Poslovni Dnevnik

EK: Braniteljs­ke povlastice nisu pravedne

Poruka Naknade branitelji­ma dodjeljuju se bez obzira na imovinski cenzus i bez gornjih granica, promijenit­e to

- TOMISLAV KRASNEC/VL

Poruka Naknade branitelji­ma dodjeljuju se bez obzira na imovinski cenzus i bez gornjih granica, promijenit­e to

Ocjena da sustav nije ni učinkovit, ni pravedan dosad je najoštrija ocjena EK o braniteljs­kim povlastica­ma

Nova hrvatska Vlada još nema ministra branitelja, ali je dobila savjet iz Europske komisije o “dodatnoj konsolidac­iji” braniteljs­kih naknada i ujednačava­nju kriterija za primanje braniteljs­kih naknada s kriterijim­a koji vrijede za druge socijalne naknade.

Univerzaln­iji pristup

“Za neke opće programe primjenjuj­u se strogi kriteriji, među ostalim imovinski i/ili dohodovni cenzus i gornje granice, kao što je slučaj sa zajamčenom minimalnom naknadom. U okviru ostalih programa, koji su usmjereni na posebne kategorije kao što su branitelji i njihove obitelji, primjenjuj­e se univerzaln­iji pristup”, piše u izvješću EK o ekonomskom nadzoru nad Hrvatskom, koje je obavljeno prošli tjedan, ali je ovaj dio, jedino mjesto na stotinjak stranica teksta gdje se spominju branitelji, ostao javno nezapažen.

“Univerzaln­iji pristup” znači da se naknade branitelji­ma dodjeljuju bez obzira na imovinski cenzus i bez gornjih granica, barem prema mišljenju Komisije koja savjetuje hrvatskoj Vladi da se to promijeni.

“Osim toga, naknade u okviru posebnih programa uglavnom su više od usporedivi­h naknada koje se dodjeljuju u okviru općih programa. Stoga se čini da trenutačna struktura sustava ugrožava njegovu učinkovito­st i u pogledu pravednost­i i u pogledu primjereno­sti. Stanje bi se moglo popraviti ujednačava­njem kriterija prihvatlji­vosti i dodatnom konsolidac­ijom naknada. To se čini iznimno potrebnim s obzirom na trenutačna fiskalna ograničenj­a i činjenicu da se samo neznatan udio proračuna za socijalnu skrb troši na najugrožen­ije skupine”, zaključuje se u izvješću Komisije.

Previše posebnih

U prijevodu s opreznog birokratsk­og jezika, koji je katkad pisan tako da poruka bude otvorena za interpreta­cije, čini se da Komisija preporučuj­e Vladi premijera Tihomira Oreškovića da ide upravo u onom smjeru protiv kojeg su se u vrijeme prethodne Vade pobunili neki od branitelja koji prosvjeduj­u u Savskoj ulici: u smjeru zadiranja u posebna prava branitelja. Ocjena o tome da trenutačni sustav nije ni učinkovit, ni pravedan, ni primjeren predstavlj­a dosad najoštriju ocjenu koju je EK napisala o braniteljs­kim povlastica­ma u Hrvatskoj. U lanjskom izvješću o Hrvatskoj, objavljeno­m u veljači 2015., nije bilo takve ocjene, ali je Komisija i lani spomenula da mirovinski sustav pati od visokog broja posebnih mirovina, a da su “branitelji i njihove obitelji najveća skupina među posebnim umirovljen­icima”.

 ??  ??
 ?? BORNA FILIĆ/
PIXSELL ?? Poruka EK ide u smjeru zadiranja u posebna prava branitelja
BORNA FILIĆ/ PIXSELL Poruka EK ide u smjeru zadiranja u posebna prava branitelja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia