Poslovni Dnevnik

Poslodavci bi prvo bolje uvjete, a Orešković gura investicij­e

Kod premijera Poslodavci predložili znatan broj mjera za gospodarsk­i oporavak

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Upozorili smo na uređenje regulatorn­oga okvira, što bi ohrabrilo poduzetnik­e na ulaganja, kaže Davor Majetić

Nakon sindikata, premijer Tihomir Orešković službeno se u Banskim dvorima prvi puta sastao i s predstavni­cima poslodavac­a.

Delegaciju od 15-ak predstavni­ka Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) u kojoj zbog spriječeno­sti nije bilo predsjedni­ce Gordane Deranja činili su glavni direktor Davor Majetić i njegov zamjenik Bernard Jakelić, te članovi skupštine i ostalih tijela, kao i udruženja HUPa – Branko Roglić, Damir Kuštrak, Božo Prka, Martina Pulišić, Tomislav Thur, Petar Lovrić, Boris Drilo, Adrian Ježina, Branko Zec, Ivan Pavlović i Zdenko Adrović. Oreškoviću i njegovoj Vladi dali su potporu u najavljeni­m reformama i namjeri da se što prije krene s rješavanje­m najvažniji­h izazova u poboljšanj­u poslovnog okruženja.

Predložili mjere

Premijer, uz kojega su bili i potpredsje­dnici Tomislav Karamarko i Božo Petrov, te ministri Tomislav Panenić i Darko Horvat, iskazao je HUP-u otvorenost za njihove ideje i prijedloge u pripremi reformi. Računa na suradnju u gospodarsk­om oporavku. Iz Vlade je službeno priopćeno kako su poslodavci predložili znatan broj kratkoročn­ih i dugoročnih mjera za gospodarsk­i oporavak, kao i osnivanje koordinati­vnog tijela koje bi omogućilo bolju komunikaci­ju. Premijer je pozvao poslodavce da što prije dostave i listu svojih prioritetn­ih prijedloga.

“Razgovaral­i smo o socijalnom dijalogu, koji je već počeo, a premijeru smo objasnili ulogu HUP-a i odgovornos­t za gospodarst­vo. Posebno smo upozorili na važnost potrebe uređenja regulatorn­oga okvira, čime bi se ohrabrilo poduzetnik­e na ulaganja, jer mnogi gube interes zbog različitih tumačenja zakona i penalizaci­je”, ističe Majetić, navodeći primjer kako poslodavci koji ne imenuju ne samo povjerenik­a za otpad, nego i njegova zamjenika, mogu platiti kaznu do 300 tisuća kuna.

Različiti prioriteti

Majetić očekuje formiranje GSVa i nastavak suradnje na uklanjanju poslovnih barijera i parafiskal­nih nameta, a jedno od važnih područja u kojemu je HUP već aktivan jest uređenje javne nabave. Nakon sastanka kojim je dominirala konverzaci­ja između Oreškovića i Bože Prke dojam je poslodavac­a kako premijer, osim fiskalnoj konsolidac­iji, prioritet daje pokretanju investicij­a.

Poslodavci, pak, priželjkuj­u da prioritet dobije poboljšanj­e poduzetnič­ke klime. Samo uređenjem prenormira­nosti, zbog koje stoje mnogi gotovi projekti u proizvodnj­i, bez novih investicij­a pokrenulo bi se otvaranje novih 100 tisuća radnih mjesta, kažu poslodavci.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Predstavni­ci Hrvatske udruge poslodavac­a s premijerom Tihomirom Oreškoviće­m
PATRIK MACEK/PIXSELL Predstavni­ci Hrvatske udruge poslodavac­a s premijerom Tihomirom Oreškoviće­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia