Poslovni Dnevnik

ISTRA, JEDNA OD DESET NAJBOLJIH VINSKIH DESTINACIJ­A EUROPE

Novi uspjeh European Best Destinatio­n opet uzdiže Hrvatsku

- SAŠA PAPARELLA

Promotori europske kulture i turizma svrstali su Istru uz bok elitnih vinarskih regija kao što su Bordeaux, Champagne i Toskana

European Best Destinatio­n, briselska organizaci­ja za promociju europske kulture i turizma, uvrstila je Istru među 10 najboljih vinskih destinacij­a staroga kontinenta, u elitnom društvu francuskih regija Bordeaux, Champagne i dolina Rhone, talijanske Toskane i Pijemonta, Katalonije, grčkog otoka Santorini te portugalsk­ih vinskih regija Alentejo i doline rijeke Douro.

“Vino je proizvod kao nijedan drugi. Svako je drugačije, ono priča cijelu priču neke regije, o njezinojj klimi, životu stanovnika, njihovom ukusu i genijalnos­ti”, navode organizato­ri izbora najboljih vinskih destinacij­a u Europi, a za Istru pišu da su drevni Histri sadnice vinove loze dobili od Grka i Feničana.

Za komentar najnovijeg priznanja zamolili smo Nikolu Benvenutij­a, predsjedni­ka Vinistre, udruge koja okuplja istarske vinogradar­e i vinare. “Uvijek smo ugodno iznenađeni kad Istru spominju kao top destinacij­u u bilo kojem smislu, ali kada se nađemo u ovakvom društvu, a računajući da smo u moderno vinogradar­stvo i vinarstvo zakoračili tek 90ih, osjećaj je zaista fantastiča­n”, kaže. Istra je, nastavlja, “stara” vinska regija, a vino je dio njezine svakodnevi­ce i identiteta.

“Iza našeg uspjeha stoji definitivn­o mukotrpan rad u vinogradu i u podrumu, no osjećaj da smo vinska regija nemamo samo mi koji se bavimo vinom, to prepoznaju naši sugrađani, ali i naše lokalne vlasti i turističke zajednice. U osjećaju tog zajedništv­a 1994. osnovana je Vinistra, s ciljem povećanja kvalitete istarskih vina i promocije vinske kulture i Istre kao vinske regije. Otvorenost prema svijetu, dostupnost novih tehnologij­a i izvoz omogućavaj­u rast kvalitete i prepoznatl­jivost naših vina u široj regiji, ali i svijetu”, kaže Benvenuti.

Jedna od kolijevki vinarenja

Njegov kolega, istaknuti istarski vinar Mladen Rožanić, podsjeća na pomalo zaboravlje­ne činjenice. “Istra je bila jedna od kolijevki vinarenja na Sredozemlj­u i zasluženo joj pripada mjesto među 10 najboljih evropskih vinskih destinacij­a. Istarski vinari su dobro iskoristil­i vinarski bum koji se dogodio u susjednim zemljama, posebice u Italiji i Sloveniji. Mnoge gastro i eno udruge odnose se na regiju i povezuju Istru sa susjednim regijama. Uz fenomenaln­e predispozi­cije, povijesno poznate, u smislu položaja, terroira, marljivost­i i edukacije uspjeh je bio vrlo izvjestan”, ističe naš sugovornik.

Iako najveća zasluga ide vinarima koji godinama ulažu u konkurentn­ost i postaju pravi promotori turističke destinacij­e Istre, Rožanić izdvaja i ulogu Turističke zajednice Istre na čelu Denisom Ivoševićem s, veli, mnogobrojn­im promotivni­m akcijama po cijelom svijetu, posebnim pristupom radu sa socijalnim mrežama i ciljanim poznatim osobama iz turističke industrije.

“Tu je i bivši istarski župan Ivan Jakovčić. Njegova predanost Istri kao vinskoj regiji i destinacij­i ostavila je neosporiv trag na ovo što imamo danas. Intenzivni­m radom stvoren je jako dobar imidž Istre kao destinacij­e, što u mnogo čemu kreira i image vina”, napominje Rožanić.

Za komentar smo zamolili i spomenutog Denisa Ivoševića, direktora TZ Istre koji kaže da je priznanje European Best Destinatio­n još jedno u nizu velikih u segmentu isktarskog vinskog turizma. Počela su stizati još 2012., kad je Sherman travel Istru uvrstio u “Top 10 off the path wine destinatio­n”. Potom su krenuli i ostali - Fodor’s je izabrao Istru u za najbolju vinsku destinacij­u Europe, Readers digest je stavio tu regiju među 10 najvećih vinskih iznenađenj­a, USA today proglasio ju je najboljom vinskom regijom za zimski i proljetni odmor, a Wine enthusiast za jednu od najboljih vinskih destinacij­a.

'Toskana je talijanska Istra'

Svake godine istarske vinske punktove pohodi više od 210.000 posjetitel­ja, od čega je skoro 80 posto realiziran­o u 25 najkvalite­tnijih ina j organizira­ni j ih istarskih vinskih podruma. “Pridodamo li dodatnih 50.000 posjetitel­ja koji pohode lokalne i regionalne vinske manifestac­ije, vidimo da se približava­mo brojci od gotovo 260.000 vinskih posjetitel­ja”, naglašava Ivošević.

Radi se o sustavnom promišljen­om procesu oživljavan­ja Istre, sa željom da se Istra u narednom petogodišn­jem periodu nametne kao prepoznatl­jiva, konkurentn­a i kvalitetna lifestyle destinacij­a.

“Osnovna misija i ideja vodilja bila nam je revitalizi­rati naše najatraktv­nije resurse, oplemeniti ih te staviti u funkciju razvoja turizma, a u ovom slučaju je to bilo vino. Tada su vinske ceste bile prvi razvojni turistički projekt selektivno­g karaktera i prvi pro-

jekt koji nije bio vezan uz more i plažu, kaže Ivošević. Ivo Kozarčanin, vinski kolumnist 24 sata i ocjenjivač vina u Hrvatskoj i inozemstvu, smatra da je Istra “potpuno zasluženo završila u biranom društvu.

“Biti na listi najljepših vinskih regija u društvu Champagne, Bordeauxa il talijansko­g Pijemonta ravno je finalu europskog nogometnog prvenstva. Namjerno nisam spomenuo Toskanu, koja je također uvrštena među 10 najboljih vinskih destinacij­a Europe. Smeta me često opisivanje Istre kao hrvatske Toskane. Sliče po mnogočemu, no mislim da bi se prije Toskanu trebalo opisivati kao talijansku Istru. Prvo, zato što je Istra čista, a Toskana je, izvan slavnih gradova prepuna najlonskih vrećica i ostalog sitnog otpada. Drugo, zato što je raznolikij­a izgledom te ponudom vina i hrane. Jedinstven je taj ‘maremonti’ spoj poprilično surove planine Učke, smirujućih brežuljaka iza nje, vijugave doline rijeke Mirne te mora do kojeg se sa svakog dijela Istre stiže za pola sata”, kaže Kozarčanin.

Modro more i zelena brda omogućavaj­u i bogatu gastronomi­ju primjerenu svim godišnjim dobima pa se

OVAKVI USPJESI SU FANTASTIČN­I JER SMO U MODERNO VINARSTVO ZAKORAČILI TEK 90-TIH Nikola Benvenuti predsjedni­k Vinistre VINSKE CESTE BILE SU NAŠ PRVI TURISTIČKI PROJEKT KOJI NIJE BIO VEZAN UZ MORE I PLAŽU Denis Ivošević direktor TZ Istre

u Istri jednako uživa u žgvacetima te ombolu i kobasicama s kiselim kupusom zimi, šparogama, sipama ili školjkama u proljeće, laganoj ribljoj hrani ljeti te lignjama, jelima od divljači i jelima s tartufima ujesen. A ima Istra i vina za svaku od tih prigoda. Malvazija, teran te momjanski (bijeli) muškat i muškat ruža porečki su poker istarskih vinskih asova. Prije stotinjak godina teran je bio dominantna sorta u istarskim vinogradim­a, sad je malvazija, podsjeća Kozarčanin. Od obje sorte mogu se napraviti vina vrlo raznolikih stilova pa tako jednostavn­o pokriti najraznoli­kiju hranu. Jednogodiš­nje, svježe malvazije jako dobro pristaju jednostavn­ijim jelima od morskih specijalit­eta ili bijelog mesa, a one pripremlje­ne za odležavanj­e i uz peku.

“Divlji teran savršen je za masnija mesna jela sa žlicom. Ako je to vino boje zečje krvi omekšano višemjeseč­nim sazrijevan­jem u bačvicama, upotpunit će najfinija jela od crvenog mesa. Muškati, pak, mogu biti nježni, za posluživan­je uz blage deserte, ili puni, za najfinije sireve. Borgonja je još jedna lokalna sorta, malo će koji Istranin priznati da je riječ o frankovki, što je genetika dokazala, koja može dati lijepa crvena vina primjerena proljetnim roštiljada­ma, a dobra je i kao začin u pjenušcima. Fino su se u Istri snašle i internacio­nalne sorte, no tko traži još jedan chardonnay ili cabernet sauvignon. Dajte nešto što drugdje nema, a to Istrani uporno rade”, kaže vinski kolumnist. “Treba reći da istarska vina nisu najbolja u Hrvatskoj, iako su neke berbe nekih sorata nekih vinara doista senzaciona­lne, ali u Istri je najmanji rizik da ćete naletjeti na loše vino i najveća šansa da će vino koje ste naručili biti onakvo kakvo ste očekivali. Bez obzira na cjenovni razred”, veli. Za to je, smatra, zaslužna ekipa oko Vinistre, izložbe vina prvi put organizira­ne 1994., te istoimene udruge vinara osnovane godinu dana poslije. Prvenstven­o Ivica Matošević.

“Ovaj mirni dečko iz Rovinja s prijatelji­ma, također vinarima Morenom Degrasijem i Gianfranco­m Kozlovićem, čuda je radio na promociji istarskih vina, a istovremen­o i na podizanju te ujednačava­nju njihove kvalitete”, podsjeća Kozarčanin.

Jakovčićev­e zasluge

Vinari su, objašnjava, pratili Matoševića, prate sad i njegova nasljednik­a na Nikolu Benvenutij­a, a vinare je pratila politika, prije svega dugogodišn­ji župan, danas zastupnik u Europarlam­entu Ivan Jakovčić. “Ma što se o njemu pričalo ili mislilo, zasluge za današnju istarsku prepoznatl­jivost ne mogu mu se oduzeti, a u tom poslu nije bila zanemariva ni njegova ljubav prema vinu. Kao vodeći političar turističke regije okružio se ljudima iz turizma. Turističku zajednicu Istre dugo je vodio Veljko Ostojić, a naslijedio ga je Denis Ivošević i oba su pripomogli da Istra danas ima najveći broj dobrih i vrhunskih restorana te hotela, te stalne enogastron­omske priredbe pa sezona tu stvarno traje cijele godine”, kaže kolumnist. I na kraju, veli, iako su u stvari najvažniji, za uvrštavanj­e Istre među najbolje destinacij­a zaslužni su svi Istrani. Stvorili su atmosferu dobrodošli­ce i veselja na cijelom poluotoku pa se mi s istočne strane Učke čim prođemo tunel osjećamo kao da smo ušli u neki potpuno drugačiji svijet.

 ?? PD ?? Najljepši pogled na Motovun je
onaj iz vinograda, malvazija, teran te momjanski (bijeli) muškat i muškat ruža
poker su istarskih vinskih
asova
PD Najljepši pogled na Motovun je onaj iz vinograda, malvazija, teran te momjanski (bijeli) muškat i muškat ruža poker su istarskih vinskih asova
 ?? Mladen Rožanić
vinarija Roxanich ?? ISTRA ZASLUŽENO PRIPADA MEĐU 10 NAJBOLJIH VINSKIH DESTINACIJ­A EUROPE
Mladen Rožanić vinarija Roxanich ISTRA ZASLUŽENO PRIPADA MEĐU 10 NAJBOLJIH VINSKIH DESTINACIJ­A EUROPE
 ??  ??
 ??  ?? Važnost vinarstva prepoznaju
svi građani Istre
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL
Važnost vinarstva prepoznaju svi građani Istre DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL
 ?? PD ?? Livio Benvenuti u svom vinskom podrumu
PD Livio Benvenuti u svom vinskom podrumu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia