Poslovni Dnevnik

Svjetske burze gotovo izbrisale gubitke

Svjetski indeksi snažno rastu

- TOMISLAV PILI

Vraćen optimizam Svjetski indeksi snažno rastu

Zbog oporavka cijena nafte i smanjenih strahovanj­a od globalne recesije S&P 500 u minusu za 2016. od svega dva posto

Optimizam je opet zavladao svjetskim burzama. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 2,2 posto, na 17.006 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, na 1999 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 4717 bodova.

Nakon što je na početku godine S&P 500 oštro pao zbog pada cijena nafte i strahovanj­a od usporavanj­a rasta kineskog gospodarst­va, posljednji­h tjedana snažno je porastao, pa je

3,2

posto ojačao je prošloga tjedna njemački indeks DAX

sada u minusu u odnosu na početak godine od samo dva posto.

“Očekivanja u vezi recesije bila su na početku godine pretjerana, a posljednji­h se tjedana tržište dionica oporavlja jer su ta očekivanja splasnula”, kaže Jim Paulsen, direktor u fondu Wells Capital Management. Pozitivno je na burze utjecao i niz podataka koji pokazuju da se rast gospodarst­va SAD-a ubrzava nakon usporavanj­a u četvrtom lanjskom tromjesečj­u.

U petak je objavljeno da je u veljači u SADu broj zaposlenih povećan za 242.000, znatno više od očekivanih 190.000, dok je stopa nezaposlen­osti ostala nepromijen­jena na 4,9 posto, najnižoj razini u osam godina. Pozitivno je djelovao i oporavak cijena nafte koje su od dna dosehnutog u veljači porasle čak 40 posto.

Pozitivno na tržišta utječu i očekivanja da će zbog usporavanj­a rasta gospodarst­va eurozone Europska središnja banka (ECB) ovaj tjedan ponovno olabaviti monetarnu politiku.

Stoga su i na europskim burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,7 posto, na 6199 bodova, dok je frankfurts­ki DAX skočio 3,2 posto, na 9824 boda, a pariški CAC 3,3 posto, na 4456 bodova.

 ?? FOTOLIA ?? Tržište dionica u SAD-u i Europi ubrzano se oporavlja
FOTOLIA Tržište dionica u SAD-u i Europi ubrzano se oporavlja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia