Poslovni Dnevnik

MI O MARULIĆU I LEKTIRI, A RAZVIJENI O ROBOTICI I INTERNETU STVARI

Dvojbe sustava Konkurentn­ost ćemo stvoriti samo ako iz obrazovne rasprave uklonimo plitki, površni politički diskurs i umjesto treba li nam Ilijada i Odiseja u školi zapitamo treba li nam u razredima pametna ploča i tablet - ili za početak, trebali nam u

- VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

Hrvatski obrazovni sustav došao je u fokus javnosti dana kada je novi premijer Tihomir Orešković predstavio svoj “PowerPoint plan i program“Saboru i to kako se kasnije saznalo nespretnom pogreškom u kojoj je najavljeno ukidanje stručne grupe za promjenu školskog curriculum­a. Tako je Timov tim sasvim slučajno uspio u onome u čemu godine ranije nisu svi – poslodavci, ekonomski stručnjaci, mediji... vratili su problem obrazovanj­a u fokus javnosti. I bila bi to odlična vijest za sve da taj fokus opet, po tko zna koji put nije pogrešan.

Uz dužno poštovanje prema svima koji rade na izmjeni obrazovnog curriculum­a i koji su se i sami našli pod političkim povećalom jedino iz ideoloških razloga, postavlja se jednako pitanje kao i prije nekoliko godina – u novom curriculum­u, kao i u famoznoj obrazovnoj strategiji gdje su potrebe tržišta rada, gdje je plani usmjerenje društveno gospodarsk­og razvoja, ili preciznije, gledamo li mi uopće dalje od četiri godine, koliko traju i politički mandati.

Primjera radi, internet stvari (IoT) generirat će idućih godina u svijetu oko 20 milijardi dolara prihoda, roboti će u idućih 20ak godina zamijeniti većinu poslova koje danas poznajemo, države uvode minimalni zajamčeni dohodak, a Švedska postaje društvo bez papirnatog novca... Ekonomska paradigma se mijenja, a uspješne (bogate) nacije, suočene s brzim tehnološki­m napretkom, većinu svog truda ulažu u prilagodbu novim trendovima. S druge strane, Hrvatska tek treba odgovoriti na pitanje hoće li Marko Marulić biti dio obvezne ili fakultativ­ne lektire.

Tom pitanju posvećene su informativ­ne emisije na televiziji, retci i retci novinskih tekstova, radijske emisije i poveći dio hrvatskog web prostora. Vijestima - od kojih treba izdvojiti barem dvije, poput učiteljica koja je sama napravila pametnu učionicu i inicijativ­e Nenada Bakića da se u škole uvede robotika – posvećeno je svega nekoliko minuta. Umjesto da se netko zapitao kako jedino i samo mi uvijek naprijed idemo inicijativ­om pojedinca kojemu država najčešće postavlja prepreke i kočnice umjesto da ga podržava i gura, ponovo su se svi okrenuli klasicima književnos­ti koje su ovaj puta čak uspjeli pretvoriti u dnevnopoli­tičku trivijalno­st. Još jedan tema koju smo uspjeli banalizira­ti i poslati u raspravu po lokalnim kafićima.

Tako se poznata “birtijaška paradigma” iz ostalih društvenih područja, polako ali sigurno preselila i u obrazovanj­e, zadnje mjesto obrane na kojem gubimo bitku, a koje je moglo učiniti nešto za našu djecu.

Zapitaju li se ikada članovi Milanoviće­va, Karamarkov­a, ili Timova tima na koji će način naša djeca biti konkurentn­a unutar Europske unije? Ako za primjer uzmemo po jednog Nijemca, Francuza i Hrvata koji ove godine započinju svoj dugi obrazovni put − kako, gdje i s kojim vještinama će oni raditi za dvadesetak godina? Hoće li mladi Nijemac i Francuz otvorati svoju tvrtku koja se bavi visokim tehnologij­ama, baratati internetom stvari i programira­ti svoje robote, a mladi Hrvat čekati u bakinom apartmanu kada će oni stići na godišnji i ostaviti mu koji euro.

Konkurentn­ost države nikada nećemo stvoriti na jednom Rimcu ili Mrvošu (električno­m automobilu i pametnoj klupi), ako oni budu iznimke. Konkurentn­ost ćemo stvoriti samo ako iz obrazovne rasprave uklonimo plitki, površni politički diskurs i umjesto treba li nam Ilijada i Odiseja u školi zapitamo treba li nam u razredima pametna ploča i tablet ili za početak, trebali nam u učionicama besplatan WiFi.

KONKURENTN­OST DRŽAVE NIKADA NEĆEMO STVORITI NA JEDNOM RIMCU ILI MRVOŠU, AKO ONI BUDU IZNIMKE PONOVNO SU SE SVI OKRENULI KLASICIMA KNJIŽEVNOS­TI KOJE SU OVOG PUTA ČAK USPJELI PRETVORITI U DNEVNOPOLI­TIČKU TRIVIJALNO­ST

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia