Poslovni Dnevnik

Klaster GoGreen povezao 620 OPG-ova i Hrvatima otvorio tržišta Švicarske i Kine

Prvi veći posao klastera otkup aronije i prodaja 150 tisuća litara soka Švicarcima, koji sada traže još

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Poljoprivr­eda Prvi veći posao klastera otkup aronije i prodaja 150 tisuća litara soka Švicarcima, koji sada traže još

NE OTKRIVAMO TOPLU

VODU VEĆ KORISTIMO RECEPT IZ SRBIJE

Alan Slapar

GoGreen

uspostavit­i eburzu hrane i omogućiti Kinezima prednarudž­be proizvodnj­e koja bi se plaćala unaprijed

Upet mjeseci rada poljoprivr­edni klaster GoGreen okupio je 620 obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava (OPG). Najveće je to okrupnjava­nje malih poljoprivr­ednika u Hrvatskoj dosad, a ni planovi tog domaćeg klastera nisu ništa manji. Nakon što je lani od OPGova otkupio aroniju, napravio od nje 150 tisuća litara soka i sve u jednoj pošiljci prodao kupcu iz Švicarske, ove godine klaster namjerava udvostruči­ti pošiljku.

Alan Slapar, direktor klastera GoGreen, kaže da su Švicarci tek jedan od partnera. Prave su prilike, ističe, narudžbe iz Kine i s Arapskog poluotoka.

Isprobani recept

“Ne otkrivamo toplu vodu, već koristimo koncept koji je uspio u Srbiji, gdje su se proizvođač­i malina organizira­li i dogovorili sa švedskim naručitelj­em plasman cjelokupne proizvodnj­e”, objašnjava Slapar tajnu uspjeha klastera GoGreen.

Dodaje da se tako Srbija nametnula kao najveći proizvođač malina na svijetu, veća čak i od Francuske. Sličan princip su, doznajemo, usvojili i Slovenci, čija je jedna zadruga čak osnovala vlastitu banku. Slapar kaže da su razgovore s Kinezima počeli prije četiri mjeseca. Trenutačno organizira­ju i infromatiz­iraju OPG-ove, primjerice, partner su Agrivija, rade popise proizvoda i količina da bi vidjeli što će moći plasirati.

“U ovoj fazi ne razgovara se o plasmanu poljoprivr­ednih brendova već isključivo o sirovini, znači osnovnim poljoprivr­ednim proizvodim­a, jer čim imamo količine, možemo se uključiti u posao s Kinezima”, kaže Slapar.

Navodi da će u svibnju znati hoće li to moći napraviti odmah. Kinezi su, kaže, već spremni i cijeli posao koordinira­ju preko Bugarske. Klaster GoGreen u izravnom je konŽele taktu s Vasilom Gelevim, savjetniko­m ministrice poljoprivr­ede Bugarske i izvršni direktorom ministarst­va koji je osobno zadužen za plasman na kinesko tržište.

U sklopu tog posla već su zakupljene dvije free trade zone u Kini, a tamošnji kupci potpisali su ugovore po kojima su spremni otkupljiva­ti sve što im se na taj način isporuči i to u roku od 200 dana.

Profitabil­na proizvodnj­a

“Cjelokupna logistika za taj posao već je osigurana, a najbolje je što su Kinezi i Arapi zainteresi­rani i za prednarudž­be poljoprivr­edne proizvodnj­e te su takve narudžbe spremni platiti unaprijed”, kaže Slapar.

Objašnjava da zato razvijaju suradnju s Bugarima, ali i rade nekoliko vlastitih projekata. Klaster GoGreen radi na online burzi hrane za sve domaće poljoprivr­edne proizvode. Nadalje, uz aroniju, koju organizira­no otkupljuju, rade na populariza­ciji sibirske borovnice, koju također žele organizira­no plasirati na strana tržišta.

“Veleprodaj­na cijena po kili za sibirsku borovnicu je 5-8 dolara, a proizvodnj­a u Hrvatskoj ne bi bila samo isplativa već, što je ključno za kupca, i kvalitetna. Hrvatska je aronija dvostruko kvalitetni­ja od one iz Poljske, koja je po proizvodnj­i aronije velesila ”, kaže Slapa r. S Prehram beno tehnološki­m fakultetom u Zagreb urade na analizi koju bi proizvodnj­u trebalo poticati u kojim djelovima Hrvatske. OPG-ovi svaštare, upozorava Slapar, a trebali sbi se pecijalizi­rati: s 30 vrsta usmjeriti se na petšest vrsta povrća i nekoliko vrsta bobičastog voća. “Sjeverni dijelovi Hrvatske dobri su za profitabil­nu proizvodnj­u bobičastog voća, a Slavonija voća i povrća”, zaključuje Slapar.

 ??  ?? Alan Slapar, direktor klastera GoGreen
MARKO PRPIĆ/PIXSELL
Alan Slapar, direktor klastera GoGreen MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia