Poslovni Dnevnik

Vujčić i Marić složni: Ništa od uvođenja eura prije 2020.

Što će reći premijer? Tihomir Orešković poručio je da želi da ulazak Hrvatske u eurozonu treba biti proveden za četiri godine

- pd

Hrvatska do 2020. godine neće ući u Europsku monetarnu uniju. Poruka je to guvernera Hrvatske narodne banke upućena dan nakon što je premijer Tihomir Orešković izjavio da je s guvernerom razgovarao da se za dvije godine pokrene proces uvođenja eura, a da za se četiri proces provede do kraja.

Vujčić je jučer ipak pojasnio da bi Hrvatska do godine koju spominje mogla ući u tečajni mehanizam (Exchange Rate Mechanism ERM II), što bi, veli, bio efektivan početak priprema za uvođenje zajedničke europske valute.

“Mogućnost uvođenja eura ovisi o spremnosti da ozbiljno pristupimo procesu ispunjavan­ja Nacionalno­g plana konvergenc­ije i Nacionalno­g programa reformi kojima bi realiziral­i pretpostav­ke prelaska na euro, prvenstven­o one strukturne promjene koje bi omogućile povećanje potencijal­ne stope rasta gospodarst­va, rekao je Vujčić i kao najveći problem u ispunjavan­jivanje ju 5 nužnih kriterija za prelazak na euro ukazao ma smanjivanj­e udjela javnog duga u BDP-u koji je sada na razini od oko 85%. Problemati­ku ulaska Hrvatske u eurozonu komentirao je jučer i ministar financija Zdravko Marić. Kako prenosi tportal.hr, on je i sam rekao da je o rokovima teško spekulirat­i.

“Pred nama je puno toga što trebamo ispuniti, ne samo kriterije iz Maastricht­a, nego općenito da ispunimo cilj, a to je stabilizac­ija i sma- javnog duga”, rekao je Marić, a na konkretno novinarsko pitanje znači li to da nije realno da će za četiri godine doći trenutak za uvođenje eura, odgovorio je: “Teško je komentirat­i. Dakle, sigurno ne prije 2020. Znači, razdoblje nakon toga, o tome možemo početi govoriti”.

Saborski zastupnik Mosta Ivan Lovrinović ocijenio je pak da bi uvođenje eura za nekoliko godina bio “ubrzani put prema grčkom scenariju” i da se ne treba zalijetati.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Guverner HNB-a Boris Vujčić
PATRIK MACEK/PIXSELL Guverner HNB-a Boris Vujčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia