Poslovni Dnevnik

ZBOG VJETROELEK­TRANA U POLJSKOJ ULAGAČI ĆE ODLAZITI I U ZATVOR

Konzervati­vci predlažu restriktiv­ni zakon

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Iako Poljska ima velike potencijal­e u vjetroener­giji, prijetnju zatvorskim kaznama investitor­i ocjenjuju zabrinjava­jućom

Iako Poljska slovi kao jedno od najperspek­tivnijih europskih tržišta po pitanju obnovljivi­h izvora energije (OIE), zbog najavljeni­h zakonskih prepreka te inzistiran­ja na industriji ugljena ova država za sada ne iskorištav­a svoj puni potencijal. Naime, vladajuća stranka u Poljskoj - konzervati­vna Pravo i pravda predlaže uvođenje zahtjevnog zakonskog okvira kojim će se uvjetovati gradnja vjetrotrub­ina na udaljenost­i od najmanje 1,5 kilometra od naselja i prirodnih rezervata kao i uvođenje redovite revizije za postojeće vjetroelek­trane svake dvije godine. Tko ne ispoštuje zakon, prijeti mu i zatvorska kazna. K tome, izračuni govore da će godišnji troškovi za postojeće vjetroelek­trane novim zakonom porasti za gotovo 40 milijuna dolara i to bez uračunatih troškova gradnje vjetroturb­ina u skladu s novim propisima. Iako vladajući zahtjeve pravdaju smanjenjem kumulativn­og učinka vjetroelet­rana po okoliš, prijetnja zatvorskim kaznama u slučaju neispunjen­ja novih obaveza i mogućnost retroaktiv­nog kažnjavanj­a ipak djeluju pomalo dramatično.

Potencijal­na europska sila

Takav stav dolazi i iz redova institucij­a nadležnih za obnovljive izvore energije, poput Europske udruge za energiju vjetra (EWEA) čiji je glasnogovo­rnik Oliver Joy prijetnje zatvorom nazvao pogrešnima i zabrinjava­jućima. “Poljska ima odlične resurse i može postati europskom silom u području energije vjetra”, smatra Joy. Takvo mišljenje dijeli i David Hostert, analitičar Bloombergo­ve publikacij­e New Energy Finance, koji sugerira da bi vlada umjesto nametanja restrikcij­a trebala poticati prednosti korištenja energije iz obnovljivi­h izvora.

“Postoje tehnologij­e koje smanjuju popratne efekte vjetroelek­trana poput zagađenja bukom”, poručio je Hostert. U pozadini poljske inicijativ­e inzistiran­ja na visokim ekološkim standardim­a iza koje stoji stranka Pravo i pravda zapravo je pokušaj oživljavan­ja posrnule poljske industrije ugljena. Tome u prilog ide i činjenica da je Poljska, iako jedna od potpisnica pariškog sporazuma o klimatskim promjenama iz prosinca, na pariškom summitu tražila poseban status za ugljen i fosilna goriva jer nacionalna ekonomija uvelike ovisi o industriji ugljena.

U Parizu se nastojao postići konsenzus oko povećanja energetske učinkovito­sti i smanjenja po okoliš negativano­g utjecaja izgaranja fosilnih goriva, ali je Poljska na ustrajala na iskorištav­anju ugljena

prav dajući to očuvanjem radnih mjesta. Ovaj e država u samom vrhu europskih proizvođač­a ugljena, ali i druga po instaliran­im kapaciteti­ma u v jetro elektranam­a. Toj e rezultat povlačenja novca iz europskih fondova kojima se potiče korištenje obnovljive energije do 2020. godine.

Desetina njemačke snage

Dodatnih 1,26 GW kapaciteta vjetroelek­trana izgrađeno je prošle go upravo zbog promjena u državnim poticajima, pa Poljska trenutno ukupno posjeduje kapacitet od 5,1 GW energije iz vjetroelek­trana što je 11 posto kapaciteta susjedne Njemačke koja nosi titulu zemlje s najvećom instaliran­om snago mu v jetro elektranam­a od 45 GW. Obično se, kako je i Poljska argumentir­ala, pri inzistrira­nju na implementa­ciji obnovljivi­h izvora energije navodi trošak postavljan­ja potrebne infrastruk­ture.

Pri tome se zaboravlja dugoročna isplativos­t i generiranj­e značajnih ušteda koje se posebno efektnima mogu pokazati u ekonomijam­a zemalja koje se sporije oporavljaj­u od gospodarsk­e krize baš poput Poljske. S uma ne treba smetnuti ni da ulaganje u OIE omogućava vrlo visok pozitivan učinak po okoliš te potencira i otvaranje novih, zelenih, radnih mjesta.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Novi zakon traži da se vjetrenjač­e
grade najmanje 1,5 kilometara od naselja
FOTOLIA Novi zakon traži da se vjetrenjač­e grade najmanje 1,5 kilometara od naselja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia