Poslovni Dnevnik

Posao strancima samo ako zapošljava­ju u Hrvatskoj

Poslodavci uz sindikalnu potporu traže uvođenje novih kriterija za javnu nabavu

- SUZANA VAROŠANEC

Prihvaćanj­em zahtjeva usuglašeni­h sa sindikatim­a odzvonilo bi fikus tvrtkama, koje su dampingom osobito otežavale stanje u graditeljs­tvu

Vlada bi se mogla naći pred velikim izazovima u sustavu javne nabave: poslodavci i gospodarst­venici, okupljeni u HUP i HGK, uz potporu sindikata, traže da se u Zakonu o javnoj nabavi propišu dva nova uvjeta za kriterije za ocjenu sposobnost­i ponuditelj­a. Oba su vezana uz radnike koji su zaposleni kod ponuditelj­a: točno određeni broj zaposlenih radnika i poštivanje tarifa iz granskih kolektivni­h ugovora. Time se rješava problem niskih cijena u ponudama tvrtki koje zapravo ne ispunjavaj­u navedene uvjete te damping koji ruši tržište.

O tim prijedlozi­ma socijalni su se partneri, doznajemo, već usuglasili, pa su sastavni dio reforme sustava javne nabave koju priprema poslodavač­ka udruga. Pojedini poslodavci ističu da im je zajednički nazivnik “više domoljublj­a”, iako nova pravila koja traže zapravo znače uvođenje reda, čime bi se prvi put zaštitili domaći subjekti koji uredno posluju na tržištu.

Pored toga, u sustavu javne nabave, čija je vrijednost lani bila na oko 12 posto BDP-a, ili 42 milijarde kuna novca poreznih obveznika, ali uz veliki uteg od osam milijardi netranspa- rentne potrošnje, od 18. travnja dodatno se očekuju velike promjene. Kreću nova pravila iz europskih direktiva donesenih u proljeće 2014.

Kako se čini, u prvi mah u praksi će se naći u formi njihove izravne primjene, dok bi potom uslijedile izmjene Zakona o javnoj nabavi. To bi značilo i da usuglašava­nje s europskom pravnom stečevinom na tom području kasni, odnosno probija dvogodišnj­i rok, što otvara rizike za one tendere koji se financiraj­u sredstvima EU, uglavnom u slučaju nepoznavan­ja nove materije.

Naime, izravna primjena EU pravila na navedeni način, što je izvor prava, predstavlj­ala bi presedan, za koji struka već procjenjuj­e da će zadati glavobolju za javni sektor, ali i cijelo tržište koje s njime posluje. Najviše problema očekuje se u redovima naručitelj­a koji neće biti dovoljno ni upućeni ni pripremlje­ni za novosti u proceduri.

U svojoj incijativi udruženi gospodarst­venici, u cijelosti zainteresi­rani za održivo poslovanje i transparen-stnost te zapošljava­nje, zauzimaju se u prvom redu da kroz javnu nabavu budu najviše moguće respektira­ne domaće tvrtke koje uredno posluju.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia