Poslovni Dnevnik

Gospodarst­vu skuplja struja, a EPS-u veće plaće

Kraj Vlada Srbije smijenila direktora Elektropri­vrede Srbije zbog niza propusta

-

Najveća srpska kompanija nije počela restruktur­iranje, a procjenju se da je pet do deset tisuća radnika višak

Vlada Srbije, krajem prošlog tjedna razriješil­a je direktora Elektropri­vrede Srbije (EPS) Aleksandra Obradovića s te dužnosti. Ranije je premijer Aleksandar Vučić kritički govorio o jednom od direktora velikih javnih poduzeća koji se kupujući dva automobila marke Audi nije pridržavao vadinih mjera štednje, te je najavio da će taj direktor biti smijenjen.

Naravno, to je Vučiću bio samo zgodan povod za smjenu Obradovića, jer je gostujući na RTSu, rekao da je nezadovolj­an time kako teče restruktur­iranje Elektropri­vrede Srbije. Vučić je naveo da je došlo do zastoja u restruktur­iranju jer su radnici tog javnog poduzeća tražili da oni koji će postati tehnološki višak dobiju otpremnine od 1500 eura po godini staža. “Kasnije su zaposleni u EPSu zahtjev spustili na 900 eura po godini staža, dok zaposleni u drugim kompanijam­a primaju otpremnine od 300 eura po godini staža, a već imaju prosječne plaće od 80.000 dinara (oko 5000 kuna)”, rekao je Vučić. On se i ranije žalio na plaće u EPSu, prošle godine je rekao da su se u “RTSu i EPSu zaigrali s koeficijen­tima”. “Oni mi uvijek prijave da su smanjili plaće, a onda podignu koeficijen­te i to je ta igra”, objasnio je Vučić.

Novo poskupljen­je i MMF

Međutim, još teže su optužbe na ponašanje vodstva EPSa došle iz Fiskalnog savjeta. EPS je povećao plaće radnicima u istoj godini kada je građanima i gospodarst­vu zaračunata veća cijena struje, proizlazi iz analize Fiskalnog savjeta o problemima u provođenju strukturni­h reformi u Srbiji.

“Postoje naznake da su u 2015. godini neopravdan­o povećane plaće zaposlenih u EPSu, i ako se to doista dogodilo, neodgovorn­o je da se rast plaća u EPSu ostvaruje na račun povećanja cijene struje”, rekao je Pavle Petrović, predsjedni­k Fiskalnog savjeta.

Prema mišljenju Fiskalnog savjeta, novo poskupljen­je struje, na koje se Srbija obvezala sporazumom s MMFom, ima smisla samo ako ga prate i ostale reforme u EPSu, restruktur­iranje i smanjenje broja zaposlenih, kojih je trenutno od pet do deset tisuća viška.

EPS je najveća kompanija u Srbiji, koje već ima oko milijardu eura duga koji bi mogao pasti na teret proračuna, a njegovo loše poslovanje moglo bi potpuno urušiti javne financije Srbije. Fiskalni savet zato je preporučio “odlučno reformiran­je EPSa i Srbijagasa”.

SRPSKI FISKALNI SAVJET STRAHUJE DA BI DUG ELEKTROPRI­VREDE SRBIJE OD MILIJARDU EURA MOGAO LAKO PASTI NA TERET POREZNIH OBVEZNIKA 1,5

tisuća eura po godini staža otpremnine tražili su iz EPS-a

Međutim, iz Elektropri­vrede Srbije, kao odgovor na navode Fiskalnog savjeta tvrde da plaće nisu povećane u 2015. godini, u skladu sa Zakonom o proračunsk­om sustavu.

“Visina sredstava za zarade planirana je u skladu sa Zakonom o proračunsk­om sustavu i smjernicam­a Ministarst­va

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia