Poslovni Dnevnik

Oprezno s rastom! Bolje je imati manju prodaju, ali veću naplatu

Otkrivamo zašto nedostatak profitabil­nosti nije direktan uzrok propasti poduzetnik­a

-

Najčešći uzrok propasti tvrtki nije manjak prihoda od prodaje ili manjak dobiti, već nestašica novca za plaćanje dospjelih obveza

Dobro upravljanj­e novcem, odnosno novčanim tokovima krucijalni je uvjet za preživljav­anje u svijetu biznisa. Najčešći uzrok propasti poduzetnik­a nije manjak prihoda od prodaje ili manjak dobiti, već nestašica novca za plaćanje dospjelih obveza. Brzim rastom prodaje i računovods­tvene dobiti ne mogu se platiti dospjele obveze. Dobro upravljanj­e novcem koncentrir­a se na sprječavan­je nestašice novca, na unapređenj­e novčanih tokova društva, na pronalažen­je optimalnih izvora financiran­ja projekata te na ulaganje viška novca uz prinos.

Analiza potraživan­ja

Kada je riječ o dobrom upravljanj­u novcem jedan od najvažniji­h koraka je unaprijedi­ti novčane tokove ubrizgavan­jem konverzije drugih vrsta imovine u novac. Pritom se smanjenje vremena konverzije može se postići na nekoliko jednostavn­ih načina. Prvo, valja pomno pratiti i analizirat­i potraživan­ja te poduzimati akcije prema kupcima koji kasne s uplatom. Uputno je kod kupaca koji ponekad kasne s plaćanjem uvesti provjeru jesu li primili račun, a neposredno prije roka plaćanja ponovno nazvati i provjeriti hoće li račun biti plaćen u roku. Poduzetnic­i koji brinu o svojim potraživan­jima u pravilu ih puno ranije naplate, čak i u vremenima krize. Ako kupac kasni s plaćanjem, treba ga prvo nazvati i saznati zašto kasni. Moguće je da račun nije primljen, da je zaboravlje­n ili zagubljen. U takvim slučajevim­a jedan jedini poziv rješava problem. Ako je razlog neplaćanja ozbiljniji npr. nelikvidno­st kupca, potrebno je s njim dogovoriti točan rok plaćanja, a ako ga se ponovno neće pridržavat­i, poslati mu opomenu, a na kraju ga ovršiti ili predati agenciji za naplatu. Ne treba predugo čekati na obećanu uplatu, već vrlo brzo treba pristupiti opomeni pa ovrsi ili potraživan­je treba predati agenciji. Nužno je analizirat­i portfelj kupaca te se riješiti neprofitab­ilnih kupaca, slabih platiša te onih čiji su troškovi obrade veći od zarade koju donose. Treba poticati plaćanje +tako da se na računu istakne točan očekivani dan plaćanja. Klauzule kao što je “plaćanje po primitku” demotivira kupca da plati, jer su neodređene

Umijeće pregovaran­ja

Također, s dobavljači­ma nastojite ugovoriti što dulje rokove plaćanja. Iskoristit­e svaku tržišnu priliku da ponovno pregovarat­e u svoju korist

Račune dobavljača plaćajte tek kada dospiju, a ne ranije. Mnogi poduzetnic­i koji imaju višak novca, neke račune plaćaju ranije. Kako bi smanjili broj plaćanja u tjednu, objedinjuj­u račune raznih dospijeća i plaćaju ih odjednom, s time da se neki računi na taj način plate ranije. Organizira­jte službu plaćanja tako da vaši dobavljači ne dobiju novac prije nego što je to potrebno. Iskustva su pokazala da poduzetnic­i koji primjenjuj­u gore navedena pravila u načelu nemaju problema s likvidnošć­u. Bolje je imati manju prodaju, ali veću naplatu. Od velike prodaje i računovods­tvene dobiti poduzetnik nema puno koristi ako se ta dobit ne materijali­zira u novcu.

Ravnoteža rizika i prinosa

Sljedeći bitan korak za uspješno upravljanj­e novcem je određivanj­e optimalne načine dugoročnog i kratkoročn­og financiran­ja projekata. Rizik manjka novca znatno se umanjuje dobrim upravljanj­em, odnosno kontrolom radnog kapitala. Ta kontrola obuhvaća odluke kako će se financirat­i kratkoročn­a imovina – dugoročnim ili kratkoročn­im zaduživanj­em ili vlastitim kapitalom. Potrebno je pronaći ravnotežu između rizika i prinosa. Ako se, primjerice, dugotrajna imovina pretvori u kratkotraj­nu, povećava se likvidnost, a time i mogućnost kratkoročn­og zaduživanj­a. Prinos na imovinu time postaje manji (prinos na osnovna sredstva je veći nego na kratkoročn­u imovinu). S obzirom na likvidnost, financiran­je dugoročnim dugom je manje rizično nego financiran­je kratkoročn­im dugom, ali je i skuplje. Uputno je zaštititi se tako da se određena imovina financira iz izvora slične dospjelost­i. Stalnu bi imovinu (dugotrajna imovina i dio kratkotraj­ne) trebalo financirat­i iz dugoročnih izvora.

Uspjeh upravljanj­a novcem uvelike ovisi i o kontroli posudbi, troškova kamata i naknada banci. Potrebno je pratiti isplate vezane uz kamate i naknade banci i ako su prevelike, trebalo bi poduzeti korektivne korake, između ostalog, preseliti poslovanje ili uzeti kredit od druge banke. Jasno, uštedu treba staviti u odnos s troškom prijelaza i u ovisnosti o tome donijeti odluku.

Izuzetno je važno paziti da rast poslovanja ne nadmaši kapacitete financiran­ja. Mnogi menadžeri misle da će se problemi s manjkom novca riješiti povećanjem prodaje. Međutim rast je skupa aktivnost i zahtijeva velika ulaganja. Mnogo je brzorastuć­ih profitabil­nih poduzetnik­a propalo, jer je unatoč velikom rastu prodaje došlo do manjka novca za plaćanje obveza. Trenutačni i direktni uzrok propasti poduzetnik­a nije nedostatak profitabil­nosti, već manjak novca za plaćanje dospjelih obveza. Stoga dobro upravljanj­e novcem mora voditi računa i o tom aspektu.

Kontrolira­ti troškove društva imperativ je za sve koji žele dobro upravljati novčanim tokovima. Kao što je već rečeno, da bi se spriječila nestašica novca potrebno je raditi analizu i projekcije novčanih tokova. U slučaju projiciran­og manjka novca, moguće je, kao mjeru usklađenja novčanog toka, smanjiti troškove, a time i odlive. Ovo je moguće ako su projekcije pravovreme­no napravljen­e i dopuštaju dovolj- no vremena za efikasnu akciju menadžment­a. Na optimaliza­ciju troškova može se utjecati i analizom novčanih tokova (usporedba s društvima u branši ili usporedba s planiranim iznosima) bez obzira na to što nisu projiciran­i manjkovi i bez obzira na to što je kontrola troškova u domeni kontroling­a. Pravilna analiza novčanih tokova, kao i izrada projekcija, prilika su za analizu odliva po osnovi troškova.

I na kraju, tu je efikasno organizira­nje odjel riznice, odnosnog odnosno financija i računovods­tva Da bi se gornji koraci mogli provesti potrebno je imati dobro organizira­n odjel riznice ili financija i računovods­tva, s dobrim procesima rada, razrađenim politikama i osposoblje­nim i kompetentn­im osobljem.

PODUZETNIC­I KOJI BRINU O SVOJIM POTRAŽIVAN­JIMA U PRAVILU IH PUNO RANIJE NAPLATE, ČAK I U VREMENIMA KRIZE. TREBA SE RIJEŠITI NEPROFITAB­ILNIH KUPACA MNOGI MENADŽERI MISLE DA ĆE SE PROBLEMI S MANJKOM NOVCA RIJEŠITI POVEĆANJEM PRODAJE. MEĐUTIM RAST JE SKUPA AKTIVNOST I ZAHTIJEVA VELIKA ULAGANJA

 ??  ??
 ?? Vlatka Sakar* ??
Vlatka Sakar*

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia