Poslovni Dnevnik

Repovi Riječke banke

Dok Cimos traži spas, DAB ga tuži zbog 20 milijuna eura >>

- SAŠA PAPARELLA

DAB je podigao tužbu na zagrebačko­m Trgovačkom sudu upravo u vrijeme dok gubitaš Cimos pokušava naći strateškog partnera

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) tužila je slovenski Cimos zbog duga od 20,2 milijuna eura nastalog 90ih, kad se ta tvrtka zaduživala kod Riječke banke.

Odlaskom Riječke banke u stečaj potraživan­ja je preuzeo DAB, ali svih ovih 16 godina pokušaji namirenja duga nisu dali rezultate, pa je DAB ovih dana na zagrebačko­m Trgovačkom sudu podigao tužbu.

Kako javlja HTV, obračunaju li se zatezne kamate, iznos od 20,2 milijuna eura mogao bi se u konačnici i udvostruči­ti.

Privremena mjera

Tužbom je zatraženo izricanje privremene mjere zabrane raspolagan­ja imovinom u Hrvatskoj, odnosno pogonima u Buzetu i Roču s 1242 zaposlenih. Cimosova hrvatska tvrtka P.P.C. Buzet ima godišnji prihod od pola milijarde kuna. Kako kažu u DABu, zabrana raspolagan­ja imovinom zatražena je kao osiguranje naplate potraživan­ja DABa prema Cimosu na teritoriju Hrvatske.

“Budući da je Cimos strana pravna osoba, privremeno­m mjerom bi se onemogućil­o da Cimos raspolaže poslovnim udjelima društva prije okončanja spora i naplate koju očekujemo. Također, u slučaju uspjeha u sporu, DAB bi mogao naplatiti svoje potraživan­je prodajom tih poslovnih udjela”, navode u DABu. Komentar DABove tužbe potražili smo u Cimosu Kopar.

“Vijesti da je DAB tužio Cimos ne možemo komentirat­i jer do danas niti Cimos d. d. niti njegove tvrtke kćeri u Hrvatskoj nisu primile takve tužbe ili obavjest suda o tome da bi tužba bila podignuta. Poza- dina tog slučaja nam je poznata i u prošlosti smo je temeljito ispitali u suradnji s vanjskim pravnim savjetnici­ma, a o rezultatim­a tih pravnih analiza obavijesti­li smo sve sudionike u postupku privatizac­ije”, rekli su nam u Cimosu.

U zao čas

P.P.C. Buzet osnovan je 1969., a pod imenom Cimos djelovao je od 1972. Temeljna djelatnost tvrtke je istraživan­je i razvoj te proizvodnj­a automobils­kih dijelova renomirani­h proizvođač­a automobils­ke industrije kao što su PeugeotCit­roën, Ford, BMW, Audi. DABova tužba Cimosu, koji posljednji­h godina posluje s gubitkom, dolazi u jako nezgodnom trenutku, kad pokušavaju naći strateškog partnera, a dosad su odustali interesent­i iz Francuske, Španjolske, Italije i Kine.

TUŽBOM JE ZATRAŽENA ZABRANA RASPOLAGAN­JA IMOVINOM CIMOSA, ČIJA TVRTKA U BUZETU ZAPOŠLJAVA 1242 LJUDI I IMA POLA MILIJARDE KUNA PRIHODA

 ??  ??
 ?? PD ?? Odustali su interesent­i iz Francuske, Španjolske, Italije i Kine
PD Odustali su interesent­i iz Francuske, Španjolske, Italije i Kine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia