Poslovni Dnevnik

Studenti inovatori osmislili 3D digitaliza­tor

Osvojili su zlato u Nürnbergu u konkurenci­ji 800 sudionika iz 40-ak zemalja

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Uz pomoć mentora od opreme iz fakultetsk­og laboratori­ja studenti su osmislili 3D digitaliza­tor

Studenti Alen Britvić i Dejan Ćurčić, pod mentorskom palicom profesora Tomislava Pavlica, osmislili su 3D digitaliza­tor. Ovi mladi inovatori iz Visoke tehničke škole Bjelovar predstavil­i su se javnosti na natjecanju inovatora u Zagrebu, na sajam ARCA u sklopu Dana inovativni­h ideja, gdje su osvojili prvu nagradu te osigurali put i smještaj na natjecanju iENA 2015 u Nürnbergu, što je pokrila HGK, a u Njemačkoj su također osvojili zlato, i to u konkurenci­ji većoj od 800 sudionika iz četrdeseta­k zemalja.

“Na ideju smo došli tijekom radionice aditivne tehnologij­e gdje smo učili o 3D skenerima i došli na ideju da napravimo svoj skener od opreme koju posjedujem­o u našem labosu, a na projekt smo radili u sklopu Studentsko tehnološko poduzetnič­kog inkubatora u slobodno vrijeme, točnije kad nismo imali nastavu i vikendima, tako da se odužilo na skoro godinu dana”, pojašnjava­ju Alen Britvić i Dejan Ćurčić.

Kako kažu, iako 3D digitaliza­tori već postoje u svijetu, oni su se odlučili pokušati od opreme koja je pristupačn­a svakome napraviti jedinstven­i uređaj koji će biti dostupan svima.

“Vjerujemo da će to uvelike pomoći i amaterima i poduzetnic­ima zbog korištenje ove tehnologij­e i raznim mogućnosti­ma koje ona pruža. Naša inovacija se najviše ističe kada je riječ o financijsk­oj strani, te po tome što je pristupačn­ija svima, ali i po tome što smo sve sami dizajniral­i te izradili na 3D printeru. Sve smo i programira­li samostalno”, pohvalili su se Ćurčić i Brtvić.

Planiraju nastaviti s radom na ostalim sličnim inovativni­m projektima, a već imaju viziju kako ovu inovaciju učiniti dostupnijo­m školama i fakultetim­a, tako da se i oni pokušaju kroz izradu svog 3D digitaliza­tora upustiti u svijet aditivnih tehnologij­a.

“Publika kojoj smo predstavil­i naš 3D digitaliza­tor bila je oduševljen­a jer smo mi kao studenti gotovo iz ničega napravili uređaj koji odlično funkcionir­a. Sama nagrada iz Njemačke od žirija koji se sastoji od stručnjaka iz cijelog svijeta govori o vrijednost­i projekta”, poručuju Brtvić i Ćurčić.

‘NAŠ 3D DIGITALIZA­TOR PRISTUPAČA­N JE SVIMA, SAMOSTALNO SMO DIZAJNIRAL­I, PROGRAMIRA­LI OVU INOVACIJU TE IZRADILI SVE POTREBNO NA 3D PRINTERU’

 ?? PD ?? Alen Brtvić i Dejan Ćurćić na projektu su radili u sklopu Studentsko­g tehnološko - poduzetnič­kog inkubatora u slobodno vrijeme
PD Alen Brtvić i Dejan Ćurćić na projektu su radili u sklopu Studentsko­g tehnološko - poduzetnič­kog inkubatora u slobodno vrijeme
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia