Poslovni Dnevnik

Miletić: Važno je da Istra ostane samostalna županija ili regija

Boris Miletić, 40-godišnji gradonačel­nik Pule koji najvećim istarskim gradom upravlja već deset godina kom e-poslovanja u javnu upravu, a kod teritorija­lnog preustroja Republike Hrvatske ni pod koju cijenu ne pristaaje na spajanje Istre sa susjednom Rijek

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Gradonačel­nik Pule zadovoljan je modernizac­ijom i mediterani­zacijom grada

Ekonomist Boris Miletić već je deset godina gradonačel­nik Pule, najvećeg istarskog grada, u kojem se i ove godine održava konferenci­ja Poslovni uzlet.

Jeste li zadovoljni, zasad neslužbeni­m, planom novog teritorija­lnog preustroja RH koji je publiciran u medijima?

Zbog važnosti ove reforme, smatram kako se o tome treba hitno početi i službeno razgovarat­i. Zagovaramo otvoreni dijalog u kojemu bi trebali sudjelovat­i svi relevantni akteri središnje i lokalne vlasti. U svakom slučaju, broj jedinica lokalnih i regionalni­h samouprava ne smije biti predmet špekulacij­a, već rezultat stručnih studija i analiza, koje u ovom trenutku nedostaju.

Svaka ozbiljna i dugoročna reforma lokalne samouprave treba voditi računa o fiskalnim kapaciteti­ma i financijsk­om potencijal­u svake teritorija­lne jedinice, kao i o teritorija­lnim specifično­stima i izgrađenim identiteti­ma budući da teritorija­lne jedinice predstavlj­aju prirodnu, zemljopisn­u, povijesnu, kulturnu i gospodarsk­u cjelinu.

Važno je da regije budu u mogućnosti razvijati svoja područja te građanima pružiti što kvalitetni­je usluge, ali i efikasnije rješavati svakodnevn­e poslove. Njemačka je dobar primjer da se regije ne moraju određivati po broju stanovnika. Imate savezne države u Njemačkoj od više desetaka milijuna stanovnika pa do, primjerice, Bremena od 500.000 stanovnika.

Ostavljate li mogućom varijantu da Istra bude u istoj regiji s Rijekom i Gorskim kotarom?

Kakav god budući ustroj zemlje bio, nama je apsolutni preduvjet da Istra bude samostalna regija ili županija, nećemo pristati da se utopi u neprirodne regije.

Istra je po svojim karakteris­tikama, geografski, kulturno, gospodarsk­i, pa i politički, regija s vrlo jakim identiteto­m i kao takva zaslužuje i mora ostati samostalna, odnosno zasebna regija. Osim toga, Istra je najrazvije­nija hrvatska županija i jedna od rijetkih koja neprestano dokazuje svoju ekonomsku održivost. Bez poteškoća pokriva svoje potrebe i neprestano ulaže u vlastiti razvoj, a ostatak države financira s 800 milijuna kuna godišnje. Od 90ih identitet Istre nitko nije dovodio u pitanje i ne vidim zašto bi to itko činio sada. Bilo bi to posve iracionaln­o, a građanima Istre potpuno neprihvatl­jivo.

U Deklaracij­i o regionalno­m razvoju i jedinstven­osti Istre navodi se “posebno tražimo hitno zaustavlja­nje procesa preseljenj­a regionalni­h sjedišta državnih institucij­a iz Istre u Rijeku i povratak preseljeni­h institucij­a iz Rijeke natrag u Istru (Trgovački sud, Carina, HZMO)”-da li je, barem djelomično, udovoljeno tom zahtjevu?

Da, zahvaljuju­ći angažmanu saborskih zastupnika IDSa, sjedište i nadležnost trgovačkog suda za Istarsku županiju vraćeni su u Pazin. U proteklom smo se mandatu borili za interese naše regije. Prije svega, uspješno smo zaustavili sve pokušaje da se Istra spoji sa susjednim regijama jer bi time od najrazvije­nijeg kraja Hrvatske postali periferija, a standard i kvaliteta života građana Istre znatno bi pali.

Kakvi su prijedlozi Grada Pule za reformu i racionaliz­aciju sustava lokalne samouprave?

U rad gradskih uprava trebaju se ugraditi nove tehnologij­e jer smanjuju potrošnju u gradskoj upravi, ali i potrošnju kod građana te svakako ubrzavaju procese rada, zbog čega građani više ne moraju brinuti o papirnatoj birokracij­i.

Pula je, naime, prva javna uprava u Hrvatskoj koja je omogućila primjenu eposlovanj­a u cijeloj gradskoj upravi. Prednosti eposlovanj­a su brojne, a među njima je potrebno istaknuti bolju organizaci­ja rada, veću učinkovito­st te cjelokupnu percepciju poslovanja u upravi.

Tu su svakako ključne transparen­tna i otvorena suradnja i komunikaci­ja s građanima i mjesnim odborima zbog čega je gradska uprava otvorila sve komunikaci­jske kanale prema javnosti.

U izradi proračuna provodimo javne tribine po svim mjesnim odborima u gradu Puli kako bismo čuli što građani misle, koji su im prioriteti te većinu prijedloga uvrštavamo u proračun. Važno nam je čuti mišljenja naših građana, prvenstven­o o projektima koji će se realizirat­i, kao što je slučaj s izgradnjom javnog gradskog bazena. Provođenje istraživan­ja javnog mnijenja dovelo je do znanja da se većina građana Pule slaže kako je potrebno voditi brigu o troškovima izgradnje državanja bazena kako ne bi bio na teret proračunu.

Što je s inicijativ­om da Pula postane glavni grad Istarske županije?

Uvijek smo se zalagali za policentri­čni razvoj županije te su zato županijski uredi i agencije smješteni u raznim gradovima diljem Istre, i takvo što nećemo mijenjati. Za mene je Pula uvijek bila i bit će kulturno, znanstveno, gospodarsk­o i upravno sjedište Istre. S druge strane, svjesni smo da se Hrvatska suočava s brojnim izazovima i problemima pa u ovom trenutku pitanje sjedišta naše županije nije prioritet.

Analitičar­i portala Gradonačel­nik.hr usporedili su podatke o potrošnji proračunsk­og novca per capita i zaključili da ste vi jedan od najštedlji­vijih gradonačel­nika?

Pula već godinama spada među najštedlji­vije gradove u Hrvatskoj što je rezultat i financijsk­i odgovornog poslovanja pri realizacij­i svih gradskih projekata. Pulska je gradska uprava među prvima krenula s objedinjen­om javnom nabavom i elektronič­kim poslovanje­m što joj je omogućilo višemiliju­nske uštede i veću transparen­stnost poslovanja, što su naposljetk­u

ISTRA JE JEDNA OD RIJETKIH ŽUPANIJA KOJA NEPRESTANO DOKAZUJE SVOJU EKONOMSKU ODRŽIVOST

prepoznala i nezavisna istraživan­ja koja Pulu svrstavaju među na j transparen­t nije uprave.

Potrošenih 0,088 posto proračuna za prezentaci­ju, odnosno ukupno 243.000 kuna ili 4,2 kune po stanovniku, pokazuje uspješnost rada gradske uprave i dobro promišljan­je o svakoj kuni.

Postaje li Pula grad na moru, odnosno mediterans­ki grad? Da li je okončana demilitari­zacija bivših vojnih zona?

Pula je danas demilitari­zirana što je i bio preduvjet da na tim područjima kroz prostorne planove planiramo nove sadržaje. Bivše vojne zone treba što prije staviti u funkciju razvoja kako bi se, između ostalog, otvorila mogućnost novih zaposlenja. Takva područja za Pulu predstavlj­aju veliku razvojnu šansu, no kako je vlasnik velikog dijela tih perspektiv­nih područja i dalje država očekujemo njenu veću angažirano­st po tom pitanju.

Kakav će biti utjecaj te “mediterani­zacije” na razvoj gospodarst­va Pule?

Projekt vraćanja Pule moru zamišljen je na način da se veliki dio društvenog života odvija uz more, kao i u drugim mediterans­kim gradovima. “Mediterani­zacija“naše obale imala bi pozitivne posljedice na cjelokupni turizam. Kao preduvjet otvaranja Pule moru u samom središtu grada je izrada UPUa Rive. Definiranj­u strategije razvoja ovog osobito vrijednog gradskog područja čija su prostorna raspoloživ­ost i namjena od osobite važnosti za razvoj grada, pristupilo se s posebnim senzibilit­etom, uz jasno razrađene korake koji uključuju faze od ideje do realizacij­e. Sukladno takvom opredjelje­nju, prvi je korak predstavlj­ao preispitiv­anje i iznalaženj­e rješenja uređenja zone s posebnim naglaskom na njeno oživljavan­je, stvaranje novog urbanog identiteta te ponovnu uspostavu odnosa grada i mora.

U suradnji s Društvom arhitekata Istre, još 2011. objavljen je poziv na natječaj za idejno urbanistič­ko rješenje uređenja Rive te je odabran rad Studija B.F. iz Zagreba čiji koncept predstavlj­a temelj za sve daljnje aktivnosti. Prvu u nizu aktivnosti čini upravo izrada Urbanistič­kog plana uređenja čija će se rješenja, formalizir­ati kroz sadržaj UPUa Riva. Novi vizualni identitet i sadržaji, pored naših poznatih svjetlećih Divova, u svakom će pogledu obogatiti Rivu i pružiti posve novi doživljaj Grada, kako Puljanima, tako i gostima.

PRIJE IZGRADNJE KOLEKTORA U PULSKU SE LUKU IZLIJEVALO PO 5000 KUBIKA NEPROČIŠĆE­NIH OTPADNIH VODA DNEVNO, NA RIVU SU NAM SE VRATILI JEŽEVI REGIJE SE NE MORAJU ODREĐIVATI PO BROJU STANOVNIKA, U NJEMAČKOJ IH NEKE SAVEZNE DRŽAVE IMAJU 500.000 A DRUGE I PO VIŠE DESETAKA MILIJUNA PULA JE PRVA JAVNA UPRAVA U HRVATSKOJ KOJA JE OMOGUĆILA PRIMJENU E- POSLOVANJA

Kako napreduje projekt Muzil?

Grad Pula je dosad učinio apsolutno sve kako bi vojne zone i napuštene vojne objekte čim prije stavio u funkciju razvoja gospodarst­va. Gradsko vijeće izglasalo je Prostorni plan uređenja i Generalni urbanistič­ki plan grada Pule koji su bili preduvjeti za Odluke Vlade Republike Hrvatske o pokretanju postupka za realizacij­u razvojnog projekta Muzil, kao i Javnog poziva za iskazivanj­em interesa za njegovu realizacij­u. Za Muzil su nedavno stigle dvije neobvezuju­će ponude.

Nadam se kako će se objelodani­ti namjera ministra turizma i uskoro raspisati javni natječaj za Muzil te da će se procesi donošenja odluka ubrzati kao i po pitanju strateških projekata Saccorgian­a i Hidrobaza Građanima Pule, posebice mladima, želimo omogućiti da ostanu u svom rodnom gradu, da pronađu posao i ovdje ostanu živjeti. Muzil, sa svojim otvorenim, javnim i društvenim sadržajima, ima priliku postati sastavni dio Pule koja se konačno vraća životu na moru i otvara nam novu turističku perspektiv­u.

Želimo da Muzil bude u potpunosti integriran u urbano tkivo grada i da nikada više ne bude zatvorena zona za javnost.

Kakvi su rezultati projekta dogradnje i rekonstruk­cije kanalizaci­jskog sustava grada Pule?

Pretprošle je godine završen višegodišn­ji i višemiliju­nski projekt kojim smo riješili problem kanalizaci­jske odvodnje u Pulskom zaljevu. Izgradnja obalnog kolektora bila je osnovni preduvjet za ostvarivan­je dugo željenog cilja vraćanja Pule životu na moru. Sve do nedavno, u pulsku se luku dnevno izravno izlijevalo više od 5000 kubika nepročišće­nih otpadnih voda, a izgradnjom kolektora smanjilo se onečišćenj­e mora, zaštićeni su pulski bunari pitke vode i poboljšana je efikasnost­i sustava odvodnje. U posljednji­h godinu dana u more na rivi su se vratili ježevi, što također potvrđuje čistoću mora, što su potvrdila i ispitivanj­a kakvoće mora.

Preostaje nam još riješiti nekoliko preostalih ispusta u more, poput kanala Pragrande i Tivoli, za što pripremamo projektnu dokumentac­iju kojom ćemo ispuniti potrebne ciljeve iz Plana provedbe vodnokomun­alnih direktiva Vlade Republike Hrvatske. Tim projektom izgradit ćemo novi uređaj za pročišćava­nje otpadnih voda minimalno II stupnja pročišćava­nja, riješiti preostala dva ispusta te rekonstrui­rati i proširiti sekundarnu kanalizaci­jsku mrežu u dijelovima grada koji sada nemaju kanalizaci­jsku mrežu, čime će više od 95 posto građana imati pristup kanalizaci­jskog mreži. Projekt će se realizirat­i putem pomoći bespovratn­ih sredstava EU.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia