Poslovni Dnevnik

Srbija izbačena iz EU energetski­h planova

Opskrba Srpski i EU potrošači i dalje ovisni o ruskom plinu

-

EK u izvanredno­m planu za opskrbu plinom u kriznim situacijam­a uopće ne spominje Srbiju

Europska komisija utvrdila je izvanredni plan za opskrbu plinom u kriznim situacijam­a, u kojem se ne spominje Srbija, iako je član Europske energetske zajednice. U srpskom Ministarst­vu energetike nisu htjeli komentirat­i taj potez Bruxellesa.

Europa nema problem dogovoriti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, kojim će u Europu stizati dodatne količine ruskog plina, s krajnjim odredištem u Nemačkoj. Srbija se ne nalazi u tim planovima, pišu srpski mediji. “Ovakva odluka Komisije, da nas na neki način izbriše, nije korektna prema nama”, kaže Vojislav Vuletić, predsjedni­k Skupštine Udruženja za plin Srbije. Kako kaže, srpske opcije i opcije Europe u sljede- ćih pet do deset godina su takve da se moraju osloniti na ruski plin. “Kapacitet skadišta u Banatskom Dvoru je 400 milijuna prostornih metara plina godišnje. Ako trošimo oko dvije, do dvije i pol milijarde prostornih metara plina godišnje, to znači da Banatski Dvor može pokriti samo jednu petinu”, objašnjava Vuketić.

Da i uz složene političke okolnosti, energetski razum prevladava nad ideološkim podjelama, smatra i urednica ekonomskog časopisa Balkan magazin Jelica Putniković, koja kaže da je ključni dogovor Berlina i Moskve. “Jednostavn­o su se Rusi već dogovorili s Njemačkom i Nizozemsko­m, s njihovim plinskim kompanijam­a, da izgrade taj Sjeverni tok 2. Budući da Gazprom ima udjele u plinskim skladištim­a u Europi, on će Srbiji i nekim drugim potrošačim­a moći isporučiva­ti ugovorene količine plina”, ističe Putniković.

 ?? PD ?? Banatski Dvor može uskladišti­ti samo petinu srpskih godišnjih potreba za plinom
PD Banatski Dvor može uskladišti­ti samo petinu srpskih godišnjih potreba za plinom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia