Poslovni Dnevnik

PLINOVOD ISPOD JADRANA OSTAJE SAMO RUSKA ŽELJA

SVIJET >>

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Stručnjaci ocjenjuju kako Rusija idejom o revitaliza­ciji Južnog toka samo ispituje teren, a za realizacij­u treba otkloniti geopolitič­ke prepreke

Iz Rusije je stigla najava da će Gazprom u isporuci plina namijenjen­og jugu Europe koristiti infrastruk­turu nerealizir­anog europskog plinovoda Interconne­ctor TurkeyGree­ceItaly (ITGI), nazvanog Poseidon, čija je vrijednost procjenjen­a na 3,4 milijardi dolara. Ruta tog plinovoda išla bi preko Crnog mora do Grčke i Italije što znači da bi Rusija time dijelom revitalizi­rala Južni tok, projekt od kojeg su ranije odustali.

Rusko 'prodavanje magle'

No, stručnjaci se, zbog trenutne geopolitič­ke situacije uvelike otežane odnosima Rusije s Ukrajinom i Turskom, s Gazpromovi­m navodima ne slažu. U razgovoru za Poslovni dnevnik naftni stručnjak Davor Štern aktualnu je situaciju usporedio s “prodavanje­m magle” i ispitivanj­em tržišne situacije. “Od tog bi pravca najviše ekonomske koristi imala Grčka, no u ovoj situaciji njeno se mišljenje slabije uvažava. Zima iza nas je bila relativno topla što je dovelo do određene bezbrižnos­ti po ovom pitanju, a utjecalo je i na samu cijenu prirodnog plina”, smatra Štern.

Igor Dekanić, profesor na Rudarskona­ftnom fakultetu u Zagrebu, upravo doktrinarn­e probleme između Europske komisije (EK) i Rusije navodi kao jedan od razloga zbog kojih će ovaj projekt biti odložen. “Riječ je o projektima koji su već neko vrijeme na čekanju, a tamo će i ostati dok se ne riješe sve formalne prepreke dviju energetski­h politika, europskih i ruskih, kao i otklone sve geopolitič­ke smetnje”, kaže Dekanić. “Rusija nije udovoljila obvezama koje proizlaze iz energetske strategije Europske unije, što ometa realizacij­u projekta izgradnje plinovoda”, poručuje Dekanić.

Vijest o Gazpromovi­m planovima prenio je Ruski vjesnik oslonivši se na Memorandum o razumijeva­nju potpisan 24. veljače kojim se jamči razvoj projekta plinovoda između Rusije, Grčke i Italije. Potpisnici Memorandum­a su Aleksej Miller, predsjedni­k Gazpromove Uprave, izvršni direktor Edisona Marc Benayoun te izvršni direktor grčke javne opskrbne kompanije DEPA, Theodoros Kitsakos. Ruski je vjesnik naveo i da će Gazprom projekt realizirat­i isključivo uz suglasnost Europske komisije, pa nade polažu u talijanske i grčke vlasti od kojih očekuju da će EK uvjeriti u prijeku nužnost realizacij­e projekta.

Rusija zapravo računa na nastojanja Europske unije da postigne energetsku stabilnost. Na ruku im ide i što takav plan otežavaju lokalni rizici uvjetovani političkim nemirima na nekoliko različitih strana. U toj se situaciji nalazi, primjerice, Italija ovisna o plinovodno­j ruti preko Libije u kojoj traje građanski rat što

OD TOG BI

PRAVCA NAJVIŠE KORISTI IMALA GRČKA, ALI SE U OVOJ SITUACIJI NJEZINO MIŠLJENJE SLABIJE UVAŽAVA, OCJENJUJE ENERGETSKI STRUČNJAK DAVOR ŠTERN

navedeni pravac čini nepouzdani­m. EU također nastoji smanjiti i ovisnost u rutama koje uključuju Ukrajinu, za koje kažu da su zastarjele i da se u njihovu modernizac­iju ne ulažu dovoljna sredstva, stoji u tekstu Ruskog vjesnika. No, Europska bi se komisija, što su potvrdili i stručnjaci, mogla pokazati nesklonom novom ruskom planu, bez obzira što europsko tržište Rusiji treba koliko i Europi ruski izvori.

Na umu treba imati i da najvećim izvoznicim­a prirodnih energenata poput nafte i plina nervozu stvara i kolebanje cijena energenata, pa bi se najave poput ove mogu smatrati ispitivanj­em reakcija.

Opet aktualan

Podsjetimo, plinovod Južni tok osmišljen je za transport ruskog plina preko Crnog mora do Bugarske, a zatim preko Srbije, Mađarske, Slovenije s krajnjim cilje dostave plina u Italiju. Najveći dioničari Južnog toka bili su ruski Gazprom te talijanski ENI, a njegova se realizacij­a zakomplici­rala zbog odnosa Rusije i Ukrajine pri čemu je Turska predložena kao alternativ­ni dio puta umjesto Ukrajine. No, u međuvremen­u su se i ruski odnosi s Turskom pogoršali nakon rušenja ruskog bombardera. No, sudeći po nesuglasic­ama između EK i Rusijom, suglasnost za realizacij­u Poseidona mogla bi izostati bez obzira što svaka takva odluka nadležnih tijela istovremen­o utječe i na stabilnost europskih energetski­h politika, kao i na međunarodn­e odnose u cjelini. Davor Štern ukazao je i na problem nejedinstv­enosti Europske unije koja se trenutno nalazi u kolebanjim­a i unutar koje postoji određena razjedinje­nost gdje se pojedine članice, zahvaljuju­ći nejednakim pozicijama, vode pojedinačn­im interesima.

RIJEČ JE O PROJEKTIMA KOJI SU VEĆ NEKO VRIJEME NA ČEKANJU I TAMO ĆE I

OSTATI DOK SE NE RIJEŠE SVE PREPREKE OKO DVIJU ENERGETSKI­H POLITIKA, SMATRA IGOR DEKANIĆ

 ??  ??
 ??  ?? Plinovod Poseidon doveo bi ruski plin iz Grčke do juga
Italije
Plinovod Poseidon doveo bi ruski plin iz Grčke do juga Italije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia