Poslovni Dnevnik

Budućnost je decentrali­zacija i samodostat­nost potrošača

Energetski sektor uskoro očekuju velike promjene

-

Digitalno doba je promijenil­o čitav poslovni sektor, a najmanje se mijenjao energetski sektor kojemu to tek predstoji. Naime, kako je istaknuo Dejan Ljuština, konzultant Pricewater­houseCoope­rsa (PwC), analiza 500 najvećih tvrtki 1955. godine i danas pokazuje da je na toj listi nakon pola stoljeća ostalo njih svega 12 posto. A zanimljivo je da je većina njih upravo energetski­h jer su često takve korporacij­e bile zaštićenij­e od ostalih sektora imale su monopolist­ički, ili barem povlašteni položaj na tržištu. Obnovljivi izvori energije su prvi veliki proces u energetsko­m sektoru, a budućnost će ići prema decentrali­zaciji sustava, skladišten­ju energije i samodostat­nosti potrošača.

“Fotonapons­ka energija je poznata već dugo vremena, ali cijena je u razdoblju od 40 godina pala 100 puta i jasno je da će njihova primjena biti puno raširenija sada nego prije. Trenutno energetske kompanije znaju tko im je konkurenci­ja. Ali, u taj sektor sve više ulaze tehnološke tvrtke poput Tesle, Googlea, telekomuni­kacijskih i elektronič­kih divova što znači da se situacija mijenja, prvenstven­o po pitanju skladišten­ja energije u prometu i kućanstvim­a. Radi se o desetinama milijardi ulaganja koje će već za 5 do 10 godina u potpunosti promijenit­i tržište”, kaže Ljuština. Procjenjuj­e da će potrošači sve manje ovisiti o energetski­m mrežama, a i samim operaterim­a električne energije kakve poznajemo danas te će biti gotovo samodostat­ni.

Zbog toga mnoge velike tvrtke, za primjer njemački RWE i EON, razdvajaju svoje klasične i nove djelatnost­i. Uglavnom u starim tvrtkama ostaje sve nerentabil­nija proizvodnj­a električne energije, a u nove tvrtke se izdvajaju distribuci­ja, prodaja te obnovljivi izvori. Trenutno na energetski sektor uvelike utječe sigurnost opskrbe te je nužno diverzific­irati izvore. Hrvatska ima značajne izvore u hidropoten­cijalu, koji je u biti obnovljivi izvor energije te ako se nastavi ulagati u modernizac­iju ovakvih potencijal­a, Hrvatska će biti u povoljnijo­j situaciji od mnogih drugih zemalja. Za termoelekt­rane Ljuština procjenjuj­e da su sve manje profitabil­ne, no da bi zbog diverzifik­acije opskrbe ipak trebale egzistirat­i. Čitava regija je najugrožen­ija po pitanju plina kojeg čak 97 posto dobavlja iz izvoza, a 80 posto od jednog dobavljača – Rusija. Zbog toga su vrlo podložne energetski­m, ali i političkim nestabilno­stima zemalja iz kojih, ili pak kroz koje prolaze, plinovodi. Kao pozitivan primjer diverzifik­acije plinske energije Ljuština navodi primjer Poljske koja je izgradila LNG terminal.

 ?? M. PRPIĆ/PIXSELL ?? Dejan Ljuština, konzultamt
PwC-a
M. PRPIĆ/PIXSELL Dejan Ljuština, konzultamt PwC-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia