Poslovni Dnevnik

Srušen monopol Srbijagasa, srpski distribute­ri traže druge dobavljače

Srbijagas je, unatoč 25% jeftinijem plinu na svjetskom tržištu, pojeftino samo 9%

-

Monopol javnog poduzeća Srbijagasa konačno je razbijen, vršačko komunalno poduzeće Drugi oktobar prvo je u Srbiji koje je raskinulo ugovor o isporuci plina sa Srbijagaso­m nakon više od 60 godina. Isto žele i distribute­ri u Zrenjaninu, Inđiji, Subotici i drugim dijelovima zemlje, a osnovni razlog je odbijanje Srbijagasa da spusti cijene, piše Večernje novosti.

Naime, iako je cijena plina na svjetskom tržištu niža 25 posto Srbijagas je distribute­rima pojeftinio za samo devet posto. Zato će potrošači u Vršcu od ožujka za plin plaćati 4,8 dinara manje po prostornom metru. Drugi oktobar je bolju cijenu postigao kod beogradsko­g dobavljača Elgas Energy Trading. “Srbijagas već gotovo godinu dana plin kupuje za 25 posto povoljnije, a minimalno spušta cijenu”, objašnjava Radomir Ćirilović iz Udruženja potrošača energetike Prosperite­t. “U Njemačkoj je cijena spuštena za 21 posto, kod nas devet. Ranije je Srbijagas bio monopolist i distribute­ri su morali kupovati samo kod njega. Sada se otvorila mogućnost da se energent kupuje i na drugom mjestu, od tvrtki koje su spremne spustiti cijene kada je to moguće. Vjerovatno su plin kupili na stranom tržištu gdje još dodatno povoljniji nego kod nas”, kaže Ćirilović. “Srbijagas još ima monopol preko zakupa kapaciteta”, kaže Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku Srbije.

KOMUNALNO PODUZEĆE DRUGI OKTOBAR IZ VRŠCA RASKINULO JE UGOVOR SA SRBIJAGASO­M I PLIN KUPUJE OD DOBAVLJAČA ELGAS ENERGY TRADING

 ?? PD ?? Srbija gas plin kupuje znatno jeftinije, a premalo spušta cijenu svojim kupcima
PD Srbija gas plin kupuje znatno jeftinije, a premalo spušta cijenu svojim kupcima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia