Poslovni Dnevnik

Apple dobio spor protiv vlade

IPhone se ne smije dekodirati

-

Savezni sudac James Orenstein iz New Yorka presudio je u korist Applea u sporu oko zahtjeva američke agencije za suzbijanje zloupotreb­e narkotika (DEA) da im se ustupe podaci pohranjeni na mobilnom telefonu narkodiler­a Jun Fenga, uhićenog 2014. godine.

DEA smatra da se na telefonu nalaze podaci korisni za istragu i razbijanje lanca trgovanja drogom, dok sudac Orenstein smatra da vlada navedenim nalogom prekoraču- je svoje ovlasti. Apple je DEAi prvo ponudio pomoć, a kasnije promijenio odluku zbog čega se našao na udaru kritika američkog ministarst­va pravosuđa zbog nedosljedn­osti.

Savezni tužitelji planiraju uložiti žalbu na odluku suca Orensteina. Apple istovremen­o diljem SADa vodi desetak sličnih pravnih sporova za zaštitu podataka pohranjeni­h na telefonima svojih korisnika. S jedne strane su organi vlasti koji smatraju da Apple posjeduje podatke relevantne za istrage, dok je s druge Apple koji takve zahtjeve smatra nezakoniti­ma i ustraje na očuvanju povjerenja kupaca. Kompanija argumentir­a kako jednom razbijen sigurnosni kod na iPhoneu znači i oslabljenu enkripciju svakog sljedećeg.

Podsjetimo, Apple se nedavno još jednom našao pod pritiskom kada je FBI od kompanije zatražio uvid u podatake s mobitela jednog od počinitelj­a napada u San Bernardinu iz prosinca 2015. godine.

 ??  ?? Vlada prekoračuj­e ovlasti
Vlada prekoračuj­e ovlasti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia