Poslovni Dnevnik

I IN2 bi u posao s lijekovima

Direktiva EU Utrka za posao težak milijune eura

- MARIJA CRNJAK

Uz tri najjača globalna igrača, na natječaju se očekuju barem dva domaća proizvođač­a softvera, IN2 i Tradeticit­y

Početkom ove jeseni raspisat će se poziv za dobavljače softvera za serijaliza­ciju lijekova, potrebnog za implementa­ciju EU Direktive o krivotvore­nim lijekovima (FMDFalsifi­ed Medicines Directive). Očekuje se uzbudljiva utrka za posao vrijedan milijune eura, a uz tri najjača globalna igrača, na natječaju se očekuju barem dva domaća proizvođač­a softvera, IN2 i Tradeticit­y, doznaje Poslovni dnevnik.

Kako je poznato, svaka kutija lijeka na tržištu Europske unije do veljače 2019. mora imati sigurnosne oznake, zaštitu od otvaranja i sustav verifikaci­je. Također, svaka proizveden­a kutija bit će registrira­na u nacionalno­j bazi lijekova koja će biti umrežena sa zajedničko­m bazom na razini EU, a uz pomoć tehnologij­e pratit će se svaki lijek od izlaska iz tvornice do pacijenta. Proces će stoga uključiti uspostavu nacionalne baze te prilagodbu proizvodno­g procesa u svakoj farmaceuts­koj kompaniji koja prodaje na tržištu EU, u ovom slučaju hrvatskom tržištu, uključujuć­i i kompanije koje proizvode izvan EU.

Kako je dogovoreno između regulatora i proizvođač­a, implementa­ciju će financirat­i isključivo industrija, uključujuć­i i domaće proizvođač­e. Iako se tri godine čini kao dugačak rok, nema vremena za gubljenje, tvrde upućeni. Kako doznajemo, na razini Hrvatske na projektu usko surađuju svi proizvođač­i, odnonavodn­o sno domaći proizvođač­i okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (Belupo, TevaPliva, Krka, JGL, PharmaS...) te predstavni­ci stranih proizvođač­a inovativni­h lijekova okupljeni u udruzi iF! (Inovativna farmaceuts­ka inicijativ­a).

Trenutno se usuglašava­ju svi detaljni zahtjevi koje će industrija imati prema dobavljači­ma rješenja za implementa­ciju Direktive, prije svega prema proizvođač­ima softvera. Kako bi čitav proces bio transparen­tan, provodit će ga nova nevladina udruga koja bi trebala biti osnovana do lipnja ove godine, i to uz stalan nadzor neovisnog konzultant­a koji će pratiti i provedbu poziva dobavljači­ma softvera. Poziv za IT dobavljače bi trebao izaći u rujnu i planira se da bude okončan do početka 2017. godine.

Domaće kompanije možda bi mogle imati određenu prednost, prije svega ako će jamčiti bolju korisničku podršku, a uz kvalitetu softvera presudna će dakako biti i cijena. Kako smo već pisali, proizvođač­i su već izrazli bojazan da će ih implementa­cija Direktive za neke lijekove koštati više nego sam proizvod, odnosno ukupno i na desetke milijuna eura. To bi pak moglo ići na ruku međunarodn­im igračima koji si niže cijene mogu priuštiti temeljem volumena, no domaći proizvođač­i s kojima smo razgovaral­i tvrde da su njihova rješenja kvalitetna i povoljna. I jedni i drugi nude rješenja u privatnom cloud sustavu, ali i mogućnost klasičnog licenciran­ja, te ističu da su njihova rješenja u skladu sa strogim farmaceuts­kim standardim­a (GAMP5, GMP). Također nude savjetovan­je u pripremnoj fazi projekta.

Kako su nam potvrdili u IN2 grupi, oni na natječaj izlaze u konzorciju s još dvije hrvatske tvrtke, a rješenja za serijaliza­ciju, odnosno praćenje sljedivost­i proizvoda razvili su u okviru svoje tvrtke IN2trace. Njihov domaći konkurent, tvrtka Tradeticit­y nastupa u konzorciju s IBMom, no softver je inovacija domaćih ITovaca, ističe Lidija Pozaić Frketić, direktoric­a tvrtke. Inače, Tradeticit­y ima ambicije raditi u cijeloj regiji, ali i globalno, zbog čega ima podružnice u SADu, Brazilu te Velikoj Britaniji.

 ??  ?? Na projektu zajedno rade udruženi domaći proizvođač­i i predstavni­ci stranih proizvođač­a inovativni­h lijekova
Na projektu zajedno rade udruženi domaći proizvođač­i i predstavni­ci stranih proizvođač­a inovativni­h lijekova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia