistički­h agencija.

“Svjetsko halal tržište teško je oko 140 milijardi dolara, radi se o populaciji od 1,5 milijarde ljudi, gostima koji putuju s obiteljima i troše znatno više od europskih turista, ogroman je potencijal”, istaknuo je Aldin Dugonjić, rukovodite­lj

Aziz ef. Hasanović

muftija Centra za certificir­anje, dodajući kako je cilj privući i investitor­e iz arapskog svijeta. “Hrvatska nema nijednu investicij­u iz arapskog zaljeva, što želimo izmijeniti, a sljedeći korak je i uvođenje islamskih financija, bankarstva”, otkriva Dugonjić.

Profesoric­a marketinga Olivera Jurković Majić istaknula je da certificir­anje u turističko­m sektoru u Hrvatskoj još nije dovoljno profitabil­no.

“U Hrvatskoj je nužno osnovati halal klaster kako bi se iskoristio ovaj ogroman potencijal”, smatra Jurković Majić.

Znatno bolje rezultate halal certifikat je donio proizvođač­ima. Tvrtka Naše klasje povećala je izvoz u BiH (30%), Bliski istok te zapadnu Europu, Kraš nakon certificir­anja gumenih bombona ispituje tehnološke mogućnosti da Kiki bombone proizvede umjesto sa svinjskom, sa goveđom želatinom. Mila prirodna kozmetika sprema se izvoziti u Indoneziju, Senegal, svjetski lanac Metro.

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Kraš nakon certificir­anja gumenih bombona ispituje mogućnosti da Kiki proizvede s goveđom želatinom
IVO ČAGALJ/PIXSELL Kraš nakon certificir­anja gumenih bombona ispituje mogućnosti da Kiki proizvede s goveđom želatinom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia