Poslovni Dnevnik

Tönnies dolazi u Srbiju, a cijene mesa u EU padaju

-

U Njemačkoj je prošlog tjedna cijena svinjskih polovica pala za sedam centi, a cijelo je tržište kliznulo naniže

Nakon FAP- a, bivšeg srpskog diva autoindust­rije, oko čijeg se spašavanja angažirao sam vrh države, premijer Vučić i predsjedni­k Nikolić, ali od svega nije bilo ništa i tvornica će završiti u stečaju, moguće je da će Vučić, pred parlamenta­rne izbore koji su najavljeni za 24. travnja, doživjeti još jedan gospodarsk­i poraz. Naime, britanski poslovni list The Weekly Tribune objavio je tekst o razgovorim­a Clemensa Tönniesa, prvog čovjeka njemačke kompanije Tönnies, s premijerom Srbije Aleksandro­m Vučićem, u kojem se navodi da se o investicij­ima te kompanije u Srbiji razgovara u trenutku kada značajno padaju cijene mesa u Njemačkoj i drugim europskim zemljama.

Tako se u uvodnom dijelu teksta navodi da je u tjednu u kojoj je Njemačka snizila cijene proizvođač­ima za sedam centi, jedan od najvećih njemačkih prerađivač­a najavio planove za investicij­e u proizvodnj­u u Srbiji, s ciljem da dosegne uzgoj četiri milijuna svinja godišnje, prenosi portal Agrosmart.

Ugovorena proizvodnj­a

“Nadajmo se da Tönniesovo poslovanje ulijeva poverenje da će potražnja za izvozom svinja proizveden­ih u Europi značajno porasti, a ne da će samo preseliti dio poslovanja u zemlju u kojoj su niži troškovi proizvodnj­e”, piše u tekstu.

The Weekly Tribune je naveo da je poznato kako je deset farmi u fazi planiranja i da bi se još toliko moglo izgraditi, a pretpostav­ka je da će lokalni proizvođač­i takođe biti uključeni, što vjerovatno znači da će ove nove jedinice uzgajati svinje koji će biti plasirane u ugovorenu proizvodnj­u.

List je naveo kako je u Njemačkoj prošlog tjedna cijena svinjskih polovica pala za sedam centi, te da je cijelo tržište krenulo naniže. Utješno je, dodaje se, što je belgijska cijena pala samo 2,6 eurocenti, što govori o tome da stanje u Njemačkoj neće dugo trajati.

Objašnjava se i to da je Clemens Tönnies rekao da ne namjerava izbaciti srpske farmere iz posla i da želi ohrabriti industriju svinja i izvoz. “Tönnies ne dolazi smanjiti domaću proizvodnj­u već je pripremiti za izvoz. Mi izvozi-

VLASNIK KOMPANIJE CLEMENS TÖNNIES REKAO DA NE NAMJERAVA IZBACITI SRPSKE FARMERE IZ POSLA I DA ŽELI OHRABRITI INDUSTRIJU SVINJA I IZVOZ

mo u 98 zemalja diljem svijeta i imamo 16 izvoznih predstavni­štava, koja će biti u poziciji da izvoze srpsko meso”, rekao je vlasnik jedne od najvećih europskih mesnih industrija. Britanski list navodi kako je potrbno 135.000 krmača da se proizvede četiri milijuna tovljenika godišnje, što bi značajno povećalo europski stočni fond.

“Postoji, također, i pitanje tri milijuna svinja koje Srbija trenutno proizvodi, iako podaci iz 2014. godine pokazuju da je više od polovine svinja došlo s farmi koje daju manje od tisuću tovljenika“, navodi se u tekstu The Weekly Tribunea.

Pobuna srpskih ratara

S druge strane, srpski farmeri, posebno u Banatu, uznemireni su zbog najave dolaska njemačkog proizvođač­a mesa Tönniesa, te se protive izdavanju pod zakup i prodaji državne zemlje strancima. Izračunali su da će njemačkom proizvođač­u za najavljenu proizvodnj­u trebati 15.000 hektara zemlje. Smatraju da domaći ratari mogu podići farme i toviti svinje, a od Tönniesa bi radije očekivali ugovore o kooperacij­i i podizanje klaonica u Srbiji.

Kako će završiti cijela priča, teško je predvidjet­i, posebno u predizborn­o vrijeme. Vjerojatno je da će Vučić, kao izvjestan pobjednik još jednih izbora, spornu odluku o suradnji s Tönniesom mudro odgoditi za vrijeme poslije izbora.

 ?? FOTOLIA ?? Može li njemačka kompanija uništiti domaću proizvodnj­u svinja u Srbiji?
FOTOLIA Može li njemačka kompanija uništiti domaću proizvodnj­u svinja u Srbiji?
 ??  ??
 ??  ?? Aleksandar Vučić osobno se angažirao oko dolaska Nijemaca
Aleksandar Vučić osobno se angažirao oko dolaska Nijemaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia