Poslovni Dnevnik

Europarlam­entarci poslali uniju tržišta kapitala na doradu

Zakočen najvažniji projekt administra­cije u Bruxellesu

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Udarac za Komisiju Zakočen najvažniji projekt administra­cije u Bruxellesu

Zakonodavn­o tijelo Europske unije želi dodatna jamstva da prijedlog neće oživjeti financijsk­u krizu

Najznačajn­ijem projektu Europske komisije koji bi trebao osnažiti tržišta kapitala na “starom kontinentu” euro parlam ne t arci su rekli “ne” i poslali ga na doradu. Prema navodima Financial Timesa, nizozemski euro parlamenta­rac Paul Tang iz socijalist­ičkog bloka, a koji je zadužen za pregled prijedloga o uniji tržišta kapitala, sugerirao je kako se Europski parlament o prijedlogu Komisije neće očitovati barem do kraja ove godine.

Lice i naličje iste kovanice

Nizozemski parlamenta­rac smatra kako se rad na prijedlogu o uniji tržišta kapitala treba voditi paralelno s odvojenim prijedlogo­m kojim bi se stvorila jamstvena shema za bankovne depozite na području eurozone. Naime, Europska bi unija trebala ojačati bankovni sustav na isti način kao što namjerava ojačati i tržište kapitala, ocjenjuje lijevi blok u Europskom parlamentu. “Po našem viđenju, to je lice i naličje iste kovanice. Ako ne postignemo napredak u jednom području, nećemo i u drugom”, izjavio je Tang. Međutim, Tang ima i pomalo bizaran zahtjev u vezi daljnje rasprave o prijedlogu Komisi- je. Kako je najavio, pozvat će Michaela Lewisa, autora knjige Big Short po kojoj je snimljen istoimeni film, kako bi zastupnici­ma objasnio ulogu sekuritiza­cije u izbijanju globalne financijsk­e krize 2008. godine.

Udarac za povjerenik­a Hilla

Inače, sekuritiza­cija je transakcij­a koja omogućuje zajmodavcu najčešće banci da refinancir­a set kredita njihovim pretvaranj­em u vrijednosn­ice u koje ostali investitor­i mogu ulagati. U svakom slučaju, skeptičan stav Europskog parumjesto lamenta biti će značajan udarac za europskog povjerenik­a za financijsk­e usluge Jonathana Hilla, koji je i osobno sudjelovao u izradi prijedloga o uniji tržišta kapitala.

Podsjetimo, radi se o jednom od ključnih prijedloga sadašnje administra­cije u Bruxellesu kojom se želi omogućiti između ostaloga da poduzeća mnogo jednostavn­ije prikupe kapital na tržištu, da traže bankovne kredite. Bankovni krediti sudjeluju s 80 posto u financiran­ju europske ekonomije. Unija tržišta kapitala predviđa harmonizac­iju propisa za tržišta kapitala kako bi se povećalo trgovanje dionicama, obveznicam­a i drugim vrijednosn­im papirima, a Bruxelles je vjerovao kako će prijedlog zaživjeti do 2019. godine. Europska financijsk­a zajednica pozdravila je Hillov prijedlog ocijenivši ga olakšanjem uvjeta na tržištu (pre)regulirano­m nakon iskustava s financijsk­om krizom.

EURO PARLAMENTA­RAC PAUL TANG NAJAVIO JE DA ĆE POZVATI MICHAELA LEWISA, AUTORA KNJIGE BIG SHORT, DA OBJASNI ULOGU SEKURITIZA­CIJE U IZAZIVANJU KRIZE

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Unija tržišta kapitala želi olakšati poduzećima prikupljan­je kapitala
FOTOLIA Unija tržišta kapitala želi olakšati poduzećima prikupljan­je kapitala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia