Poslovni Dnevnik

NEPOŠTENI TRGOVCI UGNJETAVAJ­U DOBAVLJAČE I U SLOVENIJI

Kodeks (ne)poštenja I u hrvatskom susjedstvu su proizvođač­i primorani financirat­i poslovanje i razvoj trgovačkih lanaca, otkriva izvješće Jože Podgoršeka

-

Upet od osam trgovačkih lanaca evidentira­o je slučajeve nezakonite i nepoštene prakse i sve je proslijedi­o na postupanje Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, stoji u izvješću koje je Joža Podgoršek, pravobrani­telj za odnose u lancu opskrbe hranom objavio 1. ožujka. Slovenija je 2011. usvojila kodeks dobre poslovne prakse, imenovala je i pravobrani­telja, on sjedište ima u Ministarst­vu poljo- privrede iz čijeg se proračuna financiraj­u troškovi njegova rada.

Podgoršeko­vo izvješće otkriva da i slovenski trgovci ucjenjuju dobavljače, hoće li ih i kako Agencija sankcionir­ati za sada je nemoguće znati. Na listi su se našli podaci da trgovci dobavljači­ma uvjetuju neka pojedinu fakturu smanje i do 30 posto, na godišnji iznos prometa daju dodatni bonus od pet posto, za marketing dva posto, a ukoliko svoj novac žele dobiti 45 dana prije zakonskog roka za plaćanje ostaju bez još 4,5 posto prihoda dok ih logistički rabat stoji osam posto po realizacij­i. Ne isporuče li pak robu naručenu za akcijsku prodaju koju kupci izrazito žele dobavljač će ostati bez 200 posto vrijednost­i tražene robe.

Kodeksa se ne drže ni javne ustanove poput vrtića, bolnica i škola, kasne s plaća- njem i po 90 dana iako zakon uvjetuje rok od 30 dana za lako kvarljivu robu. Na ‘crnu’ listu nepoštene prakse pravobrani­telj je stavio i neke zadruge iz razloga što nisu ispoštoval­e ugovore s proizvođač­ima pa urod ostaje neobran, a stoka starošću gubi na cijeni što gospodarst­vima ruši prihod. Za razliku od Slovenije u Hrvatskoj se tek stidljivo provlači teza o usvajanju kodeksa ili zakona.

 ?? PIXSELL ?? Jože Podgoršek, pravobrani­telj za odnose u lancu opskrbe hranom
PIXSELL Jože Podgoršek, pravobrani­telj za odnose u lancu opskrbe hranom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia