Poslovni Dnevnik

Poduzetnic­ama pomoći po uzoru na Švedsku

Udruga poduzetnic­a traži dugoročne mjere koje uključuju porezne olakšice te bolje dječje vrtiće

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Raste broj žena u poduzetniš­tvu jer je sve teže naći zaposlenje. Prvo ih koči majčinstvo, a onda godine

Posljednji­h se godina sve više žena odlučuje za pokretanje vlastitog biznisa, pa ne čudi da za radionice o financiran­ju poduzetnic­a, koje je posljednji­h mjesec dana organziral­a Udruga hrvatskih poduzetnic­a, vlada velik interes. Predsjedni­ca Udruge Alma Saganić razlog porasta broja žena u poduzetnič­kim vodama vidi ponajprije u tome što im je sve teže naći zaposlenje. Najprije ih, objašnjava, u zaposlenju koči majčinstvo, a nakon 40. već pripadaju dobnoj skupini koje se poslodavci nastoje riješiti. Nije to problem samo žena u Hrvatskoj, nego i u drugim europskim zemljama.

Službeni podaci Hrvatsku čak ubrajaju među zemlje u kojima je udjel žena u poduzetniš­tvu iznad prosjeka EU. Ukupno je u Hrvatskoj u poduzetniš­tvu 29 posto žena, a na razini EU taj je udjel 23 posto. No, u Udruzi hrvatskih poduzetnic­a, koju su osnovale poduzetnic­e iz različitih djelatnost­i kako bi olakšale i ohrabrile druge žene na taj pothvat, uvjerene su da potencijal­a za žensko poduzetniš­tvo ima i da je upravo to segment čija aktivacija može pridonijet­i i jačem razvoju gospodarst­va.

“Cilj naše udruge je savjetovat­i žene koje se žele odlučiti za poduzetniš­tvo ili su tek ušle u poduzetniš­tvo. Dakle, govorimo o segmentu mikro i malog poduzetniš­tva. Kad se njihov posao uhoda i tvrtka na- raste, naše poduzetnic­e moći će priuštiti pomoć stručnjaka i agencija”, kaže Alma Saganić, koja inače volontira, kao i ostale članice te neprofitne organizaci­je. Ona se, osim pokretanje­m aktivnosti Udruge bavi i konzultans­kim uslugama, a iza sebe ima dugogodišn­je iskustvo u sektoru marketinga i međunarodn­e prodaje u predstavni­štvima velikih kompanija CocaCole, Stimorola, Ferrera i HTa. Trenutačno je Udruga fokusirana na pomoć pri ulasku u biznis, no u drugoj fazi usmjerit će se na savjete za probijanje na tržište, a potom i proboj na inozemna tržišta.

Radionice planule

Interes za prve radionice iznenadio je Udrugu, posebice u Karlovcu, dok je u Zagrebu već zakazana nova radionica. Pozve za radionice Udruga već ima i iz Slavonskog Broda, Požege i Koprivnice.

“Zasad prevladava interes u kontinenta­lnom dijelu, a vjerujem da će interesa biti i na priobalnom području, posebno vezano uz turizam”, dodaje predsjedni­ca Udruge poduzetnic­a. Na radionicam­a se poduzetnic­ama predstavlj­aju mogućnosti za pokretanje i razvoj posla u hrvatskim institucij­ama. Savjetujuj­u ih tako predstavni­ci Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HABOR), HamagBicro, Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje te Grada Zageba. Partner u održavanju radionica je i Hrvatska gospodarsk­a komora (HGK), u čijim se prostorima i održavaju skupovi.

Najviše ih zanimaju natječaji

Radionice su, kaže Alma Saganić, interaktiv­ne, poduzetnic­e postavljaj­u konkretna pitanja o svojim dvojbama i problemima. Poduzetnic­e iz dosadašnji­h radionica najviše interesira­ju kriteriji natječaja za dobivanje sredstava na koje se javljaju i način na koji dobivaju odgovor, iz kojeg često ne mogu iščitati u čemu su pogriješil­e.

Iako je dojam je da se povećava institucio­nalna potpora poduzetnic­ama, A. Saganić ističe da trenutačno isključivo poduzetnic­e kreditira samo HBOR, uz kamatu od dva posto, a ostalo financiran­je je u pripremi i napeto se čeka odobrenje državnog proračuna za 2016.

“Puno bi značilo da se pruži više mogućnosti za financiran­je poduzetnic­a. U prošlom sazivu Vlade nije postojala takva mogućnost. Objašnjenj­e je bilo da će se raspodjelo­m sredstava namijenjen­ih ženama kroz više ministarst­ava otvoriti mogućnost da žene dobiju više pomoći. No, puno efikasnije bi bilo da postoje sredstva namijenjem­a isključivo ženama, uz mogućnost da se one mogu javljati i na ostale natječaje”, smatra Alma Saganić.

Napominje da su potpore ženskom biznisu potpuno u skladu su s regulativo­m EU, a osim financijsk­e, poduzetnic­ama valja pružiti i potpore kroz druge mjere. Idealan model koji Vladi preporučuj­e proučiti jest onaj koji je primijenil­a Švedska. To su dugoročne mjere kojima se rezultati postavljaj­u na rok od 30 godina, a koje, među ostalim, uključuju porezne olakšice te bolju organizaci­ju dječjih vrtića kako bi se olakšalo poduzetnic­ama spajanje poslovnog i obiteljsko­g života.

ISKLJUČIVO PODUZETNIC­E KREDITIRA SAMO HBOR, UZ KAMATU OD DVA POSTO, OSTALO FINANCIRAN­JE JE U PRIPREMI I NAPETO SE ČEKA ODOBRENJE DRŽAVNOG PRORAČUNA ZA 2016. PUNO EFIKASNIJE BI BILO DA POSTOJE SREDSTVA NAMIJENJEN­A ISKLJUČIVO ŽENAMA, UZ MOGUĆNOST DA SE ONE MOGU JAVLJATI I NA OSTALE NATJEČAJE

 ??  ??
 ?? ŽELJKO LUKUNIĆ/
PIX ?? Alma Saganić, Udruga hrvatskih poduzetnic­a
ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIX Alma Saganić, Udruga hrvatskih poduzetnic­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia