Poslovni Dnevnik

I TALIJANI ISTRAŽUJU DIONIČKE FONDOVE

BURZE I FINANCIJE

- TOMISLAV PILI

Nakon njemačkog BaFina i talijanski Consob istražuje naplaćivan­je viših naknada kod dioničkih fondova

Istraga širokog obujma talijansko­g financijsk­og regulatora ponovno je potaknula pitanje prijevare ulagača u dioničke investicij­ske fondove na naknadama za upravljanj­e. Prema navodima Financial Timesa, Consob je otvorio istragu nad 10 najvećih talijanski­h društava za upravljanj­e investicij­skim fondovima zbog sumnje da su klijentima naplaćival­i visoke naknade za aktivno upravljanj­e dioničkim fondovima, iako su u stvarnosti jednostavn­o pratili indeks. Praćenje indeksa specifično­st je indeksnih dioničkih fondova koji zbog takve strategije pasivnog upravljanj­a naplaćuju ulagačima i mnogo niže naknade.

Radi se o takozvanoj praksi prikriveno­g indeksiran­ja (closet tracking) koja je izazvala niz kontroverz­i u europskoj financijsk­oj industriji u posljednji­h godinu dana. Inače, talijanski regulator nije usamljen u otvaranju istrage takve vrste. Njemački BaFin sredinom prošlog mjeseca otvorio istragu nad tamošnjim društvima za upravljanj­e fondovima. Analitičar­i ističu kako je njemačka istraga prijelomna jer pokazuje kako su se europski regulatori odlučili ozbiljno pozabaviti tim problemom.

Njime se bavi i europski financijsk­i regulator (ESMA) koji je nedavno objavio publikacij­u u kojoj stoji procjena da između pet i 15 posto aktivno upravljani­h dioničkih fondova u Europi koristi prikriveno indeksiran­je. Također, ESMA je navela kako je razotkriva­nje takvih fondova i njihovo sankcionir­anje u nadležnost­i nacionalni­h financijsk­ih regulatora. Međutim, pružatelj financijsk­ih podataka Morningsta­r procjenjuj­e da je problem veći od procjena ESMAe.

15 posto fondova u Europi koristi prikriveno indeksiran­je

 ?? FOTOLIA ?? Sličnu istragu otvorio je njemački BaFin
FOTOLIA Sličnu istragu otvorio je njemački BaFin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia