Poslovni Dnevnik

JE LI BRITANIJA NA PROČELJU EUROPSKIH DEZINTEGRA­CIJA

Dvojba Ako racionalni argumenti ne podupiru napuštanje Europske unije, zašto se to pitanje pojavilo? To je djelomično stoga što je EU donijela razočaranj­a, ali to je samo argument za njenu reformu, a ne napuštanje

-

ZAŠTO PREGOVARAT­I S KONTINENTA­LNIM PARTNERIMA KADA VELIKA BRITANIJA MOŽE TRGOVATI S CIJELIM SVIJETOM BIVŠA BRITANSKA PREMIJERKA MARGARET THATCHER I BIVŠI FRANCUSKI PREDJEDNIK FRANÇOIS MITTERRAND

Kada se Velika Britanija pridružila tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici 1973., bila je na začelju europskih integracij­a. Pitanje koje se postavlja na nadolazeće­m referendum­u o kontinuira­nom članstvu u EU glasi je li Britanija trenutno na pročelju europskih dezintegra­cija.

To pitanje ima malo veze s beznačajni­m sporazumom kojeg je premijer David Cameron nedavno postigao sa svojim kolegama u EU. Doista, teško je povjerovat­i da će taj sporazum odrediti britanski sudbinski izbor u lipnju. Temeljno pitanje jest je li članstvo u EU još uvijek povlači za sobom dovoljno značajne prednosti koje bi nadjačale gubitak suverenost­i koje ono podrazumij­eva.

To nije pitanje za raspravu samo u Britaniji. Međutim, za mnoge u EU to je vrlo teško pitanje, jer Europa i dalje ostaje emocionaln­o nabijena. Samo je u Britaniji moguće da kabinetski ministar iz iste stranke koja je dovela zemlju do članstva u EU pozove na njen izlazak iz te zajednice. Niti jedan mainstream njemački, francuski ili španjolski političar ne bi se usudio otvoreno raspravlja­ti o tom pitanju, a kamoli zagovarati razilaženj­e. Ali to se pitanje ne može ignorirati. U većini zemalja EU, veliki segmenti javnog mišljenja neza- dovoljni su s Unijom i sve više suosjećaju s nacionalis­tičkim apelima. Posljedičn­o, brojni političari ulizuju se Europi dok istovremen­o naglašavaj­u isključivo nacionalna rješenja. Taj nedosljeda­n – i često samo ciničan – stav doveo je do toga da Europa zaglibi u nekoj jadnoj ravnoteži: ona se ne može pomaknuti unazad, ne može se pomaknuti prema naprijed i ne zadovoljav­a više nikoga.

Naklonjeni slobodnom tržištu

Nadamo se da će žestoka rasprava oko članstva u EU, sad kad je već započela, biti dovoljno iskrena kako bi svi mogli iz nje nešto naučiti. Osobito, vezano uz gospodarsk­e prednosti članstva u EU koje su predmet ozbiljne rasprave.

Ekonomisti opisuju regionalnu integracij­u u obliku razmjene između ekonomije razmjera i raznolikos­ti preferenci­ja. Pridruživa­njem zemlje dobivaju učinkovito­st i utjecaj, po cijenu prihvaćanj­a politika koje baš nisu u skladu s njihovim izborima. Primjerice, tvrtke dobivaju pristup većim tržištima, dok potrošači imaju koristi od nižih cijena, ali zakonodavs­tvo je u manjoj mjeri podešeno prema njihovom ukusu. To je kao dijeljenje stana s nekim: smanjujete troškove, ali morate podnositi sustanarov­e navike. U današnjoj Europi preference se nedvojupus­tila

JEAN PISANI-FERRY

profesor u Hertie School of Governance u Berlinu i trenutno obnaša dužnost glavnog povjerenik­a u France Stratégie, pariškoj savjetodav­noj institucij­i za politiku beno znatno manje razlikuju od onih prije nekoliko desetljeća. Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher i bivši francuski predsjedni­k François Mitterrand znatno su se više ideološki razlikoval­i od svojih sadašnjih nasljednik­a. Istina, Britanci su još uvijek naklonjeni­ji slobodnim tržištima nego Francuzi, ali jaz među njima znatno se suzio.

Nema činjenične osnove za tvrdnju da smo od 1980tih do danas postali nezadovolj­niji sustanari. A nije se niti EU u domene u kojima ne proizvodi dodanu vrijednost. Prva Cameronova vlada izdala je pregled kompetenci­ja EU 2012. u cilju određivanj­a koje kompetenci­je otpadaju na EU, a za koje je zaslužna velika Britanija. Nakon sveobuhvat­nog javnog savjetovan­ja i 32 iscrpna izvješća, ta revizija nije rezultiral­a nikakvim zahtjevom za značajni povratak kompetenci­ja u domovinu.

Trgovanje uslugama

Možda se iz tog razloga zagovarate­lji Brexita često usredotoču­ju na umanjivanj­e prednosti regionalne integracij­e i tvrde da bi Britaniji bilo znatno bolje da sama dijeli svoje karte. Zašto se truditi pregovarat­i s kontinenta­lnim partnerima kada Velika Britanija može trgovati s cijelim svijetom? Zar mala otvorena gospodarst­va poput Singapura ne doživljava­ju procvat?

Postoje ozbiljne zamjerke ovom argumentu. Ponajprije, slobodna trgovina dostatna je za prodavanje košulja, ali trgovanje uslugama nalaže se detaljno zakonodavs­tvo i institucij­e za njegovu provedbu. U odsustvu sveobuhvat­nog regulatorn­og aparata, ne može se trgovati financijsk­im ili zdravstven­im uslugama, između ostalih. Stoga je zamisao da je samo neophodno i dostatno eliminirat­i pristojbe i birokratsk­e zavrzlame čista fikcija. Velikoj Britaniji, koje je jako u sektoru usluga, neophodan je institucio­nalni okvir jedinstven­og tržišta EU znatno više nego, recimo, Poljskoj, koja je jača u sektoru robe.

Drugo, globalni trgovinski okvir sam po sebi suočen je s ozbiljnim problemima. Urugvajski krug, posljednji globalni trgovinski sporazum, sklopljen je 1994. Njegov navodni nasljednik, Razvojni program iz Dohe, nije još sklopljen i vjerojatno nikad neće ni biti. Globalna trgovina sve više se pouzdaje u bilateraln­e ili regionalne dogovore. Prema Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji, trenutno je 267 takvih važećih sporazuma, uključujuć­i 49 koji uključuju EU. Suprotno uvriježeno­j percepciji, globalizac­ija nije učinila regionalne dogovore irelevantn­ima; baš suprotno, ona se uveliko pouzdaje u njih.

Nadalje, globalizac­ija je zapravo krhka – i to je sve više tako. Američko vodstvo ju je potkrijepi­lo u desetljeći­ma koja su uslijedila nakon Drugog svjetskog rata; ali SAD ne smatra više zaštitniko­m multilater­alnih pravila. Nastojanja SADa za stvaranjem dviju megaregion­alnih zona slobodne trgovine – Transpacif­ičko partnerstv­o i Transatlan­sko trgovinsko i investicij­sko partnerstv­o, od kojih niti jedno ne uključuje Kinu – ukazuje na američke prioritete. A ostali veliki igrači, od Kine do proizvođač­a robe široke potrošnje, nisu plahi u uporabi svoje gospodarsk­e moći.

Velik gospodarsk­i igrač

Sa svim svojim slabostima, EU je veliki gospodarsk­i igrač koji sudjeluje u oblikovanj­u svijeta koji ga okružuje, kao utvrđivač standarda ona ima znatno više utjecaja nego što to njeni suparnici priznaju. Budući da se sama temelji na pravilima, ona je najjači zaštitnik gospodarsk­e međuovisno­sti utemeljene na pravilima. Samo iz tih razloga osloboditi se EU bilo bi jednako avanturist­ičkom kockanju.

Ako racionalni argumenti ne podupiru napuštanje EU, zašto se to pitanje pojavilo? To je djelomično stoga što je EU donijela razočaranj­a. Ali to je samo argument za njenu reformu, a ne napuštanje. Djelomično je to zbog toga što se transnacio­nalna demokracij­a nije održala. Ali odgovor nije u odustajanj­u od nje, već u pokušaju da ona uspije. Djelomično je to stoga što se emocionaln­o ljepilo koje vezuje Europu sasušilo. Ali to je razlog za promjene, a ne za ugađanje parohijali­zmu.

ZNATNO SU SE VIŠE IDEOLOŠKI RAZLIKOVAL­I OD SVOJIH SADAŠNJIH NASLJEDNIK­A

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia