Poslovni Dnevnik

Porez duguje čak i Ministarst­vo znanosti

Poreznih dužnika trećinu manje, no još uvijek obveze ima 80.500 građana i tvrtki

-

Nakon tri i pol godine projekt bivšeg ministra financija Slavka Linića “lista srama“smanjio je broj poreznih dužnika tek za trećinu. Kada je objavljena polovicom 2012. lista je imala oko 130 tisuća pravnih i fizičkih osoba, te građana, dok je po posljednji­m podacima do veljače popisu ukupno 80,5 tisuća dužnika.

Promjene su najveće na listi pravnih osoba, na kojoj je od nekadašnji­h rekordera Tempa i HRTa ostao tek PanPapirna Industrija s dugom od 185 milijuna kuna. Broj tvrtki neplatiša državi ukupno je 3,4 tisuće, od čega njih 92 ima dug veći od 10 milijuna kuna. S liste su poreznici prošli tjedan skinuli Badel 1862, čiji je dug bio 9 mil. kuna.

Zanimljivo je i da se na 27. mjestu dužnika nalazi Ministarst­vo znanosti, obrazovanj­a i sporta, koji Poreznoj upravi duguje gotovo 22 mil. kuna za doprinos za obvezna osiguranja. Najviše tvrtki dužnika je s područja Zagreba, oko 1400, te Splitsko-dalmatinsk­e županije (468), dok ih je najmanje, svega osam, iz Požeško-slavonske županije.

Kod fizičkih osoba u samom vrhu liste nema promjena poduzetnik Mirko Rapić iz Segeta i dalje je zadržan na neslavnom prvom mjestu, s dugom od 42 mil. kuna, unatoč tomu što je lani konačno dobio spor protiv poreznika. Poduzetnik iz Bjelovara Zvonimir Staničić i dalje predvodi na listi srama građana, s dugom od 78 milijuna kuna.

 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Listu srama je 2012. pokrenuo Slavko Linić
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Listu srama je 2012. pokrenuo Slavko Linić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia