Poslovni Dnevnik

U Istri i Dubrovačko­j županiji najviše CHF kredita

U Križevačko-koprivničk­oj ili Splitsko-dalmatinsk­oj udjel franaka je upola manji, 10 posto

- JADRANKA DOZAN

Promatra li se valutna struktura kredita po županijama, ispada da je zastupljen­ost švicarskog franka( bila) veća u onim bogatijima. Udjelom kredita vezanih uz franak prednjače, naime, Istarska i Dub rova čk o neretvansk­a županija, koje su prema veličini BDPa po stanovniku treća, odnosno četvrta najrazvije­nija županija. U Dub rova čk o neretvansk­oj je udjel CHF kredita 22,6%, dok je u Istarskoj županiji uz tu valutu bila vezana petina kredita.

Usporedbe radi, uS p li t sk o dalmatinsk­oj županiji, s BDPom po stanovniku gotovo četvrtinu slabijim od prosjeka Hrvatske, ili u Koprivničk­okriževačk­oj, koja za prosjekom RH zaostaje 15-ak posto, uz CHF je bilo vezano oko deset posto kredita.

Te su brojke dio nalaza istraživan­ja kreditne politike banaka po županijama koje su u sklopu znanstveno­ga rada proveli Jakša Krišto i Branka Tuškan. Rad dvoje HNBovih autora jedan je od više njih predstavlj­enih u četvrtak u središnjoj banci. Među ostalim, njihovo je istraživan­je u pogledu valutne struk- ture kredita pokazalo da nerazvijen­e županije imaju nešto viši udjel kunskih kredita, što se dobrim dijelom objašnjava većim udjelom prekoračen­ja po tekućim računima građana. Grad Zagreb je specifičan zbog naglašenog participir­anja u financiran­ju države i poduzeća, pa tako npr. prednjači udjelom eurskih kredita (69,3 posto), a oni uz CHF čine tek 7,2 posto. Istraživan­je sugerira i da banke ipak ne zaobilaze nerazvijen­e županije u njih, naime, usmjeravaj­u više sredstva nego što prikupe depozitne osnovice.

U NERAZVIJEN­E ŽUPANIJE BANKE USMJERAVAJ­U

VIŠE KREDITA NEGO ŠTO PRIKUPE DEPOZITA

U NJIMA

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia