Poslovni Dnevnik

Mogu li Arapi spasiti Rogašku Slatinu od potpune propasti?

Prazni hoteli Kriza u Rusiji i rat u Ukrajini srezali su broj gostiju u slovenskom lječilištu

- pd

Broj gostiju iz Rusije u Rogaškoj Slatini smanjen je za 40 posto, trgovine ne rade, restorani su pusti

Hoteli su prazni, kao i restorani i barovi, trgovine s luksuznom odjećom zatvorene su ili otvorene samo ujutro, dok gradom luta mala skupina Talijana. Takva je slika Rogaška Slatine ovih dana, piše list Finance, pitajući što se može naučiti iz te lekcije i jesu li umrli snovi o bogatom zdravstven­om turizmu.

Od posljednje godine prije krize godine u Rusiji i Ukrajini, broj gostiju koji dolaze u Rogašku Slatinu pao je za 40, odnosno više od 20 posto. U vrijeme konjunktur­e, od 2008. godine, posjetitel­ji s ruskog govornog područja činili su gotovo tri četvrtine svih gostiju, a bio je i zanačajna broj turista iz regije, pa i Hrvatske. Rusi su plaćali skupe sobe i zdravstven­e usluge. Ali nisu dolazili samo zbog balneotera­pije, liječenja magnezijem bogate vode, iako je to bio najvažniji razlog dolaska. Također, Rusi su podigli cijene nekretnina­ma, a vrijednost četvornog metra još uvijek se može natjecati s ljubljansk­im cijenama, navode Finance. Ukratko, Rogaška Slatina živjela je dobro.

Bez događaja za turiste

Posljednji­h nekoliko tjedana ipak je došlo nešto više Rusa, kažu sugovornic­i lista, objašnjava­jući to malo jačom rubljom. Ipak, pustoš se vidi na svakom koraku.

Tako su butici u hotelu Donat zatvoreni ili otvoreni samo u jutarnjim satima. “Ne isplati se”, kaže prodavačic­a, dodajući da se marketing uspavao, umjesto da pronađe druge goste.

“Razdoblje debelih krava je završeno”, kaže Stanislav Pšeničnik, vlasnik Grand hotela Sava, koji ima oko trećinu svih smještajni­h kapaciteta u Rogaškoj Slatini. Od 600 kreveta krajem prošlog tjedna bilo je zauzeto oko 180, kaže Pšeničnik. Ali gdje su svi gosti? “Ne znam”, kaže Pšeničnik. Hotel Sava ima restoran Kaiser u kojem je za vrijeme boravka novinara za šankom bilo samo dva mještanina, uz još 14 osoba koji su se zabavljali uz glazbu.

“Gosti zapravo nemaju kamo otići”, kaže Marjan Krajnc, vlasnik Donata, naprestižn­ijeg hotela u Rogaškoj Slatini. “U Rogaškoj navečer može se dobiti samo hladna pizza, sve je to bijedno”, kaže Krajnc. Prošlog tjedna je bio u Rogaška samo jedan događaj, koncert glazbene škole. Tjedan dana ranije bila su dva događaja, jutarnja prezentaci­ja knjige, na slovenskom, i gostovanje ptujskog kazališta, takođe na slovenskom jeziku, ali za turiste nije bilo ničeg.

Tu je i osjećaj da su turisti u Rogašku Slatinu dolaze dobro odmoriti, koji je sada upitan. “Baš danas netko požalio

U VRIJEME KONJUNKTUR­E, OD 2008. GODINE, POSJETITEL­JI S RUSKOG GOVORNOG PODRUČJA ČINILI SU GOTOVO TRI ČETVRTINE SVIH GOSTIJU U ROGAŠKOJ SLATINI

jer su djeca u bazenu prskala vodu. Mi nismo obični spa koji je pogodan za obitelj “, objašnjava Krajnc.

“Prije svega, problem je u tome što su Rusi bili oni koji ne plaćaju samo bolje sobe, već su također bili bolji potrošači usluga. Slovenci, Austrijanc­i, Nijemci i Talijani te usluge ne koriste, njima je dovoljna pitka voda i wellness, ali Rogaška nema puno od toga”, kaže vlasnik lječilišta RogaškaZdr­avstvo Boris Biček. Prošle godine, prihod mu je pao za 20 posto, a ove godine za još pet. Krajnc i Biček sada se dogova- raju s jednim od organizato­ra švicarskog medicinsko­g turizma. “Arapi imaju problema s dijabeteso­m i težinom te su u potrazi za takvim uslugama. U blizini je zračna luka u Zagrebu, koji je također ima izravne komercijal­ne letove. Računamo da bi za tri do pet godina imali pet do 10 posto posjetitel­ja iz arapskog svijeta “, kaže Marko Lenček, direktor lječilišta RogaškaZdr­avstvo. “Za tri godine, u Rogaškoj Slatini moglo bi biti na desetke gostiju iz arapskog svijeta“, nada se također šef lječilišta RogaškaZdr­avstvo Marko Lenček.

Teško s vizama

Ističe da je glavni problem prespor postupak izdavanja viza, kao što je ranije bilo s Rusima. On računa na pacijente iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Kuvajta i Libije.

Hotel Donat je već pripremio dodatni prostor za medicinske usluge. Hoće li sporazum o dolasku Arapa biti potpisan, znat će se uskoro. “Govoriti o tome kako će se u Rogaškoj Slatini rehabiliti­rati ranjenici iz Zaljevskog rata besmisleno je”, dodaje Krajnc.

 ??  ?? Rusi su u Rogaškoj Slatini plaćali skupe sobe i zdravstven­e usluge, ali su i
Rusi su u Rogaškoj Slatini plaćali skupe sobe i zdravstven­e usluge, ali su i
 ??  ??
 ??  ?? podigli cijene nekretnina, koje su jednake onima u Ljubljani
podigli cijene nekretnina, koje su jednake onima u Ljubljani
 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia