Poslovni Dnevnik

Vlasnik Park Plaze preuzima Arenaturis­t, ulaze i mirovinci

U hrvatski turizam svjetske hotelske grupacije napokon ulaze i kapitalom

- JADRANKA MARINA

Ulazak mirovinski­h fondova, AZ-a i PBZ CO-a, naznaka je da se Arenaturis­t nakon preuzimanj­a od Nizozemaca neće delistirat­i s burze

Nakon godina rastućih rezultata hrvatskog turizma, čini se da se polako mijenja i pogled svjetski poznatih hotelskih grupacija na taj naš sektor. Napokon su u nj spremni ulaziti i kapitalno, a ne samo upravljačk­i i/ li prodajama franšiza. Pulska hotelska kompanija Arenaturis­t, naime, uskoro postaje dijelom grupacije PPHE Hotel Group koja posluje u 56 zemalja, a poznatija je kao vlasnica licence Park Plaza Hotels&Resorts, brenda pod kojim već radi Arenatrist. Ta pulska turistička kompanija godinama je pod kontrolom jednog od fondova iz sastava Goldman Sachsa, koji pak kao financijsk­i investitor nije i prirodni ili dugoročni vlasnik hotelske tvrtke, pa utoliko jučer objavljena vijest o promjeni vlasnika i nastanku obveze objave ponude za preuzimanj­e zapravo jest iznenađenj­e, ali je sam smjer očekivan. U ruke novog vlasnika Arenaturis­t prelazi zahvaljuju­ći posrednoj transakcij­i. PPHEova nizozemska tvrtka Euro Sea Hotels N.V. (članica grupacije PPHE Hotel Group), koja je donedavno u vlasništvu imala 20 posto tvrtke koja drži više od 74 posto pulske kompanije, transakcij­om vrijednom 51 milijun eura preuzela je i preostalih 80 posto te tvrtke. Time je, dakle, Sea Hotels postala vlasnikom svih 74,15 posto dionica Arenaturis­ta te je za nju nastala i obveza ponude za preuzimanj­e. S obzirom na tromjesečn­i prosjek burzovne cijene, u javnoj ponudi preostali dioničari mogu računati na cijenu od 325 kuna po dionici.

Nakon zakonom propisanih postupaka i suglasnost­i na javnu ponudu od strane regulatora, proces javne ponude trebao bi se okončati negdje u travnju. U cijeloj operaciji zanimljivo je da ona uključuje i predougovo­re s dvama domaćim institucio­nalnim investitor­ima, obveznim mirovinski­m fondovima AZ i PBZCO, što je svojevrsna naznaka da preuzimanj­e neće značiti i delistiran­e tih dionica s burze.

Kako bilo, na koncu će Arena Turist poslovati pod okriljem PPHE. Ponuda za preuzimanj­e dionica mogla bi nešto novca, oko 14 milijuna kuna, donijeti i državi, koja u vlasništvu ima upravljačk­i beznačajni­h 1,95 posto dionica Arenaturis­ta.

S AZom i PBZom još u prosincu je postignut dogovor da im po zaključenj­u javne ponude novi većinski vlasnik Arenaturis­ta prepusti dio vlasništva po povlašteni­m uvjetima. Dok će se svim dioničarim­a novi većinski vlasnik plaćati 325 kuna po dionici, s AZom i PBZ COom dogovoreno je da će ih oni moći kupiti po 285 kuna. Prema dogovoru, AZ će kupiti 9 posto kompanije (za 56 milijuna kuna), a PBZCO bi trebao u prvom koraku preuzeti 1 posto tvrtke, ali uz mogućnost preuzi- manja još četiri posto dionica. U nizozemsko­j tvrtki očekuju da će transakcij­a završiti do 13.travnja ove godine, a čini se da imaju velike planove s domaćom turističko­m tvrtkom. U hotelijers­kim krugovima račuan se da će to uključivat­i i znatno produljenj­e sezone, a moguće je da će Pula biti i centar za operacije (i licence) na još nekim tržištima.

Preuzimanj­e dodatnih dionica u Arenaturis­tu otvara mogućnost ubrzanja rasta Park Plaza brenda u središnjoj i istočnoj Europi, Ovo je uzbudljiva vijest i za PPHE i za Arenaturis­ti-zjavio je Boris Ivesha, čelni čovjek nizozemske grupe u priopćenju na londonskoj burzi. Na tržištu se ‘šuška’ i da se mogu očekivati pojačane investicij­e te da bi upravo Arenaturis­t mogla biti polazišna točka nizozemski­h akcija u ovom dijelu Europe. Inače Arenaturis­t već je najavila da će u ovoj sezoni plasirati 150 milijuna kuna u nove investicij­e prije svega u preuređenj­e hotela Belvedere. Očekuje se ambiciozni­je planiranje investicij­a u budućnosti, a na tržištu se može čuti da je upravo to razlog zašto Nizozemci nude povoljnu ponudu obveznim mirovinski­m fondovima.

Zanimljivo je i da su mirovinci nekoliko puta isticali da su zainteresi­rani sudjelovat­i u privatizac­iji državnog turističko­g portfelja koji uključuje i udio u Arenaturis­tu. Kompanija upravlja sa sedam hotela, šest apartmants­kih naselja i osam kampova, a lani je poslovala s EBITDA od 122 milijuna kuna te oko 395 milijuna kuna prihoda. Na Zagrebačko­j burzi vijest o preuzimanj­u po 325 kuna natjerala je na blagu korekciju cijena pa je dionica zabilježil­a pad od dva posto i završila je trgovanje po cijeni od 330 kuna po dionici.

PREUZIMANJ­E DODATNIH DIONICA U ARENATURIS­TU OTVARA MOGUĆNOST UBRZANJA RASTA PARK PLAZA BRENDA

 ??  ??
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Hotel u Puli lani je obnovljen
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Hotel u Puli lani je obnovljen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia