Poslovni Dnevnik

Tek startaju, a iz Irske ih već zasuli upitima za pakete

Slovenski startup Eurosender ušao na naše tržište s uslugama dostave 70% jeftinijim od klasičnih

- VALENTINA WIESNER-MIJIĆ/VL valentina.wiesner-mijic@vecernji.net

Ciljaju i na male i srednje tvrtke koje su izvozno orijentira­ne, dostava je za njih još povoljnija nego za građane, mogu slati i palete

Vraćao sam se sa studija iz Poljske u Ljubljanu i našao u prostoriji punoj prtljage. Tražio sam po internetu pogodnu dostavu, ali za nekoga tko tu uslugu treba jednokratn­o nije bilo adekvatnog rješenja. I rodila se ideja, otkrio je Tim Potočnik, jedan od osnivača i direktor tvrtke Eurosender.

Na tržišta 27 europskih zemalja ušli su s uslugama dostave, čak 70% jefinijim od klasičnih dostavnih kanala, a jučer se taj slovenski startup koji je razvio poslovanje uz pomoć njemačkog akcelerato­ra ProSiebenS­at 1 predstavio hrvatskoj javnosti.

“Imamo velik broj pošiljaka pa nam je lakše ispregovar­ati cijenu s velikim dostavnim tvrtkama koje inače rade uglavnom s drugim poslovnim korisnicim­a i ne mogu trošiti vrijeme na individual­ne klijente”, odgovorio je Potočnik na pitanje kako je moguće da dostava njihova paketa ili torbe do 20 kg stoji 29,99 eura, dok je uobičajena cijena dostave oko 150 eura za iste gabarite.

Naše im je tržište zanimljivo jer jako puno hrvatskih građana ima rodbinu u europskim zemljama, ponajprije Njemačkoj, Austriji i Italiji, no ono što ih je nemalo iznenadilo jest broj upita iz Irske, u koju se u posljednje vrijeme iselilo puno naše radne snage. Ciljana skupina su im i male i srednje tvrtke koje su izvozno orijentira­ne jer pružaju usluge dostave i za njih po još povoljniji­m cijenama nego za građane, a moguće je slati i palete.

U posljednje dvije godine, otkad su pokrenuli tvrtku, prodaja im kvartalno raste oko 40 posto. “Imamo asistencij­u i na hrvatskom jeziku, a dostava dolazi u roku od dva do tri radna dana iz cijele Europe. Preko velikih dostavnih službi rok je nešto kraći, dan ili dva, no cijena se za istu uslugu penje i na 2875 kuna u odnosu na naših 137 kuna”, ističe Rok Jarc, menadžer Eurosender­a za Hrvatsku. Bez obzira koja dostavna tvrtka preuzme uslugu, uvjeti su im jedinstven­i, a ako se pojave problemi s prijevozom, reagiraju uime kupca. Preko svoje web stranice dodjeljuju svakom kupcu dostavnu tvrtku kroz vrlo jednostavn­u proceduru. U Hrvatskoj im se registrira­lo već nekoliko stotina poduzeća koja svakodnevn­o koriste dostavne usluge, a najpopular­nije dostavne rute su prema Njemačkoj, Irskoj i Belgiji.

 ??  ??
 ?? S. STRUKIĆ/PIX ?? Tim Potočnik, jedan od osnivača i direktor tvrtke Eurosender, i Rok Jarc, menadžer za Hrvatsku
S. STRUKIĆ/PIX Tim Potočnik, jedan od osnivača i direktor tvrtke Eurosender, i Rok Jarc, menadžer za Hrvatsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia