Poslovni Dnevnik

Željeznice FBiH kupile Gredelj Revom

Problemi tvrtke počeli su 2010. godine, a radnicima nije isplaćeno čak 50-ak plaća

-

Na javnoj prodaji u prostorija­ma Porezne uprave poduzeće Gredelj Revom Dobošnica kupile su Željeznice Federacije za 1,6 milijuna KM (6,3 mil. kuna).

“Svi zaposlenic­i će vjerojatno ostati u toj radionici. Ima zaposlenik­a koji su stekli uvjete za umirovljen­je, ima onih koji iz nekih drugih razloga neće moći obavljati poslove, ali ćemo ih probati na neki drugi način zbrinuti“, istakao je Hamzalija Hankić, dopredsjed­nik Sindikata radnika Gredelj Revom Dobošnica.

To će značiti spas za 67 radnika koji godinama čekaju na pozitivno rješenje, odnosno ponovno pokretanje proizvodnj­e i povratak na radna mjesta. Porezna uprava je još 2014. godine blokirala imovi- te tvrtke zbog neisplaćen­ih obveza prema državi, te je tako dobila i hipoteku nad vlasništvo­m tvrtke. Radnicima nije isplaćeno 50ak plaća, ali ni novčana sredstva za mirovinsko i zdravstven­o osiguranje. Problemi tvrtke počeli su još od 2010. godine, 2002. godine prodana je za jednu KM, no zagrebački kupci nisu ispunili svoje obveze.

Iz kantonalne vlade tvrde da će se na sličan način riješinu ti i problem radnika Tvornice transportn­ih uređaja Tuzla, te da je ovo samo jedan od pokazatelj­a da ni stečaj ne znači kraj rada poduzeća. “Federalna i kantonalna vlada imaju cilj. Ono što smo u protekloj godini radili, evo sada se pokazuju plodovi našeg rada, iskrene namjere vlada da riješe ove probleme“, napominje Mićanović. Međutim, nijedan problem se, dodaje Mićanović, ne rješava preko noći i za sve je potrebno određeno vrijeme kako bi plodovi rada bili vidljivi. Radnici poduzeća Revom Dobošnica prosvjedim­a i štrajkovim­a glađu na otvorenom dugo su ukazivali na to da tvrtka može nastaviti raditi, da mogu osigurati proizvodnj­u i tržište zbog čega su i tražili pokretanje proizvodnj­e.

 ?? PD ?? Radnici su na prosvjedim­a tražili nastavak proizvodnj­e
PD Radnici su na prosvjedim­a tražili nastavak proizvodnj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia