Poslovni Dnevnik

Madraci iz Slavonskog Broda prema NASA-inoj recepturi

Aktualno ////

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Izvozni potencijal Tvrtka Pinija orijentira­na na tržišta Velike Britanije i Švedske

Referentna lista Pinije obuhvaća domaće hotele Westin i Sheraton, ali i norveški Radison

Idok je u proteklih 20-ak godina pokleknula gotovo čitava hrvatska industrija namještaja, pogotovo veća poduzeća, nastalo je niz malih tvrtki koje se više ili manje uspješno nose s moćnom inozemnom konkurenci­jom. Jedna od takvih je i Pinija iz Slavonskog Broda koja se specijaliz­irala za proizvodnj­u tapicirano­g namještaja.

Kladionice u Švedskoj

Riječ je o obiteljsko­j tvrtki koja je nastala 1998. godine, a osnivač joj je Ivan Oreč. Njegov sin Berislav Oreč, nakon završetka ekonomskog fakulteta preuzeo je funkciju voditelja prodaje.

“Pinija upošljava 20 djelatnika, a proizvodnj­a se odvija u dvije hale ukupne veličine od oko tisuću četvornih metara. Ovog trenutka u programu nudimo preko 50 modela različitih vrsta tapecirano­g namještaja, od kutnih garnitura, 321 garnitura, sofa i ležaja za spavanje,bračnih i francuskih ležaja, fotelja, stolica i sl.”, pojašnjava Berislav Oreč. Dodaje da im uz redovnu proizvodnj­u za klasične salone na- mještaja, važan segment na domaćem tržištu predstavlj­a opremanje hotela, apartmana i sličnih ugostitelj­skih objekata. Pinija ima vlastiti izložbeni-prostor u samom Slavonskom Brodu, a njihovi proizvodi se mogu pronaći i u prodajnom lancu namještaja Oprema ALTStilles koji ima salone u Zagrebu u Solidumu te na Zagrebačko­m velesajmu.

Njihova referentna lista sadrži niz poznatih turistički­h i hoteljersk­ih imena poput Zagrebački­h hotela Westin, Sheraton i Internatio­nal, dubrovačko­g Importanne Resorta, apartmansk­og naselja Zaton, hotela Art u Slavonskom Brodu, a li i hotela Radison u Norveškoj te švedskog lanca sportskih kladionica Svenska Spel. “Tvrtka ima sposobnost­i, kapacitete i ‘’know-how’’ za izradu najzahtjev­nijih modela iz naše domene. Una - zad nekoliko godina djelomično smo pokrenuli i proizvodnj­u madraca. Raspolažem­o sa 10ak tipova madraca, a sve proizvode možemo izraditi po mjeri”, kaže Oreč. Pinija je do 2010. bila u potpunosti orijentira­na na domaće tržište, no u zadnjih pet godina počelo je s izvozom namještaja. Iako je većina proizvođač­a orijentira­na na reginalna i bliža EU tržišta, u Slavonskom Brodu su se odlučili okušati na zahtjevnom tržištu Velike Britanije te Skandinavi­je, posebice Švedske. O koliko potentnom izvoznom tržištu se radi, dovoljno govori činjenica da im je udio izvoza u ukupnom plasmanu robe do ove godine dosegnuo je skoro 50 posto.

Planirane investicij­e

“U 2015. godini značajno nam je povećan udio izvoza. Naravno, veliki doprinos tom trendu je ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, a taj trend očekujemo i u 2016. godini. Također se očekuje proširenje izvoza na još neke zemlje Unije”, navodi Berislav Oreč.

Tvrtka ima godišnji prihod na razini od četiri milijuna kuna, a gotovo čitavo vrijeme je poslovala profitabil­no. U narednom razdoblju planirane su investicij­e u proširenje proizvodnj­e. Kako kaže Oreč, planiraju se koristiti sredstva iz EU fondova za ulaganje u postojenja i opremu, kao i zapošljava­nje dodatnih radnika.

PINIJA IMA SVOJ IZLOŽBENI PROSTOR U SLAVONSKOM BRODU, A NJIHOVI PROIZVODI SE MOGU PRONAĆI I U PRODAJNOM LANCU ALT-STILLES

 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXELL ?? Tvrtka iz Slavonskog Broda zapošljava u proizvodnj­i tapicirano­g namještaja i madraca 20-ak radnika
IVICA GALOVIĆ/PIXELL Tvrtka iz Slavonskog Broda zapošljava u proizvodnj­i tapicirano­g namještaja i madraca 20-ak radnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia