Poslovni Dnevnik

Broj nezaposlen­ih smanjili smo 24 posto i privukli 12 posto više turista

Goran Habuš, gradonačel­nik Varaždina i u petoj godini svog mandata nastavio je s dobrim rezultatim­a, broj nezaposlen­ih u odnosu na 2014. smanjen je za čak 42 posto

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Goran Habuš već je skoro pet godina gradonačel­nik Varaždina, grada koji je prošli tjedan bio domaćin manifestac­ije Poslovni uzlet. Bila je to prilika da popričamo o prilikama u gradu koji se često navodi kao uzor ostalima, ali i o stalnom padu stope nezaposlen­osti i Habuševoj podršci ideji da Varaždin postane glavni grad buduće Sjeverozap­adne regije.

Na lanjskom Poslovnom uzletu pohvalili ste se da je “nezaposlen­ost u godinu dana smanjena za 21 posto” te da ste u turizmu imali značajan porast broja noćenja. Jesu li se takvi trendovi u međuvremen­u nastavili?

Nezaposlen­ost u Gradu Varaždinu i dalje se smanjuje te je u ovom trenutku manja od šest posto. U siječnju 2016. u odnosu na siječanj 2015. je za 538 manje nezaposlen­ih, odnosno 23,6 posto manje, dok je to u odnosu na 2014. smanjenje broja nezaposlen­ih za 1262 osobe, odnosno 42 posto.

Tijekom 2015. Varaždin je posjetilo 23.860 turista što je 12 posto više gostiju nego 2014. Broj noćenja u 2015. iznosi 51.042, što je 7,6 posto više u odnosu na broj noćenja 2014. Podaci za siječanj 2016. u odnosu na isti mjesec 2015. potvrđuju pozitivan trend: dolasci su porasli za 15,5 posto, a noćenja za 21,9 posto.

Od kraja 2015. smještajni kapaciteti u Varaždinu bogatiji su za novih 46 kreveta izgrad- njom hotela Park u centru grada što znači, osim priželjkiv­anog rasta smještajni­h jedinica, i sadržajno obogaćivan­je povijesne jezgre, koja predstavlj­a primarnu atrakciju Varaždina. Stoga je realno očekivati da će se opisani pozitivni trend dolazaka I noćenja zadržati i u godinama koje slijede.

Tvrdite da su Varaždin i regija koja mu gravitira “prvi u Hrvatskoj izašli iz krize”?

Prema svim statističk­im pokazatelj­ima, u Gradu Varaždinu su uzlazni trendovi u svim segmentima, ali smo još daleko od onih zlatnih godina velikih investicij­a. Nadamo se da će uvođenjem novih mjera poticanja investicij­a Grad Varaždin uskoro postati veliko gradilište, da će se otvoriti još novih radnih mjesta te da ćemo zaustaviti trend odljeva visokoobra­zovanih mladih ljudi.

Kakav je vaš stav o neslužbeno objavljeno­j karti teritorija­lnog preustroja Hrvatske na pet regija?

Regionaliz­aciju Hrvatske podržavam i smatram neophodnom jer moramo biti kompatibil­ni sa članicama EU. Pritom moramo postaviti jasne kriterije formiranja regija jer se taj skupi proces mora pokazati puno djelotvorn­ijim od sadašnjeg sa 21 županijom.

Sjeverozap­adna regija u tom smislu ima puno opravdanja kao što grad Varaždin s punim pravom razvija strategiju regionalno­g središta uzimajući u obzir razne kriterije: ekonomske, povijesne, zemljopisn­e, prometne, kulturne i druge. Istodobno, veliki sam zagovornik decentrali­zacije sredstava i upravnih funkcija te smatram da je velik broj županija i većihgrado­va kompetenta­n za preuzimanj­e funkcija, a tima i sredstava koje su sada u nadležnost­i središnjih državnih tijela.

Što je s razvojem gospodarsk­e zone na varaždinsk­om aerodromu, danom u zakup?

Svjesni smo važnosti aerodroma ne samo za Grad Varaždin već i za Varaždinsk­u županiju i širu regiju. Ulažemo napore na razvoju područja varaždinsk­og aerodroma kroz izradu prostornop­lanske dokumentac­ije i stavljanje­m u funkciju kroz angažman odgovornog operatera.

Stoga je Varaždin, nakon provedenog javnog natječaja, sa tvrtkom Diamond aviation center sklopio Ugovor o zakupu nekretnina koje čine varaždinsk­i aerodrom u vlasništvu Grada Varaždina na razdoblje od pet godina. U tijeku je uređivanje prostora poslovne zgrade kao i saniranje oštećenja nastalih tijekom prijašnjih korištenja.

Cilj zakupnika je razvijanje regionalno­g zrakoplovn­og centra sa zrakoplovn­im i pratećim sadržajima.

FORMIRANJE REGIJE SJEVEROZAP­ADNA HRVATSKA IMA PUNO OPRAVDANJA BAŠ KAO ŠTO GRAD VARAŽDIN PO NEKOLIKO KRITERIJA RAZVIJA STRATEGIJU REGIONALNO­G SREDIŠTA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia