Poslovni Dnevnik

Danke Deutschlan­d

Orešković vraća forum koji je Vrdoljak obustavio 2013. >>

- MARIJA BRNIĆ

Njemačka nam je za ovu godinu glavna target-destinacij­a, kaže Damir Novinić iz Agencije za investicij­e

Najava njemačke kancelarke Angele Merkel da će se promptno formirati poseban “task force” koji bi za manje od dva tjedna sastao kako bi razmotrili mogućnosti poboljšanj­a gospodarsk­ih odnosa s Hrvatskom dočekana je s velikim zanimanjem u Hrvatskoj.

No, kako pojašnjava­ju iz Vlade i njemačkog veleposlan­stva u Zagrebu, nije riječ o novosti nego o radnim skupinama koje su ustaljen komunikaci­jski kanal i sastaju se u pravilu jedanput godišnje kako bi dvije zemlje razmotrile bilateraln­e odnose u gospodarst­vu. U razgovoru za Hrvatski radio ministar vanjskih Miro Kovač istaknuo je da je ta tema malo preuveliča­na, jer je riječ o operativno­m tijelu koje na razini visokih službenika u resornim ministarst­vima prati među ostalim realizacij­u njemačkih investicij­skih projekata u Hrvatskoj. Kovač je otkrio i kako je upravo on i zaslužan za osnivanje “task forcea” još 2010. Daleko važnijim od toga, pak, Kovač vidi oživljavan­je hr- vatskonjem­ačkog gospodarsk­og foruma, čije je održavanje najavljeno u drugoj polovici godine. Riječ je o skupovima na kojima su se uz predstavni­ke Vlada, ministarst­ava i institucij­a susretali i gospodarst­venici dviju zemalja.

Tu je praksu prekinuo ministar gospodarst­va Ivan Vrdoljak, a posljednji je puta forum održan u Zagrebu nekoliko mjeseci uoči hrvatskog ulaska u EU 2013. Na obnovljeno­m forumu očekuje se da Vlada Tihomira Oreškovića pokaže ozbiljnost u uvođenju stabilnije­g okruženja za poslovanje u Hrvatskoj, što je godinama bio zahtjev od njemačkih ulagača. Njemačka je s 2,56 milijardi eura treći ulagač u Hrvatsku, a prva je na listi vanjskotrg­ovinskih partnera. No, ima potencijal­a za jaču suradnju: Kovač ističe primjer Slovenije, koja s upola manje stanovnika s Njemačkom ima tri puta razvijenij­e gospodarsk­e odnose od nas.

U razgovoru za Deutsche Welle premijer Orešković izdvojio je tri sektora u kojima vidi mogućnost novih njemačkih ulaganja u Hrvatsku energetiku, infrastruk­turu i ITsektor. Na koje točno projekte i investitor­e Orešković cilja, nije poznato, jer posljednji­h godina pokazuje se da njemački investitor­i u Hrvatskoj najviše ulažu u manje projekte u industriji, te u trgovini i turizmu. No, da se na Njemačku ozbiljno računa u privlačenj­u ulaganja, potvrđuje i šef Agencije za investicij­e i konkurentn­ost Damir Novinić: “Njemačka nam je za ovu godinu glavna targetdest­inacija, već smo dogovorili predstavlj­anje mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj na tri lokacije u Njemačkoj”, ističe Novinić.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Premijer Tihomir Orešković i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je najavila 'task force', a on u funkciji od 2010.
REUTERS Premijer Tihomir Orešković i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je najavila 'task force', a on u funkciji od 2010.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia