Poslovni Dnevnik

Proizvođač­ima mlijeka žurno isplatiti potpore, ali i pomoć EU

Udruženi apel PDV-u u cijeni mlijeka prepustiti poljoprivr­ednim gospodarst­vima

- BOŽICA BABIĆ

Farmeri udruženi u PO ‘Drava-Sava’ i UPO Centar Simentalac ponudili recept za rješavanje aktualne krize u sektoru mljekarstv­a

Između 2015. i 2009. otkup mlijeka u Hrvatskoj pao je sa 675 na 513 tisuća tona, dok je broj farmi smanjen sa 18 na 8 tisuća. To je dovelo do golemog uvoza mliječnih proizvoda, posebice u posljednji­h godinudvij­e, kad su ruski embargo i pad narudžbi iz Kine u europskim državama nagomilali neviđene zalihe rušeći dramatično cijene. Tržište RH preplavili su proizvodi po dampinškim cijenama (litra trajnog mlijeka za 0,30 eura ili kilogram gaude za manje od tri eura, što ne pokriva ni otkupni trošak svježeg mlijeka) prijeteći daljnjem padu proizvodnj­e i nestanku farmi.

Recept kako zaustaviti najnovije pogubno urušavanje sektora mljekarstv­a dale su proizvođač­ke organizaci­je (PO) DravaSava i UPO Centar Simentalac, koje okupljaju mljekare iz više županija s ukupnom godišnjom proizvodnj­om većom od 22 tisuće tona mlijeka. Premda su od nove ekipe u Ministarst­vu poljoprivr­ede dobili potvrdu da će se aktivno uključiti u rješavanje problemati­ke, javnim upozorenje­m žele dati dodat- nu težinu svojim zahtjevima, ističu Marina Ivančan i Miroslav Kovač iz POa.

Od Vlade RH traže žurnu isplatu svih kategorija potpora odmah po prihvaćanj­u državnog proračuna, ali i interventn­u potporu odobrenu RH iz fondova EU još jesenas od 1,8 milijuna eura, na koje se iz državnog proračuna treba dodati još toliko, a krajnji rok za isplatu je lipanj ili se novac vraća u Bruxelles. Na listi prioritetn­ih zahtjeva je i prepuštanj­u PDVa u cijeni mlijeka proizvođač­ima mlijeka te transparen­tna provedba ugovornih odnosa na tržištu mlijeka. Riječ je o tzv. mliječnom paketu, gdje prerađivač­ka industrija ima obvezu tijekom godine poštovati ugovorene količine i otkupnu cijenu. Zahtijevaj­u jači inspekcijs­ki nadzor tržišta s težištem na kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda na policama trgovina, uz javna izvješćiva­nja i uvođenje pravila o deklariran­ju proizvoda koja jasno upućuju na sadržaj i kvalitetu, ali i podrijetlo. Treba, kažu, provjeriti i proces izdavanja znaka “Mlijeko hrvatskih farmi“te izmijeniti pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka koji je usvojen još 2000. Traže da se što prije usvoji i kodeks dobre trgovačke prakse, kakav imaju mnoge članice EU.

Ministarst­vo mljekarama koje imaju zalihe mora pomoći da dobiju interventn­u potporu iz EU te da kroz vrijednost koju dobiju proporcion­alno održe otkupne cijene mlijeka. To bi, smatraju Ivančan i Kovač, omogućilo da se dokaže postojanje volje za solidarno rješavanje problema. Od ministra Davora Romića očekuju da što prije riješi brojne pogreške vezane uz nedavnu dodjelu državnog poljoprivr­ednog zemljišta stočarima, neprovedbu programa ruralnog razvoja, ali i isplatu zaostalih i zakonom utvrđenih potpora iz 2012. teških više od 70 milijuna kuna.

 ??  ?? Ministarst­vo mljekarama mora pomoći pri dobivanju potporu iz EU
Ministarst­vo mljekarama mora pomoći pri dobivanju potporu iz EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia