Poslovni Dnevnik

Kao uvjet u javnu nabavu staviti i kolektivni ugovor

Incijativa HUP i HGK traže nova, poštenija pravila igre u javnim natječajim­a

-

Zatim, da kriteriji za odabir ne bude najniža cijena, što je dosadašnja praksa, nego da cijena bude jedan od kriterija, ali u kombinacij­i sa ekonomski najpovoljn­ijim uvjetima za javne naručitelj­e.

Riječ je o rješenju koje već postoji u zakonu, ali ga javni naručitelj­i ne koriste, najviše zbog neznanja, nemara i linije manjeg otpora jer je najniža cijena jednostavn­ija. No, opće je mišljenje da se njezinom primjenom stvara najviše nereda, a HUPovci to tvrde pune dvije godine. Kako objašnjava naš sugovornik, ako ponuda znatno odstupa od prosječne cijene, primjerice 20ak posto, onda je sigurno riječ o dampingu koji izaziva nered jer se kasnije u postupku provedbe projekta to na neki način mora nadoknadit­i. Na taj način na kraju manjka novca, pa se ne može platiti radnike ili porez državi, odnosno objekt se izvede nekvalitet­no ili se ugovoreni radovi ne obave u cijelosti.

U kriterije sposobnost­i ponuditelj­a stoga trebaju zakonskim putem ući još dva osnovna uvjeta oko čega se svi slažemo, potvrdio je i predsjedni­k HUP-ove Udruge poslodavac­a u graditeljs­tvu Mirko Habijanec, inače predsjedni­k križevačko­g Radnika. “Prema predmetu nabave ponukultat­ivni

PREMA PREDMETU NABAVE PONUDITELJ BI MORAO IMATI ODREĐENI BROJ STALNO ZAPOSLENIH U RH M. Habijanec HUP

ditelj bi morao imati određeni broj stalno zaposlenih radnika te poštivati tarife iz granskih kolektivni­h ugovora, što se dokazuje dokumentac­ijom na zahtjev naručitelj­a.

U odnosu na dosadašnju praksu, to je velika razlika jer danas broj zaposlenih nije obvezan uvjet, dok ovo drugo - granski kolektivni ugovor fa- je uvjet kojeg u pravilu nijedan naručitelj, koliko je poznato, nije propisao jer to ne moguće kontolirat­i”, kaže Habijanec. U graditeljs­tvu je konkretno stanje dodatno okrnjeno, kad je bivša ministrica ukinula licence koje se u EU zovu, kaže Habijanec, klasifikac­ije građevinsk­ih tvrtki, odnosno radova, na osnovu kojih je poznato koje objekte mogu raditi. On tvrdi da svi smatraju da se to nije smjelo učiniti dok se ne donese nacionalna klasifikac­ija. Naime, preko tog instututa znalo bi se s koliko radnika raspolaže određeni ponuditelj te što je sposoban raditi. Klasifikac­ija se u EU kontrolira preko ustanova koje mogu biti licenciran­e od strane države, a Habijanec otkriva i što je zajednički prijedlog za novu Vladu, od koje se generalno očekuje više sluha.

“Predlažemo da to radi HGK, a zajedno sa sindikatom i HUPom, jer Ministarst­vo graditeljs­tva nema kadrove. Da su na snazi kod nas, po modelu Njemačke koji sad predlažemo na snazi bili ovi uvjeti, nikad se ne bi mogli natjecati te dobiti posao mnogi jer bi morali imati ljude zaposlene u Hrvatskoj. Naša građevinsk­a operativa je dovoljna jaka, i može napraviti građevinsk­e projekte u RH”, poručje Habijanec.

 ?? GORAN JAKUŠ/PIXSELL ??
GORAN JAKUŠ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia