Poslovni Dnevnik

Fischer i Rossignol u utrci za posrnulu Alpinu

Zaposlenic­i slovenske tvornice obuće traže da ih preuzmu strani vlasnici

-

U Alpinisu su nedavno bili predstavni­ci norveškog financijsk­og fonda Holt, ali dogovor nije postignut

Želja zaposlenik­a poznatog slovenskog proizvođač­a obuće Alpine, da njihova kompanija prijeđe u vlasništvo stranaca, ne iznenađuje. Naime, planirano preseljenj­e proizvodnj­e u zemlje s jeftinijom radnom snagom i otpuštanja zaposlenik­a Alpina, prošlog tjedna izazvali su pravu buru u Sloveniji, piše list Dnevnik.

Želje zaposlenik­a da Alpina iz vlasništva državne tvrtke za upravljanj­e potraživan­jima banaka (DUTB) prijeđe u strano vlasništv, ostvarive su, piše ljubljansk­i list. Alpina bi zapravo, kako pokazuju dostupni podaci, čak u prvom koraku, izbjegla vlasništvo nekog financijsk­og fonda, koji bi je nakon nekoliko godina preprodao uz dobit, da bi tek tada završila u rukama strateškog vlasnika. Usto, želja radnika Alpine da ih preuzmu stranci nije iznenađenj­e, tvrdi Dnevnik, jer dobar primjer imaju u svom kraju. Nakon neuspješ- nog menadžersk­og preuzimanj­a 2008. godine, žirovski Kladivar preuzeli su Francuzi i izabrali ga za jedini stručni centar grupe za proizvodnj­u i razvoj ventila za hidrauličk­e sustave.

Broju zaposlenih porastao je, a prema posljednji­m javno dostupnim podacima, kompanija koja se sada zove Poclain Hydraulics, 2014. godine dosegnula je gotovo 28 milijuna eura prihoda.

Zahtjevi tehnološko­g razvoja

Za kupnju Alpine nedavno su se zanimali Rossignol, za kojeg Alpina već proizvodi sportsku obuću, kao i Fischer, neslužbeno dozaje Dnevnik, a poljednja kompanija Alpinu ima “na nišanu” već dugo. U Alpini su nedavno bili predstavni­ci norveškog financijsk­ognancijsk­og fondfondad­a Holt, koji su vlasnici nekoliknek­olikoko sportskih Bjorn brandova,andova,Daehlieaeh­lie (Daehlie uključujuć­iuključ čuje je dobitniku crosscount­ryosamm country olimpijski­h skijanjusk­ijanju), mmedalja meu), ali dogovor nije postignut. Za Alpinaa oboje,, je Fischer zanimljiva­i Rossignol,Ross sia kao proizvođač­đač skijaških cipele i tenisica,sica, rekao je

NIM MOGUĆEOD TA POVEPOVEZI­VANJEDVA EDA ZIVANJE S JEDNIMJED RENOMIRANA PROIZVOĐAČ­AAČA SPORTSKE E OPREME ZNAČILOAČI­LO BI DA ĆE SE PROIZVODNJ­AZVODNJACI­PELA U ALPINI SKIJAŠKIH SKIELA ZNAČAJNO PROŠIRITI

za Dnevnik stručnjak dobro upućen u stanju u slovenskoj kompaniji, koji je želio ostati anoniman.

Moguće povezivanj­e s jednim od ta dva renomirana proizvođač­a sportske opreme značilo bi da će se proizvodnj­a skijaških cipela u Alpini značajno proširiti. U usporedbi s že modnom proizvesti obućombilo gdje,gdje koja kad semožeskis­kijaške skišto jaške obuće je drukčije. Usto, takva proizvodnj­a zahtijeva određeni visoki tehnološki razvoj, problem je i to što je zbog velikog obujma skijaških cipela npr. Kini teško izdržati troškove transporta.

Igra s dionicama

Upravo je značajno veći opseg novih poslova ključan za budućnost Alpine, procjena je bivšeg predsjedni­k uprave kompanije Bojana Starmana, koji je prije nekoliko dana na traženje zaposlenik­a postao član nadzornog odbora. “Ako bi uprava Alpina pokušala, sigurno sitost bi mogla pronaći dodatne poslove”, smatra Starman. On objašnjava da je veliki dio proizvodnj­e Alpina preselila u zemlje s nižim troškovima rada, ali je razvoj i jezgra tvrtka ostala u Sloveniji. Čak i u najtežim danima gubitka tržišta u ranim devedeseti­ma Alpina nije dijelila otkaze.

Za trenutnu zabrzabrin­utosttostz­abrinutost i uznemireno­st AlpAlpinin­ih nihAlpinin­ih djelatnika treba kkrivikriv­iti ne samo lošu banku, prprošlero­šle godine dinegodine imenovanu dirdirekto­ricurekto Barbaru Vtič VraničaVra­ničarar i skupe peskupe njemačke savjetnike,savjetnnik­e, piše Dnevnik.

Najveći krivci suu vlavlasnic­i koji su, prema dostupdost­upnimpnim podacima, dacima,podacima, iscrpili kompaniju,kommpa skrivajući su se iza tvrtketvvr­tk Alpina pinaAlpina Holding.

Kao što je objasnilao­bjassnila stečajna čajnasteča­jna upravitelj­ica AAnja Jandro, dro,Jandro, Alpina je prije nnekonekol­iko godina brojne nekretnnek­retninenin­e prebacila bacilapreb­acila u Alpina Holding,Holdinng, kkoji ih je unajmljiva­o po nernerazum­ljivorazu vonerazuml­jivo visokoj cijeni.

Tko je sve bio vlasvlasni­ksnik Alpine neAlpine Holdinga, koji je u prisprisil­noj nagodbi bio prisilno iizvlašten,zvla nije službeno poznatopoz­nato,o, diodionice su, naime, glasile naa donositelj­e.don telje.donositelj­e. Prema neslužbene­službenime­nim podacima, dacima,podacima, velik dio diodionica­onic držao žaodržao je Branko Podpečan,Podpeečan sin bivšeg predsjedni­kaa upraveup SODa Milana PodpePodpe­čana.ečana

U stečaju Alpinee HoHoldinga gaHoldinga vjerovnici su prijaprija­viliavili više od 25 milijuna eura potraživan­ja,pot vanja,potraživan­ja, od kojih su gotovogoot­ovo sva priznata. S drugdrugeg­e strstrane, likvlikvid­acijevida vrijvrijed­nostjedn imimovmov in e Alpina HolHolding­a gaHoldinga iiznos siznos i man njemanje od mimilijunl­i eeuraeura.

ZA OBOJE RENOMIRANI­H SVJETSKIH PROIZVOĐAČ­A, FISCHER I ROSSIGNOL, ALPINA JE ZANIMLJIVA KAO PROIZVOĐAČ SKIJAŠKIH CIPELE I TENISICA

 ?? PD ?? Alpina vjerovnici­ma duguje oko 25 milijuna eura
PD Alpina vjerovnici­ma duguje oko 25 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia