Poslovni Dnevnik

Milanović gurnuo banke u minus nakon 17 godina

Skup švicarac Od 28 banaka njih petnaest nagomilalo čak 5,3 milijarde kuna gubitka

- ANA BLAŠKOVIĆ

PBZ i SC Splitska banka jedine su u plusu među bankama koje su plasirale CHF kredite, najveći minus ima Hypo, pokazali podaci HNB-a

Bez puno iznenađenj­a, godišnji rezultati poslovanja banaka su u debelom minusu: prisilna konverzija kredita u franku rezultiral­a je s gubitkom od 4,7 milijardi kuna u prošloj godini, pokazuju preliminar­ni rezultati Hrvatske narodne banke o poslovanju bankarskog sektora. Tako je rješavanje pitanja ‘švicarca’, koje se jesenas pre- tvorilo u prvorazred­an predizborn­i adut, postiglo ono što nije uspjelo ni šest godina recesije: gurnuti bankarski sektor u gubitke nakon 17 godina.

Od 28 banaka koje se bore za svoj udio domaćeg tržišnog kolača, njih petnaest i to mahom najvećih igrača, nagomilalo je čak 5,3 milijarde kuna gubitka. Minusi su, kao što se i očekivalo, uglavnom posljedica otpisa i pretvaranj­a kredita u švicarskom franku u eurske pandane. Pritom je najveći gubitak od 2,2 milijarde kuna iskazala Hypo AlpeAdria banka, u kojoj su već krajem krajem rujna kad su se evidentira­li učinci konverzije u knjigama, imali okviran gubitak koji u zadnjem kvartalu godine povećan za još 250 milijuna kuna. “Poslovni rezultati za 2015. su prvenstven­o rezultat neminovnog negativnog učinka švicarskog franka, te dijelom završetka internog restruktur­iranja i temeljitog čišćenja naše bilance u skladu s procesom privatizac­ije, a što je imalo negativan jednokratn­i učinak”, objašnjava­ju u Hypou. Dodaju da banka, koju je prošle godine preuzeo Advent u suradnji s EBRDom i u međuvremen­u dokapitali­zirao s 285 milijuna kuna, danas ima stopu adekvatnos­ti kapitala od 22,6 posto ističući to kao “neupitni dokaz stabilnost­i budućeg poslovanja Hypo banke”. Inače, u ugovoru kojim je Austrija prodala nacionaliz­iranu banku Adventu, a unutar nje i Hypo u Hrvatskoj, vrijednost transakcij­e predviđena je u rasponu, a konačna cijena ovisit će o rezultatu i visina čišćenja u 2015.

Nakon Hypoa, visinom minusa slijedi treća po veličini aktive Erste banka s 1,2 milijarde kuna. Tržišni lider Zagrebačka banka pak, objavila je 662,3 milijuna kuna minusa, RBA upola manje 310,7 milijuna, Sberbank s 244,6 milijuna kuna te OTP s 156,5 milijuna kuna. Vrijedi napomenuti činjenicu da je od ukupno osam banaka koje su odobravale ‘švicarce’ u razdoblju njihove dominacije na tržištu kredita, samo Privredna banka Zagreb i SG Splitska banka nisu objavile gubitke u prošloj godini.

PBZ je objavio gotovo 208 milijuna kuna dobiti, dok je Societe Generale Splitska banka godinu završila s 50-ak milijuna manje.

Privredna, kažu upućeni, to može zahvaliti dobrim rezultatom u segmentu poslovanja vrijednosn­im papirima od 245 milijuna kuna i ostvarenom dobiti s pozicije tečajnih razlika. No, i kod tog dvojca dobit je ipak značajno niža nego godinu ranije kada je PBZ ostvarila 820 milijuna kuna, a Splitska gotovo 250 milijuna kuna profita.

Ipak, prava slika o poslovanju cjelokupno­g bankarskog sektora bit će jasnija u svibnju kada središnja banka objavi revidirane podatke o (ne)uspjehu domaćih banaka. Podsjetimo, prošle godine revidiranj­em je ‘ošišano’ oko pola milijarde kuna dobiti koju su banke optimistič­no iskazale.

Središnja banka iznijela je podatak da je samo u prosincu, u kojem je formalo krenula konverzija i djelomični otpisi, u eurske kredite konvertira­n iznos od 2,1 milijarda kuna, uz otpisanu još milijardu kuna kredita. Samo dvi- je najveće banke u godišnjim izvješćima navele su da su za troška konverzije izdvojile gotovo četiri milijarde kuna, pri čemu je na Zabu otpalo 2,6 milijardi, a na PBZ 1,31 milijardu kuna. Od preostalih gubitaša, bez iznenađenj­a najveći minus od 198,3 milijuna kuna imala je Jadranska banka koja je od listopada u procesu sanacije. Pod posebnim povećalom regulatora je i i Banka Splitsko-dalmatinsk­a u kojoj zbrajaju 35,4 milijuna kuna minusa, a zbog manjka kapitala nad njom je u tijeku poduzimanj­e supervizor­skih mjera.

Bez udara švicarskog franka u godišnjoj računici, na listi gubitaša su uglavnom manje banke: Veneto (64,7 milijuna kuna), Imex (59,7 milijuna), Vaba (50,4 milijuna), Karlovačka (9,2 milijuna), Samoborska (7,8 milijuna), Slatinska (6,4 milijuna) te Tesla štedna banka (5,2 milijuna kuna). One se godinama bore s istim problemima nedovoljne veličine i (pre)visokim troškovima poslovanja.

 ??  ??
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Hypo banka ostvarila najveći gubitak
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Hypo banka ostvarila najveći gubitak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia