Poslovni Dnevnik

MIGRANTI UZELI SLOVAČKOM PREMIJERU NOVI MANDAT

Pad popularnos­ti Na izborima socijaldem­okratska stranka Smer izgubila većinu

- TOMISLAV PILI

Premijer Robert Fico ciljao je u kampanji pitanje odbijanja primanja migranata, ali su prevladala socijalna pitanja

Iako relativni pobjednik, stranka slovačkog premijera Roberta Fica izgubila je većinu u parlamentu što otvara mogućnost političke krize u zemlji koja u srpnju preuzima predsjedan­je Europskom unijom. Nakon što su u nedjelju prebrojani gotovi svi glasovi, rezultati izbora održanih u subotu pokazali su da je vladajuća socijaldem­okratska stranka Smer osvojila 49 od 150 mjesta u parlamentu. To je iznimno loš rezultat jer je u prijašnjem sazivu Smer imao 83 mjesta i apsolutnu većinu.

Druga stranka po snazi s osvojenim 21 mjestom sada je liberalni SaS orijentira­n prema poslovnom svijetu. Dvije nacionalis­tičke stranke osvojile su ukupno 29 mjesta. Ukupno je u parlament ušlo osam stranaka, a među njima je i ekstremno desna Naša Slovačka. Po mišljenju političkog analitičar­a Abela Ravasza, Fico će trebati najmanje dva ili tri partnera kako bi oformio koaliciju i vladu.

“S druge strane, oporbi bi trebao savez šest stranaka centra i desnice kako bi mogla formirati vladu”, ocjenjuje Ravasz, a prenose agencije. Analitičar Samuel Abraham rekao je za AFP da bi formiranje nove vlade moglo “trajati tjednima, pa čak i mjesecima”. Inače, Fico pokušava izboriti već

4,2

posto iznosi slovački gospodarsk­i

rast na godišnjoj razini

treći premijersk­i mandat. No, izbori su pokazali kako mu je popularnos­t značajno oslabila unatoč ubrzanju ekonomskog rasta na godišnjoj razini na 4,2 posto BDPa. Naime, središnja točka predizborn­e kampanje bila je korist Slovačke od europskog članstva i uvođenja eura u kontekstu obveze prihvaćanj­a migranata i pomoći Grčkoj. Stoga je Fico ciljao u svojoj kampanji pitanje odbijanja primanja migranata u Slovačku, ali su socijalna pitanja smanjila utjecaj takve retorike.

S obzirom da će Slovačka preuzeti u srpnju predsjedan­je Europskom unijom, rezultati se pomno prate i u Bruxellesu. Slovačka eurozastup­nica Monika Flasikova Benova rekla je kako je “sramota” da će Slovačka u vrijeme predsjedan­ja Europskom unijom u parlamentu “imati fašiste”.

U PARLAMENT JE UŠLA I EKSTREMNA DESNICA, A S OBZIROM DA SLOVAČKA U SRPNJU PREUZIMA PREDSJEDAN­JE EU-OM, REZULTATI IZBORA POMNO SE PRATE U BRUXELLESU

 ?? REUTERS ?? Analitičar­i smatraju da će Robert Fico teško formirati svoju treću uzastopnu vladu
REUTERS Analitičar­i smatraju da će Robert Fico teško formirati svoju treću uzastopnu vladu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia