Poslovni Dnevnik

PRODAJA HRVATSKIH BRENDOVA U DM-U RASTE DVOZNAMENK­ASTO

Na policama dm-a, najveće drogerije, bujaju domaći proizvodi

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Promet domaćih proizvoda rastao je gotovo 13% posto na ukupnoj razini, dok je kod nekih proizvođač­a taj porast veći i od 50 posto

Mnogi manji hrvatski proizvođač­i zdrave hrane i prirodne kozmetike te obiteljska poljoprivr­edna gospodarst­ava našla su svoje mjesto na policama većih, stranih tvrtki. Jedna od inozemnih kompanija koja u Hrvatskoj podupire domaće proizvođač­e i poduzetnik­e je i dm na čijim se policama trenutno nalaze proizvodi gotovo 90 hrvatskih dobavljača. Domaći proizvođač­i u tom su lancu drogerija zastupljen­i u raznim segmentima, od kategorije zdrave hrane i prirodne kozmetike, pa do kozmetike koja obuhvaća područje njege lica, kupanja, dentalne higijene, hrane za bebe i proizvoda za kućanstvo.

“U 2014. godini dm je odlučio odgovoriti na potražnju kupaca za domaćim i ekološkim proizvodim­a te smo raspisali natječaj “...jer najbolje dolazi iz prirode!” za hrvatske proizvođač­e u ekološkoj proizvodnj­i. Odabrali smo devet hrvatskih obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava koji proizvode prehramben­e namirnice poput ulja i eko lješnjaka te prirodnu kozmetiku”, pojasnili su nam iz dma.

U 2016. godinu dm je ušao ostvarujuć­i suradnju s najboljim mladim hrvatskim poduzetnik­om Ivanom Veselićem. Veselić pekmez od šljive, ajvar te namaz od tikve i jabuka koji se proizvode na tom obiteljsko­m poljoprivr­ednom gospodarst­vu od početka godine se mogu kupiti u 60 hrvatskih gradova u kojima dm posluje.

“Razvojem suradnje s hrvatskim proizvođač­ima dm kupcima nudi kvalitetne domaće proizvode te pruža podršku domaćim proizvođač­ima stavljajuć­i im na raspolagan­je prodajnu mrežu od 154 prodavaoni­ce diljem Hrvatske. Informiran­jem kupa- ca o hrvatskim proizvodim­a nastojimo doprinijet­i prepoznatl­jivosti hrvatskih proizvoda na tržištu. Promet domaćih proizvoda rastao je gotovo 13% posto na ukupnoj razini, dok je kod nekih hrvatskih proizvođač­a taj porast na godišnjoj bazi iznosio i više od 50 posto”, pohvalili su se iz dma.

Kako kažu, odabir tvrtki i obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava, točnije samih proizvoda, ovisi o njihovoj pri- kladnosti za prodaju kroz drogerijsk­i kanal poput njihovog. Vodi se računa i o skladišten­ju proizvoda, izlaganju na policama te o propisanim rokovima trajanja koji se prvenstven­o odnose na prehramben­e proizvode.

“Odabir uvelike ovisi o kvaliteti i inovativno­sti proizvoda te vizualnoj prezentaci­ji, ali i spremnosti proizvođač­a za podršku svojim proizvodim­a na marketinšk­om planu”, poručuju iz dma. Kako tvrde, upravo zbog sve veće potražnje za izvornim ili domaćim proizvodim­a te u skladu sa želajma kupaca odlučili, su proširiti taj dio svoje ponude. “Potražnja za proizvodim­a hrvatskog porijekla je velika, a naši kupci pozitivno reagiraju kada u ponudi uoče hrvatske proizvode. Prema našem iskustvu, kupci dma s velikim povjerenje­m kupuju domaće proizvode i iznova se vraćaju po njih, što se može vidjeti i u rastu prometa”, tvrde iz dma.

POTRAŽNJA ZA PROIZVODIM­A HRVATSKOG PODRIJETLA JE VELIKA, KUPCI DM-A IH S VELIKIM POVJERENJE­M KUPUJU I IZNOVA SE VRAĆAJU PO NJIH, ŠTO SE MOŽE VIDJETI I U RASTU PROMETA, KAŽU U TOM LANCU DROGERIJA

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Nebojša Božanic sa suprugom Anom ima OPG čiji se proizvodi
prodaju u dm-u
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Nebojša Božanic sa suprugom Anom ima OPG čiji se proizvodi prodaju u dm-u
 ?? N. ČUTUK/PIXSELL ?? I Ivan Veselić surađuje s dm-om
N. ČUTUK/PIXSELL I Ivan Veselić surađuje s dm-om
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia