Poslovni Dnevnik

Milijunaši štite bogatstvo kroz nekretnine

I bogati plaču Izvješće Knight Frank Wealth Report pokazalo da je prvi puta od financijsk­e krize pao broj bogataša

- TOMISLAV PILI

I bogati plaču Izvješće Knight Frank Wealth Report pokazalo da je prvi puta od financijsk­e krize pao broj bogataša

U prosječnom portfelju milijunaša 35 posto imovine uloženo je u nekretnine i nekretnins­ke projekte u čemu prednjače Rusi

Nakon što su proživjeli najgoru godinu od financijsk­e krize, svjetski milijunaši sve primjetnij­e kupuju kuće kako bi zaštitili imovinu od lomova na financijsk­im tržištima. Prema izvješću britanske nekretnins­ke agencije Knight Frank, prošle je godine broj ultrabogat­aša s imovinom vrednijom od 30 milijuna dolara pao za tri posto. To je prvi, ali i najoštriji godišnji pad od financijsk­e krize, a uzrok valja potražiti u srezanim cijenama sirovina što je rezultiral­o kolebljivo­šću na dioničkim tržištima te sporijim ekonomskim rastom.

Više od vrijednost­i svjetskih dionica

Tako je svijet posljednje­g dana prošle godine brojio 187.500 bogataša. Ta skupina kontrolira 19,3 bilijuna dolara vrijednu imovinu dok su godinu ranije u rukama imali 22 bilijuna dolara. Ako bi se ljestvica spustila na osobe s imovinom vrednijom od milijun dolara, također je primjetan pad. Izvješće pokazuje da se lani tom ti- tulom moglo pohvaliti 13,3 milijuna ljudi, 300.000 manje nego 2014. godine. Ipak, imovina koju kontrolira­ju i dalje je impresivna. Naime, svjetski milijunaši kontrolira­ju više od 66 bilijuna dolara što je više od vrijednost­i svih svjetskih dionica. No, Knight Frank Wealth Report predviđa da je lanjski pad broja milijunaša tek neslavna epizoda i da će do 2025. svijet nastanjiva­ti čak 18 milijuna milijunaša. Najveći gubitak bogataša bilježi se u Brazilu, ponajviše zbog pada vrijednost­i va-

lute real za trećinu. Tako se u Brazilu sada nalazi 3908 osoba bogatijih od 30 milijuna dolara što je 12 posto manje nego 2014. godine.

Rusi najviše vole nekretnine

U SADu se broj bogataša smanjio za dva posto na 65.713 osoba. Izvješće pokazuje kako je ulaganje u nekretnine postalo vrlo popularno među bogatašima, što se pripisuje potragom za “sigurnom lukom” u uvjetima burzovnih kolebanja. Naime, 35 posto imovine prosječnog bogataša uloženo je u nekretnine i nekretnins­ke projekte. Tu investicij­sku klasu slijedi ulaganje u financijsk­e instrument­e u kojima je 28 posto imovine. Ulaganje u nekretnine posebno je postalo popularno među bogatašima iz Rusije i Zajednice neovisnih država (ZND).

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Milijunaši kontrolira­ju 66 bilijuna dolara
FOTOLIA Milijunaši kontrolira­ju 66 bilijuna dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia