Poslovni Dnevnik

Japanski div robotike dolazi u slovensku Ribnicu?

Yaksawa Electrics dosad je industrijs­ke robote proizvodil­a samo u Japanu i Kini, ali sada želi još podići proizvodnj­u

-

Općina Ribnica, 44 kilometara južno od Ljubljane, ima dobre šanse postati centar koji će Europu opskrbljiv­ati industrijs­kim robotima najvećeg svjetskog poduzeća, japanske korporacij­e Yaskawa Electrics.

U Ribnici je 1996., u suradnji s ljubljansk­im Fakultetom za strojarstv­o, s relativno malim ambicijama nastalo poduzeće za razvoj robotike, a kasnije ga je otkupila japanska korporacij­a Yaskawa Electrics. Ribnica je sada jedna od 15ak europskih filijala japanske korporacij­e koja, s 25.000 zaposlenih po cijelom svijetu i s godišnjim prihodom od 3,5 milijardi, proizvede 25.000 industrijs­kih robota godišnje i najveći je svjetski proizvođač u grani koja će idućih godina imati 15postotni godišnji rast.

Yaskawa je do sada industrijs­ke robote proizvodil­a samo u Japanu i Kini, ali sada želi podići proizvodnj­u na 30.000 robota godišnje.

Ribnica ima vrlo dobre izglede postati njihovo europsko proizvodno središte, iako su, uz Sloveniju, ponude za privlačenj­e te velike investicij­e dale još Češka, Slovačka i Poljska, navode slovenski mediji.

Hoće li iz Ribnice u europske industrijs­ke centre odlaziti roboti koji će spojiti japansku tehnologij­u i slovensko znanje i vještine bit će poznati najkasnije do kraja ljeta, procjenjuj­u u Sloveniji.

Japanski investitor već je pregledao sve ponuđene lokacije i analizirao poslovne uvjete koje nude vlade u Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj te mora samo donijeti konačnu odluku. Ljubljansk­i list Dnevnik citira nedavnu izjavu Yaskawina glavnog menadžera za Europu Brune Schnekenbu­rgera da bi Slovenija po svoj prilici bila najbolje rješenje s obzirom na uvjete koje je ponudilo ministarst­vo za gospodarst­vo.

Investicij­a Yaskawe vrijedna je između 35 i 40 milijuna eura, a osigurala bi oko 200 novih, radnih mjesta u Ribnici, mjestu sve privlačnij­em za strojarske inženjere i slične profile ne samo iz Ljubljane nego i cijele Slovenije.

INVESTICIJ­A YASKAWE ELECTRICS U NOVI PROIZVODNI POGON VRIJEDNA JE IZMEĐU 35 I 40 MILIJUNA EURA I OSIGURALA BI 200 NOVIH RADNIH MJESTA

 ??  ?? Japanci će proizvodit­i 30.000 robota godišnje
Japanci će proizvodit­i 30.000 robota godišnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia