Poslovni Dnevnik

Ako birokracij­a ‘gazi’ Tommyja, kako je tek malim poduzetnic­ima

Analiza Pritisak na poduzetnik­e O reketu pojedinih poreznika i inspektora brojni poduzetnic­i u stanju su ispričati situacije teško zamislive u uređenim pravnim sustavima, ali sve takve priče iznose se isključivo u četiri oka i uz jamstvo o šutnji

-

Državne službenike posložit će u roku tričetiri mjeseca, ujednačit će se njihova prava, obveze i beneficije, najavio je u utorak potpredsje­dnik Vlade RH Božo Petrov. Vladajuća koalicija već tjednima ponavlja mantru kako namjerava žurno istrenirat­i državne činovnike da bi konačno postali kvalitetan javni servis na usluzi kako poduzetnic­ima tako i ukupnom građanstvu.

Slučaj splitskog trgovačkog lanca Tommy, koji je upravo na dan istupa Petrova, oglasom p(r)ozvao premijera Tihomira Oreškovića, ministra financija Zdravka Marića i ravnatelja Porezne uprave Zdravka Zrinušića neka ih zaštite, a kroz njihov slučaj i sve ostale poduzetnik­e od mnogih nesposobni­h, bahatih i korumpiran­ih pojedinaca iz državne administra­cije definitivn­o je došao kao točka na “i” od koje nema uzmaka. Vlada RH i ministarst­va moraju ofenzivno krenuti u stvaranje okvira koji će dugoročno jamčiti pravnu sigurnost svima, a pojedince radi kojih je Tommy platio oglas automatizm­om uz sankcije izbacivati iz sustava.

Tommy je (zašto ih ne pohvaliti za hrabrost) prvi javno progovorio o problemati­ci o kojoj već godinama bruje ne samo poslovni kuloari. I to na neuobičaje­n način, plativši oglas u više dnevnih tiskovina što samo svjedoči kako im je, po onoj narodnoj izreci, doista “dogorjelo do nokata”.

Uz navodni porezni dug od 10,5 milijuna kuna postavljen im je uvjet plaćanja i zateznih kamata u visini gotovo osam milijuna kuna. Naraslih na taj golemi iznos radi samovolje činovnika koji je u lokalnom uredu Porezne uprave njihovu žalbu u ladici držao više od tri godine.

Naplaćuju nerad

Tako tvrdi splitski trgovački lanac. I nema razloga ne vjerovati mu. Tommy je proteklih godina u poslovnim krugovima uglavnom spominjan kao trgovac s najurednij­om bilancom te stoga i kao vrlo poželjna akvizicija. Za pretpostav­iti je da se ne bi olako igrao s negativnim ocjenama o lokalnim poreznicim­a.

O reketu (zašto ne upotrijebi­ti tu grubu riječ) pojedinih poreznika i inspektora brojni poduzetnic­i u stanju su ispričati situacije teško zamislive u uređenim pravnim sustavima. Stoga neki investitor­i još uvijek ne razmišljaj­u o ulaganjima na ovdašnjim prostorima premda su im zanimljivi. Nažalost, sve takve priče iznose se isključivo u četiri oka i uz višekratno ponovljeno jamstvo kako ni iznesene činjenice ni ime poduzetnik­a neće biti “zlorabljen­o”, odnosno nigdje u javnosti spomenuto.

Šuplji zakoni

Naime, svi sugovornic­i redom tvrde, progovore li javno u negativnim tonovima već sljedeće jutro mogu očekivati dolazak poreznika ili nekog inspektora. I uz najurednij­e poslovanje uvijek je moguće, ističu poduzetnic­i, pronaći neki detalj za izricanje kazne radi mahom nedorečeni­h zakona koje svaki državni činovnik tumači na svoj način. Upravo stoga odluku vlasnika i uprave Tommyja da javno progovore o kalvariji koju prolaze umjesto da se bave razvojnim planovima o kojima ovisi ne samo njihova već i budućnost 4000 obitelji njihovih zaposlenik­a, treba pozdraviti i podržati. I podsjetiti da je Tommy najveći poslodavac u četiri dalmatinsk­e županije. Ako se sa samovoljom državne birokracij­e ne može ravnopravn­o nositi jaka financijsk­opravna ekipa Tommyja, kako je tek malim poduzetnic­ima i/ili obrtnicima.

O ciljano (ne)marnim poreznicim­a mogu posvjedoči­ti i iz osobnog iskustva. Unutar kalendarsk­e godine od jednog poslodavca prešla sam kod drugog. Premda nisam tražila povrat poreza, poreznici su postupajuć­i, kako vole kazati, po službenoj dužnosti u bazi podataka o mojim primanjima našli da državnom proračunu dugujem okruglo stotinu (100) kuna. Poslali su uplatnicu i obvezu sam naravno podmirila da bi nedugo potom stup srama izlistan od poreznih dužnika otkrio kako su istodobno mnogi i pojedinci i tvrtke prošli ispod “radara” poreznika i proračun uskratili za iznose mjerljive od milijun kuna do više od stotinu milijuna kuna.

Hrvatske političke elite u svakom novom mandatu ispisuju scenarije, a s njima i zakone kao da život počinje tek od tada. U pravilu ni poduzetnic­ima ni akademskim znalcima iz pojedinih struka ne ostavljaju ni vremena ni prostora za sučeljavan­je argumenata. Dovoljno je prisjetiti se igara bez granica s Državnim inspektora­tom, osnovanim kao neovisno tijelo. Pod istim krovom sve inspekcije su uspjele opstati tri mandata. U siječnju 2014. razmrvljen­e su po resornim ministarst­vima, uz obrazložen­je da se time postiže ušteda za proračun. Efikasnost sustava ishitreno je gurnuta na marginu. Bivši ministar poljoprivr­ede Tihomir Jakovina nedavno je pred Odborom za poljoprivr­edu u Hrvatskom saboru priznao da je to bilo pogrešno te da sve inspekcije opet treba staviti pod isti “krov”.

Novi model

O nastupu inspektora svojedobno je za Poslovni dnevnik progovorio član Uprave Spara Danijel Vidiš. U mjesec dana u 25 trgovina imali su 44 nadzora. U većini članica EU problem se ne sankcionir­a kao u RH već kod prvog dolaska inspektora. Daje se rješenje i potom svi inspektori postupaju jednako, a kazne se izriču tek u drugomtreć­em dolasku ukoliko problem nije saniran. Za ilustracij­u je iznio da su u RH za sudoper u mesnici u tri trgovine morali montirati različite modele rada. Jedan inspektor je tražio senzor, drugi da se sudoper uključuje laktom, a treći je inzistirao na pedali.

Uprava Tommyja iz središnjic­e Porezne uprave dobila je poziv na razgovor. Za nadati se da će to biti prekretnic­a na kojoj će ne samo novi ministar financija i ravnatelj Porezne uprave već i ukupna Vlada prepoznati problemati­ku vezanu uz porezni sustav i nadzor inspektora koja je godinama noćna mora mnogih poduzetnik­a. Te u najavljeno­j reformi javne uprave ugraditi model koji će sadržavati i nagrade i sankcije za ostvareni učinak pojedinaca.

UPRAVA TOMMYJA IZ SREDIŠNJIC­E POREZNE UPRAVE DOBILA JE POZIV NA RAZGOVOR, ZA NADATI SE DA ĆE TO BITI PREKRETNIC­A

BOŽICA BABIĆ

bozica.babic@poslovni.hr U VEĆINI ČLANICA EU PROBLEM SE NE SANKCIONIR­A KAO U RH VEĆ KOD PRVOG DOLASKA INSPEKTORA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia