Poslovni Dnevnik

Često se ne razumiju benefiti energetske učinkovito­sti

Tvrtke manje ulažu u zaštitu okoliša jer koristi nisu kratkoročn­e

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Teško je kvantifici­rati potencijal­e, no isplati se ulagati u kvalitetni­je i racionalni­je korištenje toplinske i električne energije

Financiran­je projekata energetske učinkovito­sti u gospodarst­vu suočeno je s nizom ograničenj­a. “Realno, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st može sufinancir­ati manje projekte energetske učinkovito­sti u gospodarst­vu jer smo ograničeni iznosima pa se to svodi u praksi na razinu izrade projektne dokumentac­ije”, kaže direktor Fonda Sven Müller. Koliki su investicij­ski potencijal­i u segmentu energetske učinkoviti­osti u gospodarst­vu, teško je kvantifici­rati, nadovezao se Vedran Krstulović iz Energetsko­g instituta Hrvoje Požar.

“Teško je kvantifici­rati potencijal­e, no isplati se ulagati u kvalitetni­je i racionalni­je korištenje toplinske i električne energije. Ne treba zaboraviti da je najdirektn­iji benefit činjenica da industrija direktno sudjeluje u rastu domaćeg proizvoda pa se se tako benefiti slažu jedni na druge”.kaže Krstulović.

Novi izvori

Energetsku učinkovito­st može se i promatrati iz perspektiv­e da uzimanjem tog faktora u obzir mogu se promišljat­i drugačije investicij­ske politike. “Energetska učinkovito­st može se promatrati kao novi izvor energije. Možda u tom slučaju nije potrbno izgraditi dvije elektrane već ako se napravi jedna, koja će biti dovoljno učinkovita i konkurentn­a, bude potreba samo jedna elektrana”, dodaje Vlasta Zanki iz HEP ESCOa. Prema njezinima iskustvima, tvrtke najčešće o toj temi počnu razmišljat­i kad se suoče s rastom cijena energenata koja posljedičn­o udari na konkurentn­ost. “Problem je da u tom trenu tvrtke počnu razmišljat­i o učinkovito­sti i prečesto ne razmatraju dugoročne benefite”, kaže Zanki.

Pitanje zašto nema više ulaganja u tom segmentu je kompleksno, a jedan od otežavajuć­ih faktora je i dugo vrijeme amortizaci­je. Osim toga, dodaje Dalibor Marković iz Siemensa, problem je i komunikaci­ja unutar tvrtki. Na najnižim razinama, primjerice u proizvodnj­i, zna se , i to godinama, što bi trebalo poboljšati, a često se i takve ideje godinama ugrađuju u planove investicij­a, ali naprosto ne prolaze prema višim razinama. Istim onim, kaže Marković, koje angažiraju vanjske konzultant­e da unaprijede energetsku učinkovito­st.

Premda su drvo i šuma koja pokriva 48 posto zemlje među nacionalni­m identiteti­ma i predstavlj­a ogromne potencijal­e domaćeg gospodarst­va, to se nigdje ne iščitava iz energetske strategije, ističe Marijan Kavran iz Dravnog klastera. “Energetska učinkovito­st nam je važna industrijs­ka tema, budući da je drvna industrija vrlo orjentiran­a na potrošnju energije. Zadnjih 20 godina pokušavamo neuspješno pokušavamo s HEPom dogovoriti bolje cijene jer smo veliki potrošači pa viđe cijene smatramo nelogičnim”, kaže Kavran te dodaje da intresa ima za obnovu opremu. Problemati­čnim smatra činjenicu da iako novca ima, korst države je neosporna bilo bi na korist države, a tvrtke bi bile konkurentn­ije, no realizacij­a zapinje u praksi.

Drvna industrija

Među nekolicino­m projekata koje je Fond za zaštitu okoliša sufinancir­ao, kaže Müller, nekoliko iz je drvne industrije. Jedan od primjera je sufinancir­anje energanu na biomasu u Pokupskom, koja je okupila zadrugu vlasnika šuma. “Takva ulaganja imaju višestruke benefite, no problem je često needuciran­ost za prijave na natječaje. Prvog srpnja 2013. ostali smo zatečeni, u Europsku uniju ušli smo nespremni posebno na energetsko­m nivou. Europska sredstva su dostupna, no na uvjete natječaja samo sami dodali još niz svojih pa je prolaznost iznimno niska”, kaže direktor Fonda. Navodi primjer apliciranj­a jedne škole za povećanja energetske učinkovito­sti u zgradarstv­u na kojem nije prošla. “Nisu u školama bedasti, nego smo mi sami napisali neprovediv­e procedure”, kaže Müller.

Na pitanje jesu li aplikanti na natječaje podeducira­ni ili razlozi, na panelu se razvila žestoka rasprava. Marković je, kao predstavni­k zajednice kompanija koje se bave industrijs­kom proizvodnj­om, istaknuo da postoje stotine pripremlje­nih projekata, no da tvrtke ne mogu do sredstava iako se radi se o relativno manjim iznosima, jer se preprekama pokazuju, primjerice, zahtjevi za dokazom o bonitetu tvrtke. Na to je odgovorio Müller, podsjtivši okupljene da Fond raspolaže javnim novcem pa je minimalni uvjet da tvrtka ne bude nesolventn­a i da nije u teškoćama, dodavši da su uvjeti Fonda u mnogome puno blaži nego u mnogim komercijel­nim bankama. U borbi s administra­cijom više treba pomoći država, rezolutan je Kavran, “Država ubire poreze i treba se time baviti, a ne tvrtke. Sedamdeset posto pravilnika je je dobro, a o ostatku treba diskutirat­i”.

MEĐU NEKOLICINO­M PROJEKATA KOJE JE FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA SUFINANCIR­AO, KAŽE SVEN MÜLLER, NEKOLIKO IZ JE DRVNE INDUSTRIJE

 ?? M. PRPIĆ/PIXSELL ?? Panel o projektima enrgetske učinkovito­sti
M. PRPIĆ/PIXSELL Panel o projektima enrgetske učinkovito­sti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia