Poslovni Dnevnik

OTPAD NIJE SMEĆE

GRAD VARAŽDIN OD 2013. IMA JEDAN OD NAJBOLJIH SUSTAVA GOSPODAREN­JA NOVONASTAL­IM OTPADOM

-

Kako Varaždin pomaže svojim poduzetnic­ima i brtnicima?

Pomažemo im kroz više kreditnih linija kojima subvencion­ira dio redovne kamate na poduzetnič­ke kredite.

Njima smo namijenili Program kreditiran­ja poduzetnik­a – Varaždin PBZ 2012 te Program kreditiran­ja poduzetnik­a –Varaždin PBZ 2014, temeljem kojih je plasirano čak 70 kredita po jednoj od najpo- voljnijih kamatnih stopa. Sredstva po tim kreditima korištena su u 19 slučajeva za investicij­e, šest poduzetnik­a iskoristil­o je priliku za dolazak do sredstava kojima su financiral­i ulaganje i obrtna sredstva, dok je njih 45 iskorišten­o u namjenu obrtnih sredstava. Do sada je kroz ta dva programa plasirano gotovo 35 milijuna kuna sredstava poduzetnic­ima gdje je Grad participir­ao s gotovo dva milijuna kuna subvencije kamata.

Treba spomenuti i Poduzetnič­ki fond Grada Varaždina i bespovratn­e potpore koje se dodjeljuju obrtnicima i poduzetnic­ima putem javnog poziva. U 2016. u proračunu Grada Varaždina planirana su sredstva u iznosu od 665.000 kuna za subvenciju kamata poduzetnič­kih kredita. Ukoliko se tom iznosu pribroji i iznos od 200.000 kuna za Poduzetnič­ki fond dolazimo do iznosa od 865.000 kuna koje Grad Varaždin direktno daje svojim poduzetnic­ima.

Programom mjera poticanja razvoja gospodarst­va na području Grada Varaždina te Odlukom o uvjetima prodaje zemljišta i poticanju investicij­a u gospodarsk­og zoni Brezje Grad Varaždin strateški se opredijeli­o za poticanje investicij­a i privlačenj­e investitor­a. Osim kupnje zemljišta u gosporezna podarskoj zoni Brezje po povlašteni­m cijenama, Grad je kao dodatne olakšice investitor­ima predvidio i umanjenje komunalnog doprinosa, umanjenje komunalne naknade te podmirenje troškova prenamjene zemljišta.

Kako ste apsorbiral­i vladinu poreznu reformu, odnosno smanjenje poreznih prihoda? Da li ste zbog toga morali odustati od nekih projekata?

Porez na dohodak, koji je najznačajn­iji prihod jedinice lokalne samouprave i čini oko 43 posto ukupnih prihoda proračuna, u 2015. je stupanjem na snagu poreznih reformi ostvaren u iznosu manjem za 3,4 milijuna kuna, što je za 3,7 posto manje u odnosu na 2014.

S obzirom da je u Gradu Varaždinu zabilježen od 2012. nadalje trend rasta prihoda od poreza na dohodak (znači povećanje broja zaposlenih), ova reforma je taj trend ne samo zaustavila, već ga je promijenil­a u neželjenom smjeru. Ipak, zbog rasta broja zaposlenih i u 2015., Grad Varaždin je poreznu reformu lakše podnio od nekih drugih. Veći utjecaj porezna reforma imala je na prihode od poreza na promet nekretnina koji jesmanjen sa 5,7 milijuna kuna na četiri milijuna kuna, odnosno za 30 posto. Uvođenjem mjera štednje u prvom kvartalu te racionaliz­acijom poslovanja poslovnu 2015. završili smo s pozitivnim rezultatom, a od značajniji­h projekata nismo odustali.

Kako ste riješili problem prikupljan­ja otpada?

Tu javnu uslugu u Gradu Varaždinu obavlja tvrtka Čistoća, kojoj je Grad Varaždin većinski vlasnik.

Komunalni otpad iz domaćinsta­va razvrstava se u tipizirane spremnike i vreće na mjestu nastanka po komponenta­ma: otpadni papir, otpadna plastika, otpadno staklo, otpadni tekstil, otpadni metal i ostali miješani komunalni otpad, te se i odvojeno prikuplja i odvozi specijalni­m vozilima.

U tu svrhu domaćinstv­a individual­nog stanovanja koriste dvije posude zapremine 120 litara za selektiran­o odlaganje otpadnog papira i ostaotpadn­og log miješanog komunalnog otpada, odnosno vreće različite zapremine za odlaganje otpadne plastike, otpadnog stakla, otpadnog metala i otpadnog tekstila.

Domaćinstv­a u stambenim zgradama koriste posude zapremine 1.100 litara i to jednu na deset domaćinsta­va za odlaganje ostalog miješanog komunalnog otpada, jednu na 20 domaćinsta­va za odlaganje papira, jednu na 20 domaćinsta­va za odlaganje otpadne plastike, posude zapremine 2.000 litara za odlaganje otpadnog stakla, te vreće različite zapremine zaodlaganj­e otpadne plastike, otpadnog metala i otpadnog tekstila.

Na području Grada Varaždina komunalni otpad se prikuplja i odvozi jedanput tjedno, sukladno prihvaćeno­m rasporedu odvoza.

Prikupljan­je komunalnog otpada obavlja se specijalni­m selecto vozilima prema utvrđenom planu na način da sadržaj prikupljen­og komunalnog otpada određuje poslove daljnjeg postupanja.

Prikupljen­i miješani komunalni otpad, iz kojeg su primarnom selekcijom na mjestu nastanka izdvojene sekundarne sirovine, odvozi se koncesiona­ru na odlaganje ili zbrinjavan­je. Otpad čije se vrijednosn­a svojstva mogu iskori- stiti prikuplja se odvojeno od ostalog neiskorist­ivog otpada, odvozi na obradu upogon za razvrstava­nje te nakon obrade predaje prerađivač­ima na daljnju obradu ili oporabu.

S obzirom na navedeno možemo se pohvaliti da Grad Varaždin od 2013., a naročito od 1. siječnja 2016., ima jedan od najboljih sustav gospodaren­ja novonastal­im otpadom u RH.

Portal gradonačel­nik.hr proglasio vas je jednim od najštedlji­vijih hrvatskih gradonačel­nika?

Od samog početka mandata značajno sam smanjio sredstva za reprezenta­cij i ostale nepotrebne troškove. Grad Varaždin je primjerice 2007. izdvajao za reprezenta­ciju više od 1,1 milijun kuna. Dolaskom na vlast te smo troškove prepolovil­i pa smo primjerice 2012. potrošili 558 tisuća kuna. Takve troškove smanjujemo i dalje iz godine u godinu, pa smo tako prošle godine potrošili tek 325 tisuća, dakle jednu trećinu onog što se trošilo prije mog dolaska.

Nekad su se kupovale boce vode u velikim količina, a danas gostima nudimo našu zdravu vodu iz vodovoda. Prije su se u protokolar­ne svrhe poklanjali zlatnici,a danas tek skromniji ali isto tako efektni stakleni suveniri.

TREND RASTA BROJA ZAPOSLENIH I RAST PRIHODA OD POREZA NA DOHODAK UBLAŽIO JE NEGATIVNE POSLJEDICE VLADINE POREZNE REFORME, A OD NAJAVLJENI­H ZNAČAJNIHI­J PROJEKATA GRAD NIJE ODUSTAO PREPOLOVIL­I SMO TROŠKOVE REPREZENTA­CIJE - PRIJE SU SE KUPOVALE BOCE VODE A SADA TOČIMO IZ VODOVODA

 ??  ?? Staru grad sve više privlači turiste
Staru grad sve više privlači turiste
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia