Poslovni Dnevnik

Crna Gora i Albanija traže zajedno novac za plinovod

Jadransko-jonski plinovod velika razvoja šansa za regiju

-

Dvije države pripremile su zajedničku aplikaciju za izradu glavnog projekta IAP-a za Crnu Goru i Albaniju

Crnogorska vlada ubrzala je komunikaci­ju s Ministarst­vom industrije i ekonomije Albanije s ciljem zajedničko­g pristupa implementa­ciji Jadransko-jonskog plinovoda (IAP).

Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić rekao je da je pripremlje­na zajednička aplikacija za izradu glavnog projekta IAPa za Crnu Goru i Albaniju i da je aplicirano za dobivanje grant sredstava u sklopu Zapadnobal­kanskog investicij­skog okvira za dodjelu grant sredstava za tehničku pomoć.

Kavarić je u Bakuu, za vrijeme Ministarsk­og sastanka Savjetodav­nog vijeća Južnog plinskog koridora, podsjetio da je Strategijo­m razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine IAP prepoznat kao vodeća opcija za plinifikac­iju Crne Gore, kao i mogućnost za plasman vlastitig plina nakon izgradnje plinske infrastruk­ture i približava­nja značajnom tržištu plina.

IAP će, kako je priopćeno iz Ministarst­va, povezati Albaniju sa Splitom u Hrvatskoj, prolazeći kroz teritorij Crne Gore, s ukupnom dužinom od 530 kilometara, od čega na Crnu Goru otpadaju 94 kilometra.

JADRANSKOJ­ONSKI PLINOVOD, KADA BUDE IZGRAĐEN, POVEZAT ĆE ALBANIJU S HRVATSKOM U UKUPNOJ DUŽINI OD 530 KILOMETARA

 ?? PD ?? Kroz Crnu Goru prolazit će 94 kilometra plinovoda
PD Kroz Crnu Goru prolazit će 94 kilometra plinovoda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia