Poslovni Dnevnik

SVIJET AMAZON U TIŠINI LANSIRAO ČAK SEDAM MODNIH BRENDOVA

Vodeći internetsk­i trgovac proširio ponudu odjeće i obuće

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Novi brendovi broje 1800 proizvoda kojima kompanija cilja na skupinu potrošača ograničena budžeta, ali sklonih praćenju trendova

Vodeći svjetski internetsk­i trgovac Amazon, poznat po niskim cijenama i globalnoj prisutnost­i, lansirao je sedam vlastitih modnih marki. Iako u tišini, bez gotovo ikakve promocije i najave, modni su portfelj obogatili u skladu s najavama o novim zapošljava­njima unutar modnog tima.

Od cipela do haljina

Business Insider prenosi da noviteti s Amazonove liste uključuju brendove Franklin & Freeman, Franklin Tailored, James & Erin, Lark & Ro, North Eleven, Scout + Ro te Society New York. Navedene marke na Amazonu zajedno imaju izlistano oko 1800 proizvoda, i to od muških cipela i ženskih haljina do torbi i odjeće za djecu. Riječ je o mahom povoljnoj odjeći cjenovnog ranga između 100 i 300 dolara, kojom dizajneri, a sad i Amazon, ciljaju na skupinu potrošača ograničena budžeta, ali sklonih praćenju modnih trendova. S obzirom na učestalost kupnji te vrste potrošača, Amazonov je uspjeh gotovo zagarantir­an. Amazon internetsk­om ofenzivom već duže vrijeme ozbiljno ugrožava tradiconal­nu trgovinu. Kad su po povoljnim cijenama počeli prodavati eknjige, doveli su u pitanje posloje vanje brojnih tradiciona­lnih izdavača. Zatim su razvojem vlastite logističke i dostavne službe iz procesa dostave proizvoda kupcima eliminiral­i treću stranu, odnosno dostavne službe. Amazon pri tome naglašava kako se ovdje ne radi o konkurenci­ji već svojvrsnoj nadogradnj­i usluge gdje će se njihova dostavna služba posebno korisnom pokazati u, primjerice, blagdanski­m razdobljim­a.

Godina strateških odluka

Može se reći da je 2016. za Amazon, najblaže rečeno, godina strateških odluka. U siječnu se kompanija kod američkog regulatora registrira­la i kao špediter čime su priskrbili još veću kontrolu nad isporukama. Nadalje, kompetitiv­ni je Amazon prošloga tjedna ugovorom o suradnji sklopljeni­m s britanskim trgovačkim lancem Morrisons načeo i britansku maloprodaj­u svježe i smrznute hrane. Od Amazonove se proaktivne poslovne politike može očekivati još štošta. I dok bi poneki Amazonov način poslovanja nazvali nedostatko­m fokusa, kompanija se širenjem poslovanja zapravo na tržištu uspješno nameće kao vrlo zahtjevan konkurent.

 ??  ?? Uspjeh e-trgovca gotovo je zagarantir­an
Uspjeh e-trgovca gotovo je zagarantir­an

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia